Bunul meu prieten Andrei Caramitru si multi altii din USR nu pierd nicio ocazie sa spuna si sa scrie peste tot ca e o democratie bine cimentata la ei in partid. Acelasi fel de democratie despre care se vorbeste si in societate, cea egalitarista, care face, de pilda, ca deciziile interne sa fie luate consensual si cu pondere egala.
Ca votant al lor si ca sustinator implicat, pe mine ma alarmeaza peste poate aceasta “corectitudine”, mai ales ca e un amar si repetat deja-vu. Am fost foarte aproape, sau chiar in interiorul mai multor experimente politice in ultimii 30 de ani, si am vazut cum excesul de egalitarism intern a contribuit decisiv, direct sau indirect, la aproape toate esecurile.
Un partid nu este un club sau vreo asociatie care are ca obiectiv satisfactia membrilor, sa-i ajute sa se realizeze, sa-si implineasca aspiratiile si sa le protejeze orgoliile. Sunt si astfel de organizatii, desigur. Marea majoritate, de fapt. Dar un partid e altceva. Din acest punct de vedere, ONG-urile (sa le zicem astfel) se impart in doua mari categorii: cele care au ca obiectiv principal beneficiile pentru membri si cele ai caror membri altruisti vor sa faca bine celor din afara organizatiei: saraci, bolnavi, animale ranite, comunitatii etc.
Cand obiectivul principal asumat este in afara organizatiei, trebuie sa faci in asa fel ca sansele atingerii obiectivului sa fie maxime. Adica exact ca intr-o firma. Acolo deciziile nu se iau prin vot largit si egalitarist, ci li se cedeaza celor care sunt mai bine pregatiti, mai competenti, mai inteligenti, mai puternici, mai influenti fata de piata si de cei din afara companiei.
Intr-o firma esti platit, printre altele, ca sa accepti o astfel de dictatura ierarhica, fara sa comentezi dincolo de anumite limite. Intr-un partid nu esti platit, ti se cere la fel de mult, asa ca nu poti impune aceleasi reguli de supunere ca intr-o companie. Aici trebuie sa fie ceva foarte aproape de democratia din societate, nu prea se poate altfel. Mai ales ca toate statutele si regulile partidelor si organizatiilor politice sunt publice, si ar fi aproape imposibil pentru alegatorul de rand sa inteleaga cum de un partid promite democratie in societate, insa la ei in curte e pe dos.
Insa in interiorul partidului, unii (cei mai multi, de fapt) trebuie sa isi cedeze singuri din drepturi catre cei care au mai multe sanse sa duca organizatia catre obiectivul propus, mai bine, mai repede, cu avantaje cat mai multe. Asta daca binele comun e ceea ce i-a adus si ii tine in organizatie. Altfel, e simplu egoism, interes propriu, vanitate, arivism. Daca esti mai prost, trebuie sa-ti cedezi drepturile catre cel mai destept din partid si sa-l lasi sa decida si in locul tau. Daca esti tot atat de destept, insa altul are o sansa in plus (prin noroc, conjunctura sau orice altceva), la fel, il sustii neconditionat, chiar si cand opiniile tale sunt diferite.
Daca cineva incearca sa abuzeze de democratia interna dintr-un partid, atunci e foarte probabil ca acela sa aiba alte scopuri. Meritocratia e foarte eficienta intr-un partid, si poate face o diferenta majora fata de celelalte doar daca e sustinuta de cedarea voluntara a drepturilor de catre unii membri.
