O problema de fizica de scoala elementara, pe care soferii bucuresteni ar trebui sa stie sa o rezolve, daca nu din decenta si ca indicator de elementara civilizatie, atunci macar de frica oamenilor lui Toba: “Se da o trecere de pietoni, vizibila de departe, ba si cu un panou mare in dreptul ei. Apare pietonul. Ipoteza de lucru este ca pietonul e prost, pus pe sotii sau ca vrea sa se sinucida. Delta te dintre te zero cand apare in campul vizual si te unu cand ajunge in fata masinii este de 2,8 secunde. Ce viteza trebuie sa aiba soferul la trei metri de trecerea de pietoni ca sa nu fie obligat sa treaca cu masina peste el si sa-i strice smartfonul pe care il tine in buzunar?”
Ca sa ajung la concluzia din titlu, de ani de zile conduc un experiment si notez minutios rezultatele. Strada pe care am biroul e ingusta si linistita. Si mai e si cu sens unic. Ca multe strazi din Bucuresti, are o trecere de pietoni, cu linii albe, cu panou si cu tot ce trebuie. Ca sa ies de dupa gardul cu iedera si sa ajung pe a treia linie a trecerii, imi ia 2,88 secunde. Daca ma grabesc putin, pot scoate 2,1, sau chiar 1,98.
De ani de zile, de fiecare data cand am de trecut pe acolo, fac urmatoarele: stau la coltul gardului cu iedera si ascult sa vad cand vine o masina. Se aud de departe, chiar din dreptul casei marelui avocat. Tinand seama de efectul Dopler, si cu atata experienta in spate, stiu exact cam pe unde este. Cand ajunge la cativa metri, pac!, ies si eu de dupa gard si intru pe trecerea de pietoni, facandu-ma ca ma uit in alta parte. Sigur, am grija sa nu trec de a doua linie, pentru ca prost nu sunt, fizica mai stiu inca destula, si nici nu tin sa ma sinucid in acest fel atat de banal.
Rezultatele experimentului sunt spectaculoase, intr-adevar! 9 din 10 soferi nu se asteapta la asa ceva. Pentru ei, un pieton care sa iasa de dupa gard si sa intre pe trecerea de pietoni fara sa se uite nu exista. Sunt uluiti, stupefiati cand vad unul, de parca ar cadea un extraterestru din cer in fix in Dorobanti, in fata masinii lor. Scrasnete de frana, claxoane disperate, ba unii trec la cativa centimetri de mine fara sa schiteze cel mai mic gest de franare. Boule, nu esti atent, evident, iar cativa chiar au oprit ca sa vina sa-mi dea cu manivela in cap. Nu are rost sa le spun ca tocmai, cel atent eram eu, si nu invers, deci… dar sa nu o mai lungim! Da, 9 din 10 soferi bucuresteni m-ar calca pe trecerea de pietoni dintre Emile Zola si Andrei Muresanu daca nu as fi atent si daca nu as cunoastre efectul Doppler. Cativa dintre ei fara regrete, presupun…
Locul in care dau testul de fizica soferilor bucuresteni
Postarea are un talc. De cand conduc, am vazut si am fost amendat doar la margini de sate pe unde e camp in stanga si in dreapta. Foarte rar sunt radare in oras iar soferii trebuie sa nu goneasca pentru ca poate data viitoare nu e George Butunoiu, e un copil mic care a scapat de la mama.
Asa sa faci, preventia inainte de toate, asigura-te in special de cine sta la volan… 🙂 🙂 🙂 Nu se stie niciodata, de unde ti se trage. Sau, poti sa mori pe mana ta, dupa cum bine se constata. 🙂 Alegerea iti apartine, este “numai si numai” a ta. 🙂
🙂 Sa nu va aud cu sinucisul ca ma dau jos de la volan ( cu riscul de a trece in randul celor 9) si va ard o pereche de palme, asa de trezire 🙂 si apoi de trezvie. In total doua perechi de palme. Dar ce perechi, o sa ma usture palmele de rasunetul lor! 🙂
Ntz, ntz, ntz! 🙂 Ghici ghicitoarea mea! Mai cercetati si extrageti radacina patrata din viteza maxima a palmelor si apoi mai vedem daca metafora devine noua forma de comunicare intre soferii bolanziti pe loc de pietoni neagresivi si nonsalanti 🙂 Sper pentru binele comun ca da.
Ai uitat sa pui varianta 960 m/s cu post-combustia la “full thrust”.