Eu as vrea ca USR sa fie organizat si sa functioneze in interior ca o firma, nu ca un gentlemen’s club sau o casa de ajutor reciproc. Pe mine si pe toti ceilalti care investin intr-o astfel de firma ne intereseaza rezultatele finale si sustenabilitatea, ca peste tot in lume. Nu ma intereseza defel membrii de partid si aspiratiile lor personale, nu vreau sa finantez orgoliul sau dorinta cuiva de a iesi in evidenta sau de a demonstra ceva cu orice pret. Sper sa nu-mi para rau dupa bani…
(poza cu Andrei e de la ZF, cea cu clubul de pe rgclub.at)
Comentarii (44)
Am dat like la pagina USR, a domnului Barna și a domnului Caramitru. Pagina domnul Barna a fost in ultima vreme despre turul României. Știri concise, frumoase, a pus accentul pe oameni și întreprinzători. Pagina domnului Andrei Caramitru, știri multe și zilnice, păreri de fapt. Da, pagina domnului Caramitru e plina de păreri personale asupra diverselor subiecte zilnice. Puțin radical, impetuos (datorită vârstei probabil), cu idei realiste și rezonabile. Poate uneori avântat, dar tot datorita vârstei, cred eu. Pagina USR, e tot despreDan Barna. Foarte puține news-uri despre doctrina, despre păreri interioare partidului, despre dezbateri, despre viitor.
Sigur, îmi veți spune că e cazul sa citesc platforma de pe pagina de internet a partidului samd. Probabil că acum 100 de ani am citit-o, dar as dori sa îmi fie reamintită, pusa sub dezbatere pe pagina de FB. Astăzi să se discute despre subiectul x, mâine despre subiectul x. Ce părere are domnul Carametru știu de pe fb-ul lui. Dar ce păreri au domnii Barna, doamna Cosette, y, z, k as dori sa știu. Unde intervine diferenta de opinii, care e cea mai dorita abordare de către susținători samd.
Știu că și susținătorii se radicalizează după liderii pe care îi urmează, dar personal, cred în consens și în decizii de mijloc.
Dacă un partid ar putea fi că o companie, atunci lipsesc ședințele de dezbatere, informările către “muncitori”, claritatea in viitor, in modul de luare a deciziilor. Lipsește follow-up-ul care este vital.
Mă întreb dacă cineva din USR a lucrat într-o companie străină cu un proces de lucru bine stabilit. Și are idee de modul în care se iau deciziile, ce factori influențează deciziile, de cate ori pe an se fac prospecții ale pietii, cum se adaptează compania la piețele țintă și cum se adaptează compania la piețele de muncitori la care are acces. Prea, mult prea îndrăzneț să comparați un partid cu o companie. Muuult, mult prea îndrăzneț!
Compania nu este joaca, nu sunt orgolii, nu sunt oameni nominali decat daca trag compania in sus și se prezintă mereu sub brandul companiei.
USR se joaca. PNL trăiește în trecut, PSD are picioare de lut. Plus, are noroc că este legat de USR, altfel nu este vizibil dpmdv. (subliniez că nu urmăresc TV, doar ce este online).
@GB
“Insa in interiorul partidului, unii (cei mai multi, de fapt) trebuie sa isi cedeze singuri din drepturi catre cei care au mai multe sanse sa duca organizatia catre obiectivul propus, mai bine, mai repede, cu avantaje cat mai multe.”
Aceasta este fraza-cheie a textului si cea care dovedeste ca in fapt lucrurile nu functioneaza si nu vor functiona. Si in companii lucrurile stau prost la acest nivel, dovada contestarea puternica a modului in care functioneaza ierarhia, fapt care se petrece poate chiar mai puternic decat in societate (dovada succesul “The Capital in the 21st Century” a lui Thomas Piketty printre corporatisti, desi economisti de calibru vorbesc despre niste abordari total gresite ale lui Piketty).
Traim intr-o societate profund narcisista, in care ideea de inegalitate de orice fel creeaza adevarate isterii, iar asa-zisa corectitudine politica (sustinuta cel mai adesea de cei care doresc demolarea ierarhiilor competentei) a facut praf orice idee de ierarhizare (vezi boardurile in care se recruteaza pe ideea de paritate a genului sau rasei, competenta e pe locul doi). Ideea de a ceda in fata unuia mai destept, mai nu-stiu-cum, e nefunctionala din start. Respingerea competentei si contestarea trecutului dovedit ca functional sunt doua tare ale lumii de azi, iar dezbaterea rationala, cu argumente logice, a devenit obositoare.
Tom Nichols, profesor la Harvard Extension School si Naval War College, a publicat in 2017 la Oxford University Press cartea “The Death of Expertise: The Campaign Against Established Knowledge and Why it Matters”. Cateva citate:
– “…the bigger problem is that we’re proud of not knowing things. Americans have reached a point where ignorance, especially of anything related to public policy, is an actual virtue. To reject the advice of experts is to assert autonomy, a way for Americans to insulate their increasingly fragile egos from ever being told they’re wrong about anything.”
– “It is a new Declaration of Independence: No longer do we hold these truths to be self-evident, we hold all truths to be self-evident, even the ones that aren’t true. All things are knowable and every opinion on any subject is as good as any other.”
– “if college graduates can no longer be counted on to lead reasoned debate and discussion in American life, and to know the difference between knowledge and feeling, then we’re indeed in the kind of deep trouble no expert can fix.”
Toate partidele si miscarile asa-zis antisitem, ceea ce se vrea oarecum USR, au foarte multi oameni care contesta totul si pe toti, dar cel mai adesea nu pe principiul argumentelor rationale, ci pe sentimentul “eu stiu”. Iar propagarea mesajului narcisist, prin retele sociale, e extrem de facila. Are T. Baconschi o carte, “Facebook. Fabrica de narcisism”, in care vorbeste foarte fain despre asta.
PS: A. Caramitru vrea sa schimbe numele bld. Kiseleff in Eroilor anti-comunisti. E nume rusesc ? Clar, e cu Stalin 🙂 Competenta a murit, traiasca Facebook !
Andrei Caramitru daca va e asa bun prieten sfatuiti-l cum sa vorbeasca pentru ca sunt sigura ca stie. Dupa limbajul public practicat de dumnealui as zice ca sunt prin Ferentari dar nici oamenii de acolo nu vorbesc asa cu necunoscutii. Cat despre solutiile partidelor de la noi…praf toate dar ma rog fiecare cum crede
USR e singurul ok.
Mă miră că d-voastră, domnule GB, un aristocrat wannabe (no offence, noi nu mai avem așa ceva), îi sprijiniți. Poate doriți doar să îi înnobilați.
Altfel, dacă tot nu vă bagă în seamă, știu că o să-i înțărcați și o să-i certați că nu au fler. 🙂
P.S. Nici la liberali nu a mers chestia asta? 🙂
S-au incheiat alegerile interne pt sefia USR. Din aproape 17 mii de membri, au votat vreo 9 mii, adica mai exact 55%. Barna a luat 65% din voturi, adica vreo 33% din numarul de membri l-au sustinut. Cata legitimitate are un lider sustinut de 1/3 din oamenii pe care-i conduce ? Cred ca asta spune ceva despre perceptia lui Barna ca lider.
PS: cat despre exercitarea dreptului de a vota, putin peste 1/2 e ingrijorator pentru partid. La alegerile din filiale, procentul celor care voteaza sa aleaga seful de filiala e mult mai mare. Asta pt ca e mai aproape camasa decat haina, adica ciolanul se imparte mai bine local ?
Mie mi se par surprinzator de multi, m-as fi asteptat cam la 20%. o parte dintre cei care nu au votat si-au cedat drepturile, dupa cum am spus si eu… GB
20% ???!!! Pai la ce au mai intrat in partid ? Cred ca intelegi mult mai bine decat mine Romania.