PS. Stiai ca limta de viteza in oras este de doar 50km/h? (Ce esta aia oras? Dar limita de viteza? Daca nu ma vede nimeni mai ie limta de viteza?).
@ Ioana, Acolo macar nu intra saracul sofer la inchisoare pe nedrept. Are circumstante atenuante dat fiind probabilitatea ca fauna sa fi fost scapata din captivitatea de proximitate.
Sau așa: https://www.facebook.com/godinamarian/posts/1757995537763869
Faptul că stați și așteptați mașinile și călcați pe trecere fix când e mașina acolo nu mă face să cred decât că aveți prea mult timp și chef de experimente. Și că sunteți un arogant.
„De ani de zile, de fiecare data cand am de trecut pe acolo, fac urmatoarele: stau la coltul gardului cu iedera si ascult sa vad cand vine o masina. Se aud de departe, chiar din dreptul casei marelui avocat. Tinand seama de efectul Dopler, si cu atata experienta in spate, stiu exact cam pe unde este. Cand ajunge la cativa metri, pac!, ies si eu de dupa gard si intru pe trecerea de pietoni, facandu-ma ca ma uit in alta parte. ”
Avand in vedere pertinenta si relativa omogenitate a rationamentului celor care posteaza comentariile, acest articol a devenit un bumerang pentru autor si isi contrazice flagrant titlul. Soferii stiu sa conduca, exista si pietoni problema. L-as compara prin efectul obtinut – fix cel inversa fata de intentii -cu actuala campanie “Cumintenia Pamantului”.
Mai am o întrebare. Domnul Butunoiu mai este și șofer uneori sau gândește și a scris acest articol exclusiv din perspectiva unui mereu pieton? Pentru că, dacă ai ambele experiențe, te raportezi altfel la situație. Dacă ar fi șofer, domnul Butunoiu ar face aceste experimente și de partea cealaltă, când se află la volan. Și ne-ar spune și nouă ce calcule i-au ieșit.
Din proprie experiență, sunt mult mai precaută când sunt în postura de pieton decât atunci când conduc pentru că am o putere mai mare decât a unui șofer. Mă deplasez mai încet decât o mașină, deci am timp să verific, să mă asigur, să decid dacă o să calc pe trecere sau mai aștept un pic. Niciodată nu am înjurat un șofer care nu mi-a acordat trecerea, dar a trecut în goană pe lângă mine, pentru că bănuiesc că nu a avut cum să frâneze la timp ca să mă lase pe mine să trec. Am așteptat următorul. Încerc să mă fac vizibilă, mă asigur că omul m-a văzut și mă asigur că și încetinește în timp util, altfel – tot neasigurare se cheamă.
Și faptul menționat în titlu, că românii știu, dar nu le pasă că ajung la închisoare. Chiar așa, oare românii sunt tembeli și calcă în străchini, pentru că, nu-i așa, nu-i un capăt de țară să rănești/să omori un om pe trecerea de pietoni și să stai la închisoare? Ce-o fi atât de grav? În România închisorile nu sunt aglomerate și e o plăcere să stai acolo, de copii și nevastă nu ți-o fi așa dor, iar libertatea nu mai e un drept atât de mult necesar…
Atâtea greșeli de raționament și atâtea evaluări ale comportamentului românului pe metru pătrat de la un om care excelează (doar) la teste cu viteză/om/mașină/frână/trecere de pietoni nu am mai văzut. Dar, poate e o nouă nișă de exploatat în calitate de consultant…
Și uite ca nu numai taximetriștii se cred regii șoselelor. Mai avem și oameni care știu sa citească și sa tasteze. Era clar vorba de un experiment și nu o încurajare la sărit în fata mașinii. Dacă am continua experimentul cu un chestionar auto cred ca l-am pica majoritatea. Încetinirea în dreptul trecerilor și condus preventiv nu sunt numai de bun simt ci și obligatorii. Ca și toaletarea boschetii or și ridicatul mașinilor parcate în proximitatea trecerii care blochează vizibilitatea. După ce ai lovit un om fie și neatent sau grăbit, poate chiar copilul unui vecin care traversează trecerea, nu cred ca te mai simti rege al asfaltului. Poate regina a pușcăriei, carne tânără pt experimentați. Mai bine nu.
Problema este in primul rand de psihologie, si nu de fizica. Psihologia pietonului pe care il vezi ca merge pe trotuar, aparent fara nicio intentie de a traversa, si care odata ajuns cam la 1,5-2m de trecere, se arunca pe zebra intr-o traiectorie oblica (phi incidenta zebra= aprox. 45 grd, na ! ) fata de aceasta. Soferul bucurestean are si el o psihologie in adaptare, care ii spune sa nu se increada in aparentele inselatoare afisate de pieton. Cam ca in filmele cu vanat-vanator cu feline dela Discovery.
Dar Discovery Channel si tactica vanatorii la pradatorii mari se aplica cel mai bine cand vrei sa schimbi banda si trebuie sa ti-l alegi pe ala victima in fata caruia te poti ‘baga’. Dar asta este o teorie mult mai elaborata…
V-aș recomanda sa faceți încă un test: de cate ori șoferii evita pietoni care traversează aiurea strada și care ar putea ajunge la spital chiar dacă mașină circula cu viteza legala? Probabil veți observa ca rata de evitare a unui accident este independenta de vopsitul unor linii albe pe asfalt
Credeam ca discutam despre prevenție și respectul pe care fiecare îl acorda celuilalt în trafic. Dacă eu îl calc și-l omor fără nici o vina, ma face asta sa dorm mai liniștit?! Sau dacă pietonul este lovit pe trecere, are el mai puține răni, operațiile sunt mai simple?!
Un obiect a carui viteza este de 11 km / ora parcurge 3,05 metri intr-o secunda iar franarea nu este instantanee oricat de bune sunt franele. Nu te astepta sa te vada ala de la 8,54 metri cum ii sari in fata masinii, pe trecerea de pietoni ca o gazela gratioasa, mai ales acum cand aproape toti stau la volan cu nasul in Facebook.
Pietonul George Butunoiu ar trebui sa se asigure inainte sa traverseze strada.
Daca tu nu-ti pazesti pielea, nu te astepta sa o faca altul pentru tine.
GB se asigura, pentru ca stie sa calculeze, dar ce face cel care crede ca la 60 Km/h parcurgi 1m??? Am auzit de multe ori rationamentul: “60 de Km intr-o ora, deci un Km intr-un minut, deci un metru intr-o secunda…” Nu cred ca iti poti imagina cat de multi sunt acestia, inclusiv in marile posturi manageriale… 🙂 GB
“GB se asigura, pentru ca stie sa calculeze, dar ce face cel care crede ca la 60 Km/h parcurgi 1m??? “‘
Nu face in practica calcule cu cifre. “Managerul ” se bazeaza pe instinctul de conservare. Estimeaza ca un om mare….nu face experimente periculoase la limita ratiunii umane, ca autorul postarii :). Prevalandu-se de faptul ca legea, citita pe genunchi, il inculpa intotdeauna pe sofer. Dar il baga in spital (sau, dupa caz, cimitir) pe pieton daca nu manifesta un dram de maturitate.
Din pacate, nu pot da dreptate exclusiv pietonului in acest caz. Trecerea de pietoni marcata doar cu semn de circulatie si benzi albe pe carosabil…obliga exact pietonul sa se asigure. Ii confera prioritate numai si numai daca prima conditie a fost indeplinita. Asta nu exclude ca si soferul sa conduca preventiv in apropierea trecerilor de pietoni. Ca si idee generala, nu are sens calculul de mai sus. Fiecare masina are – in functie de situatia tehnica- uzura de pneuri si placute de frana, stare carosabil- umed/uscat/ zapada/gheata /asfalt/piatra cubica etc- alt timp de franare in siguranta.
Totul provine de la interpretarea gresita a legii, asa cum cu multe legi puse in practica se intampla- acea distinctie intre spiritul si litera legii, care-i da dreptate exclusiv unui pieton aflat pe trecerea de pietoni. Educatia rutiera din societatea ar trebui sa invete in principal pietonul sa nu se lanseze in traversare cand observa o masina la o distanta mica de trecerea pietoni, ci numai atunci cand estimeaza ca nu exista masini la o distanta problematica ca si timp de franare. Instinctul tau de conservare trebyie sa primeze, nu sa prevaleze faptul ca legal esti protejat. Cu totul altfel se pune problema la trecerile de pietoni semaforizate, acolo efectiv prioritatea exclusiva este data de culoarea favorabila pietonului (verde). Acolo cu adevarat poti trece cu ochii in telefon vanand pokemoni….in rest, te asiguri. Regula de necontestat. Sau te sinucizi….alegerea e a ta.