Gradele de implicare sunt diferite. De regula, cam acesta este procentul de activisti vs sustinatori activi, sustinatori pasivi si simpatizanti dintre membri. Unii, care sunt foarte departe de HO, pur si simplu nu ii cunosc atat de bine pe candidati si ii lasa pe cei mai avizati sa aleaga. Mai sunt, apoi, si lucrrui legate de accesibilitatea sistemului de vot etc. GB
Buna Dimineata GB
Orice simpatizant useree are acces ( Daca Vrea) la platforma de vot; personajul cu birna in ochi are accente de Robert Mugabe, Andrei Caramitru este partea spicy a lui Mugabe, parerea mea
@andrei&George.
1. “andrei”: in corporatii este exact cum spui. Ai uitat sa spui este ca se plateste.
Cind se iese din corporatii se revine la starea naturala.
2. George: un partid nu poate sa fie o corporatie ptr. ca nu plateste.
Nu o sa reusiti niciodata sa faceti un partid sa functioneze ca o companie decit daca introduce-ti interesul monetar, care exista in majoritatea “partidelor” care au success (ex: PSD in Ro).
Citindu-va nu pot sa nu ma gindesc ca va bazati pe presumtia ca ar trebui ca unii sa se inchine in fata unor “elite”.
Vremurile se schimba si succesul este al celor care se vor adapta la schimbare.
In Ro, va cistiga “partidul” a carui structura mafioata este mai tare si care va promite mai mult.
Asta pentru ca in contrapondere nu exista un partid in sensul real.
Vorba aceia ……ghinion !
Servus Mike
Schimbarea mentionata de tine este INCA o chestiune de “tranzitie “ peste termenul lui Brucan
De ce scriu Asta ?
1 din 1990 ytd NU exista sistematizat BVC ul national ( P&L pe baze reale nu povesti vanatoresti)
2 NU s a condamnat prin Lege Comunismul, NU s a inclus in Constitutie Proclamatia de la Timisoara, usere NU are de gand, doar mimeaza asta
3 Diplomatia romaneasca este data cu material criogenic din Moscova
Servus “un domn”,
Brucan a zis o timpenie si multi o reintorc si o restalmacesc.
Brucan probabil a studiat prea mult pe savantul sovietic Michurin, ala care ajunsese sa vrea sa imperecheze cereale cu animale!.
Brucan zis ca va dura 20 de ani pina cind in Romania va functiona democracia.
Plecind de la ei, de la PCR, poti sa ai cite mutatii vrei nu ai sa scapi de gena comunista nici in 1000 de ani. Uite-te ce este in jurul tau, draga “un domn”.
Copii activistilor si securistilor, aceiasi gena, au preluat …
Crezi ca gresesc?
Servus Mike
Din pacate ai Dreptate !
Una mladitza secu…
https://www.catavencii.ro/dinastiile-trentenarului-claudiu-nasui/
Buna “un domn”,
Ce zici de ideia asta?
Premiza este ca in Romania se disting doua tendinite clare:
1. “Huo la ce este legat de PCR, ca ne iese pe nas” si
2. “Era mai bine pe vremea lui Ceasca”
Tendinta 2 este moarte in fasa, probabil fiind alimentata initial de PCR si emanatii. Moarta, pentru ca orice este legat de comunism nu va mai supravietui.
De ce nu fac unii, care intr-adevar nu au avut de-a face cu PCR&emanatii, Partidul Celor cu Cheia de Git?
Sint suficienti urmasi de-ai celora care stateau noaptea pe la cozi la lapte pentru copii, nu?
Platforma principala ar fi “Huo la elitele emanate din trecut! La oase…”.
Parfumat cu putin patriotism si ceva religie ar creia un partid cit se poate de viabil si misto.
Ce crezi de ideie?
Servus Mike
asa ceva ar avea Accente de Conservatorism, insa Conservatorismul este Compromis in Romania de Dan Voiculescu care a dus in bascalie Numele ( Partidul Conservator, apoi l a vopsit precum cioara in Partidul Umanist )
Legat de cheia la gat, am trait asta, am stat si la rand pentru lapte si iaurt ( incepand cu orele 4 dimineata statea bunicul meu, apoi la 6 ma trezea si pe mine, eu in schimb cand ieseam de la scoala anticipam cu o rata mare de succes cand la magazinul de paine se aproviziona cu paine calda, bunicul meau dormea la pranz si luam atat pentru familia mea cat si pentru el ), nu imi este rusine, am fost si la coada vacii, de asemena nu imi este rusine.