Asta e antologica, intr-adevar!!! “Ii confera prioritate numai si numai daca prima conditie a fost indeplinita.”… 🙂 🙂 🙂 Si daca nu, il calca si-i strica si smartfonul din buzunar… 🙂 GB
Daca te arunci in fata masinii care vine cu 40 -50 km /h (viteza legala in oras) la 50 cm de botul masinii , da, se poate sa ai parte si de varianta antologica. De aceea si sintagma : asigura-te inainte de a trece strada! Ca doar nu e vorba de asigurare prin loc nepermis…:). Ci de a te asigura la trecerea de pietoni. A te asigura ca soferul are o distanta sigura de franare fata de intentia ta.
De aceea pe copiii fara discernamant si capacitate de estimare corecta a unor distante/timpi, parintii nu ii lasa sa plece singuri la scoala, chit ca exista treceri de pietoni si printr- un automatism, acestia ar invata poate sa treaca numai pe acolo. Dar prefera un copil viu, in locul unui sofer la inchisoare doar pt ca legea e de partea …pietonului.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Comentarii (31)
[…] AICI locul descris în […]
Postarea are un talc. De cand conduc, am vazut si am fost amendat doar la margini de sate pe unde e camp in stanga si in dreapta. Foarte rar sunt radare in oras iar soferii trebuie sa nu goneasca pentru ca poate data viitoare nu e George Butunoiu, e un copil mic care a scapat de la mama.
4 km/h
Mai precis: 3,86 km/h.
Asa sa faci, preventia inainte de toate, asigura-te in special de cine sta la volan… 🙂 🙂 🙂 Nu se stie niciodata, de unde ti se trage. Sau, poti sa mori pe mana ta, dupa cum bine se constata. 🙂 Alegerea iti apartine, este “numai si numai” a ta. 🙂
🙂 Sa nu va aud cu sinucisul ca ma dau jos de la volan ( cu riscul de a trece in randul celor 9) si va ard o pereche de palme, asa de trezire 🙂 si apoi de trezvie. In total doua perechi de palme. Dar ce perechi, o sa ma usture palmele de rasunetul lor! 🙂
Aveti in vedere palme metaforice ca altfel nu prea va încadrați in profilul celui de al zecelea sofer.:)
Ntz, ntz, ntz! 🙂 Ghici ghicitoarea mea! Mai cercetati si extrageti radacina patrata din viteza maxima a palmelor si apoi mai vedem daca metafora devine noua forma de comunicare intre soferii bolanziti pe loc de pietoni neagresivi si nonsalanti 🙂 Sper pentru binele comun ca da.
… de unde si efortul de a dezvolta masini inteligente, cu senzori.
Care o fi “challenge”-ul mai mare pentru o masina inteligenta in Bucuresti: 1. GB sarind pe treceri de pietoni sau 2. gropile de pe strada?
Diferenta e ca, in timp, gropile se pot repara..:)
:)) ….eee, teoretic ai dreptate, dar depinde de notiunea ta de “timp”…ani? decenii? :))
CU 100 km/h as reusi sa-i “iau fatza” si sa trec inainte ca GB sa ajunga pe trecere
Ai uitat sa pui varianta 960 m/s cu post-combustia la “full thrust”.
PS. Stiai ca limta de viteza in oras este de doar 50km/h? (Ce esta aia oras? Dar limita de viteza? Daca nu ma vede nimeni mai ie limta de viteza?).
@ Ioana, Acolo macar nu intra saracul sofer la inchisoare pe nedrept. Are circumstante atenuante dat fiind probabilitatea ca fauna sa fi fost scapata din captivitatea de proximitate.
Sau așa: https://www.facebook.com/godinamarian/posts/1757995537763869
Faptul că stați și așteptați mașinile și călcați pe trecere fix când e mașina acolo nu mă face să cred decât că aveți prea mult timp și chef de experimente. Și că sunteți un arogant.
„De ani de zile, de fiecare data cand am de trecut pe acolo, fac urmatoarele: stau la coltul gardului cu iedera si ascult sa vad cand vine o masina. Se aud de departe, chiar din dreptul casei marelui avocat. Tinand seama de efectul Dopler, si cu atata experienta in spate, stiu exact cam pe unde este. Cand ajunge la cativa metri, pac!, ies si eu de dupa gard si intru pe trecerea de pietoni, facandu-ma ca ma uit in alta parte. ”
Avand in vedere pertinenta si relativa omogenitate a rationamentului celor care posteaza comentariile, acest articol a devenit un bumerang pentru autor si isi contrazice flagrant titlul. Soferii stiu sa conduca, exista si pietoni problema. L-as compara prin efectul obtinut – fix cel inversa fata de intentii -cu actuala campanie “Cumintenia Pamantului”.
Mai am o întrebare. Domnul Butunoiu mai este și șofer uneori sau gândește și a scris acest articol exclusiv din perspectiva unui mereu pieton? Pentru că, dacă ai ambele experiențe, te raportezi altfel la situație. Dacă ar fi șofer, domnul Butunoiu ar face aceste experimente și de partea cealaltă, când se află la volan. Și ne-ar spune și nouă ce calcule i-au ieșit.
Din proprie experiență, sunt mult mai precaută când sunt în postura de pieton decât atunci când conduc pentru că am o putere mai mare decât a unui șofer. Mă deplasez mai încet decât o mașină, deci am timp să verific, să mă asigur, să decid dacă o să calc pe trecere sau mai aștept un pic. Niciodată nu am înjurat un șofer care nu mi-a acordat trecerea, dar a trecut în goană pe lângă mine, pentru că bănuiesc că nu a avut cum să frâneze la timp ca să mă lase pe mine să trec. Am așteptat următorul. Încerc să mă fac vizibilă, mă asigur că omul m-a văzut și mă asigur că și încetinește în timp util, altfel – tot neasigurare se cheamă.
Și faptul menționat în titlu, că românii știu, dar nu le pasă că ajung la închisoare. Chiar așa, oare românii sunt tembeli și calcă în străchini, pentru că, nu-i așa, nu-i un capăt de țară să rănești/să omori un om pe trecerea de pietoni și să stai la închisoare? Ce-o fi atât de grav? În România închisorile nu sunt aglomerate și e o plăcere să stai acolo, de copii și nevastă nu ți-o fi așa dor, iar libertatea nu mai e un drept atât de mult necesar…
Atâtea greșeli de raționament și atâtea evaluări ale comportamentului românului pe metru pătrat de la un om care excelează (doar) la teste cu viteză/om/mașină/frână/trecere de pietoni nu am mai văzut. Dar, poate e o nouă nișă de exploatat în calitate de consultant…
Viteza la limita evitarii oricarui pericol.
eu pe strada aia merg oricum foarte tare…. e problema lui George Butunoiu sa nu il calc…
Și uite ca nu numai taximetriștii se cred regii șoselelor. Mai avem și oameni care știu sa citească și sa tasteze. Era clar vorba de un experiment și nu o încurajare la sărit în fata mașinii. Dacă am continua experimentul cu un chestionar auto cred ca l-am pica majoritatea. Încetinirea în dreptul trecerilor și condus preventiv nu sunt numai de bun simt ci și obligatorii. Ca și toaletarea boschetii or și ridicatul mașinilor parcate în proximitatea trecerii care blochează vizibilitatea. După ce ai lovit un om fie și neatent sau grăbit, poate chiar copilul unui vecin care traversează trecerea, nu cred ca te mai simti rege al asfaltului. Poate regina a pușcăriei, carne tânără pt experimentați. Mai bine nu.
In conditiile ipotezei, rezultatul este previzibil fara sa fie nevoie de experiment.
Problema este in primul rand de psihologie, si nu de fizica. Psihologia pietonului pe care il vezi ca merge pe trotuar, aparent fara nicio intentie de a traversa, si care odata ajuns cam la 1,5-2m de trecere, se arunca pe zebra intr-o traiectorie oblica (phi incidenta zebra= aprox. 45 grd, na ! ) fata de aceasta. Soferul bucurestean are si el o psihologie in adaptare, care ii spune sa nu se increada in aparentele inselatoare afisate de pieton. Cam ca in filmele cu vanat-vanator cu feline dela Discovery.
Dar Discovery Channel si tactica vanatorii la pradatorii mari se aplica cel mai bine cand vrei sa schimbi banda si trebuie sa ti-l alegi pe ala victima in fata caruia te poti ‘baga’. Dar asta este o teorie mult mai elaborata…
V-aș recomanda sa faceți încă un test: de cate ori șoferii evita pietoni care traversează aiurea strada și care ar putea ajunge la spital chiar dacă mașină circula cu viteza legala? Probabil veți observa ca rata de evitare a unui accident este independenta de vopsitul unor linii albe pe asfalt
Da, dar atunci nu intra la inchisoare soferul… GB
Credeam ca discutam despre prevenție și respectul pe care fiecare îl acorda celuilalt în trafic. Dacă eu îl calc și-l omor fără nici o vina, ma face asta sa dorm mai liniștit?! Sau dacă pietonul este lovit pe trecere, are el mai puține răni, operațiile sunt mai simple?!