Baiul este ca “nisa” aceasta de oameni este tot mai “subtire” datorita migratiei in UE sau US sau Canada, motiv pentru care nu e imposibil insa Dificil de coagulat. Acum 4 sau 5 ani GB m a trimis la PMP ( oficina lui Basescu, am plecat de acolo cu mare viteza…numai bolshevici in mentalitate ) asa ca …mai avem de luptat…si dai si lupta ! ( nu mi am pierdut speranta, dar useree este nitzel mizerie )
p.s cand ajungi la Bucuresti, nu uita ca am promis o mamaliga ca la Maramures
Sigur o sa mincam o mamaliga cind oi ajunge la Bucuresti.
– Voiculescu (care a format un partid) precum si Basescu (care si el o fi format un partid) sint clar PCR&Secu
– multi au fost legati si au beneficiat de fostele structuri, dar nu majoritatea. Intr-o dictatura o majoritate nu poate sa expluateze o minoritate. Notiunea de dictatura si-ar pierde sensul. Sint multi cei “cu cheia in git” si urmasii lor.
– diversiunea psihologica ( din care face parte si categorisirea ….liberal, conservator, dreapta, stinga) este o forma de manipulare.
In Romania, una din forte putinele variante ramase este o reactie impotriva elitelor, care toate sint legate de PCR&Secu.
Asemanator miscarii “deplorabililor” declansate de Trump, care a trezit o mare masa care se simtea “vinovata” de “privilegiul” de a face parte din majoritara class medie, de multe ori alba si crestina.
Si in Romania, trezirea celor care se mai simt patrioti, crestini si victimele PCR&Secu si a emanatiilor si urmasilor este o platforma cit se poate de viabla.
Sa vedem daca va aparea liderul care poate coagula si coaliza.
Patriotii crestini si anti-comunisti au mai incercat sa faca “o tara ca soarele sfant de pe cer”…n-a mers…pt ca au deraiat mai ales in slujbe si parastase.
Orban Viktor a reusit in Ungaria cumva…asta pt ca ungurii au avut intotdeauna o anume mandrie (mostenirea imperiului), iar povestea cu invazia musulmana a Europei a prins binisor (prin faptul ca Ungaria a fost pe traseul migrantilor). “Visul” orbanist tine atat cat merge economia; daca automotive industry se cara de-acolo, s-a risipit visul.
Patriotismul in RO la acest moment e vazut din doua directii diferite: esti patriot daca esti anti-UE (adica aperi tarisoara de inalta poarta) sau daca esti pro-UE (adica integrezi tarisoara in civilizatia europeana, careia evident noi nu avem ce sa-i oferim, noi doar trebuie sa invatam). Orice idee de “nealiniere” e taxata.
Crestinismul e cam praf in RO, chiar daca la nivel declarativ e plin de piosenie. Biserica majoritara BOR e perceputa ca templu al hotiei, iar adeptii crestinismului se uita mai mult dupa ritualuri si superstitii (plimbat prapuri si pupat icoane).
Anti-comunismul e mai mult decat perimat. “PSD-ciuma rosie” nu e expresia anti-comunismului, ci a anti-coruptiei. Am vazut oameni cu PSD-ciuma rosie gata sa treaca la nationalizari de tot felul in numele neomarxismului care face ravagii prin Europa de V. La generatia 40+ anticomunismul nu mai prinde foarte tare, au depasit trauma, sunt mai traumatizati de corporatii. La 60+ o sa auzi “era mai bine pe vremea lui Ceasca”.
Societatea RO e crunt de fragmentata, ca sa strangi laolalta o masa care sa conteze in societate (altfel decat ca asistati si profitori) e nevoie de o strategie de o finete care nu exista la cei dispusi sa intre in politica RO.
@ Florin K,
Multumesc, Florin, pentru raspunsul/feedback-ul detaliat.
In all honesty, am ajuns dupa incercari sa ma reimplic in viata din Ro, sa ma intereseze mai mult cite vaci vad la pascut in Ardeal decit citi boi sint la TV.
Sloganul “O tara ca soarele sfint dipisher” suna inca bine.
Sint absolut de acord, contrar a ceea vor sa se autoconvinga unii, ca nu exista in Ro creierul necesar pentru a construi o platforma populist-libertarian-anti-comunist-patriotica.
Personal ma mira si cit de rupti sint de realitatile geopolitice contemporane.
Cu Ungaria si EU e ceva mai complicat in perceptia mea.
Este cert ca succesul politic si economia merg mina in mina. Asta va invata si cei din Partidul Comunist Chinez in anii care vin.
Adevarat ca automotive poate sa dispara din Ungaria, si din Romania, numai ca turnura “originala” este ca automotive poate sa se subtieze drastic si in Germania, “Marea Poarta” a EU.
Intre niste tarife pe care Trump le poate decide peste noapte si o China care este atit de poluata incit si in casa se sta cu masca medicala pe fata, viitorul industriei auto Europene, bazata mai ales pe combustie, este, sa zicem asa,” interesant”.
In conditiile unei Sublime Porti subrezite ( …. nu degeaba s-a dus Coana Merkel sa ii p…in c…. pe Chi…. acuma doua zile) un cocktail de:
– patriotism anti-EU,
– crestinism…..Preoti cu crucea’n frunte/ Ca plebea e crestina…
– nu anti-communism ci anti-elitism, elitele fiind 100% legate de structurale de dînante de ’89
cred ca ar merge.
Fragmentarea care exista lasa loc de gasit catalizatori.
Numai ca iti dau totala dreptate cind zici ca e “nevoie de o strategie de o finete care nu exista la cei dispusi sa intre in politica RO”.
Cred ca mai degraba sintem nevoiti sa speram ca cretinii aia nu au sa faca praf si ce a mai ramas, sa “trash the place”, ca de asta sint in stare!
encore une fois
https://www.hotnews.ro/stiri-politic-23358465-drula-usr-raspunde-acuzatiilor-lui-chichirau-cum-fost-fraudate-alegerile-interne-sistemul-electronic-este-gazduit-reteaua-academica-nationala-din-grecia-iar-integritatea-voturilor-sistemului-este-asig.htm
individu asta este cu fundul in doua luntrii la Transporturi si IT
Mie mi se pare absolut paradoxal ca desi partidul este format si sustinat de niste corporatisti acestia nu inteleg sau nu accepta aceasta realitate foarte simpla, si anume ca partidul trebuie condus la fel de pragmatic ca o firma care urmareste profit.
Cred ca problema vine din faptul ca noi, chiar si cei educati si spalati bine pe creier de cultura organizationala, nu ne putem scutura de vocatia asta a salvatorului providential, toti credem cu tarie si cea mai mare sinceritate ca suntem absolut esentiali si de neinlocuit pentru succesul oricarei initiative. Nu sunt eu acolo, nu vorbesc eu, nu imi exprim eu ideea, se duce totul pe rapa – in logica asta sigur ca devine o chestiune de importanta vitala ca eu sa fiu acolo, iar oricine sustine sau sugereaza altceva de fapt atenteaza la siguranta partidului si a misiunii si in final la destinul tarii, deci trebuie combatatut cu cea mai mare forta!
Am exagerat putin dar din pacate asta este ideea, si vine din lunga traditie in care suntem crescuti si educati de mici in care toti ceilalti ne sunt dusmani cu care ne luptam pentru cea mai buna nota, pentru premiul intai, pentru nu stiu ce loc la liceu – simplu spus, noi nu stim sa colaboram pentru ca nu ne-a invatat nimeni niciodata.