Un obiect a carui viteza este de 11 km / ora parcurge 3,05 metri intr-o secunda iar franarea nu este instantanee oricat de bune sunt franele. Nu te astepta sa te vada ala de la 8,54 metri cum ii sari in fata masinii, pe trecerea de pietoni ca o gazela gratioasa, mai ales acum cand aproape toti stau la volan cu nasul in Facebook.
Pietonul George Butunoiu ar trebui sa se asigure inainte sa traverseze strada.
Daca tu nu-ti pazesti pielea, nu te astepta sa o faca altul pentru tine.
PS: Nu renunta la magneziu si complexul de B-uri.
GB se asigura, pentru ca stie sa calculeze, dar ce face cel care crede ca la 60 Km/h parcurgi 1m??? Am auzit de multe ori rationamentul: “60 de Km intr-o ora, deci un Km intr-un minut, deci un metru intr-o secunda…” Nu cred ca iti poti imagina cat de multi sunt acestia, inclusiv in marile posturi manageriale… 🙂 GB
“GB se asigura, pentru ca stie sa calculeze, dar ce face cel care crede ca la 60 Km/h parcurgi 1m??? “‘
Nu face in practica calcule cu cifre. “Managerul ” se bazeaza pe instinctul de conservare. Estimeaza ca un om mare….nu face experimente periculoase la limita ratiunii umane, ca autorul postarii :). Prevalandu-se de faptul ca legea, citita pe genunchi, il inculpa intotdeauna pe sofer. Dar il baga in spital (sau, dupa caz, cimitir) pe pieton daca nu manifesta un dram de maturitate.
Din pacate, nu pot da dreptate exclusiv pietonului in acest caz. Trecerea de pietoni marcata doar cu semn de circulatie si benzi albe pe carosabil…obliga exact pietonul sa se asigure. Ii confera prioritate numai si numai daca prima conditie a fost indeplinita. Asta nu exclude ca si soferul sa conduca preventiv in apropierea trecerilor de pietoni. Ca si idee generala, nu are sens calculul de mai sus. Fiecare masina are – in functie de situatia tehnica- uzura de pneuri si placute de frana, stare carosabil- umed/uscat/ zapada/gheata /asfalt/piatra cubica etc- alt timp de franare in siguranta.
Totul provine de la interpretarea gresita a legii, asa cum cu multe legi puse in practica se intampla- acea distinctie intre spiritul si litera legii, care-i da dreptate exclusiv unui pieton aflat pe trecerea de pietoni. Educatia rutiera din societatea ar trebui sa invete in principal pietonul sa nu se lanseze in traversare cand observa o masina la o distanta mica de trecerea pietoni, ci numai atunci cand estimeaza ca nu exista masini la o distanta problematica ca si timp de franare. Instinctul tau de conservare trebyie sa primeze, nu sa prevaleze faptul ca legal esti protejat. Cu totul altfel se pune problema la trecerile de pietoni semaforizate, acolo efectiv prioritatea exclusiva este data de culoarea favorabila pietonului (verde). Acolo cu adevarat poti trece cu ochii in telefon vanand pokemoni….in rest, te asiguri. Regula de necontestat. Sau te sinucizi….alegerea e a ta.
Asta e antologica, intr-adevar!!! “Ii confera prioritate numai si numai daca prima conditie a fost indeplinita.”… 🙂 🙂 🙂 Si daca nu, il calca si-i strica si smartfonul din buzunar… 🙂 GB
Daca te arunci in fata masinii care vine cu 40 -50 km /h (viteza legala in oras) la 50 cm de botul masinii , da, se poate sa ai parte si de varianta antologica. De aceea si sintagma : asigura-te inainte de a trece strada! Ca doar nu e vorba de asigurare prin loc nepermis…:). Ci de a te asigura la trecerea de pietoni. A te asigura ca soferul are o distanta sigura de franare fata de intentia ta.
De aceea pe copiii fara discernamant si capacitate de estimare corecta a unor distante/timpi, parintii nu ii lasa sa plece singuri la scoala, chit ca exista treceri de pietoni si printr- un automatism, acestia ar invata poate sa treaca numai pe acolo. Dar prefera un copil viu, in locul unui sofer la inchisoare doar pt ca legea e de partea …pietonului.
E o trecere similara si vizavi de Spitalul Obregia. Incercati si acolo.