@”andrei”
1. titlul de “corporatist” in ziua de astazi este ceva de ne-invidiat.
Cine spui “corporatist globalist” te poti lua cu miinile de cap!
“Corporatist” este contrariul copilului din Silicon Valley care a schimbat ceva.
Stralucirea mintii corporatiste din ultimii 20 de ani a gravitat in jurul idei “mutam productia in China, Europa de Est etc.” Corporatistul este lobbystul Partidului Comunist Chinez, cea mai buna strategie fiind sa multi productia in China! “Geniile de la Davos”!!
Nu-ti trebuie mult creier pentru asta….
2. Stramosii nostrii colaborau si erau in competitie.
Ieseau sa vineze dinozaurii cu bite in mod collaborativ si erau in competitie pentri mai multa mincare si pentri a-ti transmite genele.
Nu iti trebuie educatie sa iti dai seama de asta. Numai putin creier.
Cind ai pomenit de “spalatii pe creier” care se cred de neinlocuit, mi-am adus aminte de cineva care aproape ca a creat o tara, in mod democratic, prin vot!
Se numea Jacques Parizeau. Era Ivy Leaque educated, multi-milionar si liderul ( efectiv: LEADER) unui partid separatist francofon din Canada care a pierdut cu mai putin de 1% din voturi.
Acel Parizeau povestea cum ca tot “partidul” lui gravita in jurul unor valori clare si a unui “inner cercle” care nu era decit un grup eterogen de 20-30 de persoane, poeti, chansonetieri, cineasti, etc.
Cum se zice: logica nu se aplica la viata de zi cu zi!
Corporatisti inseamna oameni care lucreaza in corporatie. Corporatiile sunt construite sa functioneaze cu ierarhii, proceduri si oameni care le accepta pe primele si le respecta pe ultimele. Toata teoria asta cu omul e cea mai pretioasa resursa si capital e valabila doar general vorbind, nu si atunci cand o aplicam la nivel de individ. Corporatiile sunt facute sa functioneaze cu piese standardizate care sa stie sa respecte procedurile – nu cu eroi, campioni si altii de genul (in fine, are nevoie si de cativa de din astia dar putini si in locuri bine stabilite). Cine lucreaza intr-o corporatie se presupne ca intelege si accepta lucrurile astea.
Cand vorbeam ca suntem spalati de creier cu cultura organizationala ma refeream la faptul ca in corporatii se cheltuie bani seriosi ca sa ne invete sau si sa ne faca sa intelegem fix lucrurile astea de mai sus. Le practicam foarte bine pana in momentul in care am iesit pe usa biroului, atunci ne regasim aceleasi reflexe combative, suspiciunea fata de intentiile celorlalti, incapacitatea de a il asculta pe celalalt si nevoia de nestavilit de a ii demonstra aluia ca e mai prost ca noi – nu ca suntem noi mai destepti ci ca e el mai prost, e o nuanta foarte importanta aici.
Am participat la discutii cu ei acum vreun an pentru implicare in USR diaspora.
Am vazut la middle management si membrii de rand asa: elitism, individualism, mesianism, intoleranta, fanatism. Niste domnisoare (ecologiste anti-Rosia Montana) mi-au adus aminte de-a dreptul de Rosa Luxemburg si Ulrike Meinhof. Lucrurile astea le-am vazut si la unii din top level, dar mult mai putini. Probabil USR se apropie de masa critica care accepta ideea de partid ca organizatie ierarhica (si nu kibbutz), iar leaderii, daca sunt adevarati leaderi, vor trebui sa foloseasca asta pentru a organiza partidul. Altfel nu au nicio sansa in 2020, pt ca localele si parlamentarele nu sunt europarlamentare. In momentul asta, multi dintre reprezentantii lor locali au o imagine slaba in comunitatile lor, iar la locale conteaza si omul, nu doar partidul si doctrina (care o fi aia la USR, ca tot nu am inteles daca sunt de stanga sau dreapta). Inclin sa cred ca va fi un fel de CDR ’96 reloaded: bune intentii, ideologie cat cuprinde (vezi “restitutio in integrum”, o idee fair, dar a carei aplicare a fost catastrofala, deschizand usa pt o coruptie oribila), pragmatism zero, 15 mii de specialisti pierduti prin paduri… si dupa 4 ani ne vor explica ca i-a invins deep state al lui Dragnea…
PS: si nu pot sa uit, inteleg si accept tratamentul aplicat lui Nicusor Dan…sper ca macar vor fi suficient de destepti sa-l puna candidat la primarie, chiar si sustinut ca independent.
“Lucrurile astea le-am vazut si la unii din top level, dar mult mai putini.”
:)))))
Pai vrei sa-ti povestesc cum Revolutia a inceput in strada cu morti si raniti, dar la televizor si la presedintie a ajuns Iliescu?
@Andrei Cosmin
Aveam 15 ani in 89 si am fost in strada cu tata, unchiul si varul meu. Vreo 3 zile ne-am jucat de-a revolutionarii intr-o intersectie, cautand arme si teroristi in masinile care treceau pe-acolo. Cand ma gandesc cat de naivi eram… Revolutiile adevarate incep in strada, dar se termina in birouri…intotdeauna !!! De-asta spun ca USRistii de rand ar trebui sa fie mai putin fanatici si mesianici, ca sa nu fure aia din birouri tortul…aia din birouri avand o minte mai lucida.
Mda, destul de tristut pt mine sa aflu ca ii sprijiniți, aveam senzația că sunteti un liberal clasic, uitandu-ma la ce scrieti si la ce ascultati! Sper sa aflati cat mai repede ca multi usr-isti, cei mai multi, v-ar da cu Steinhardt-ul preferat in cap!
Cunosc bine partidele politice, din interior, mai putin PSD. Meseria ma ajuta, evident, sa-i evaluez si personal, nu doar ca grup. Si compar tot timpul realitatile din fiecare grup (partid) in parte, nu declaratiile sau ce se scrie pe Internet despre unul si altul. GB
Io mă mir că susții usr care are multe înclinații spre stinga, că sa nu mai zic de discursul lui Caramitru care e foarte desparte de stilul fain in care scrii tu. 🙂
In politica si in optiunile politice totul se face prin comparatie. Cand vor aparea altii mai buni, ii voi sustine pe aceia. GB
Intre Hitler si Stalin, pe cine ai fi ales in 1939 daca erai polonez ? Uneori, orice alegere duce in aceeasi fundatura. Chiar daca Raymond Aron zice ca in politica nu alegi intre bine si rau, ci intre acceptabil si detestabil.
Alegi intre ce ai. In cazul de fata, insa, nu e loc nici pentru cel mai mic dubiu pentru un om inteligent. GB
Ca fost voluntar pentru ei pot sa zic urmatoarele:
1. sunt elitisti: dispretuiesc clasa muncitoare, cautau doar voluntari de la oracle, etc, stransesem vreo 100 de semnaturi pentru ei majoritarea prin sora-mea vanzatoare la mega image. Mi-a fost rusine ulterior sa ii spun pentru cine a strans voturile.
2. m-a socat dispretul multor membrii fata de religie – nu sunt religioasa dar nu pot sa nu observ importanta ei pentru multi din aceasta tara
3. sunt la fel de intoleranti catre cei cu opinii diferite ca si cei din PSD-ul. Mi s-au parut o oglinda a PSD-ului in extrema cealalta.
Sper ca ei sa deschida drumul spre un nou partid de centru, mai atot cuprinzator si tolerant caci nu cred ca se pot castiga alegeri doar cu corporatistii din pipera. Si sincer pe masura ce vor castiga si mai multa putere vor incepe sa iasa la iveala si mai multe nevroze.
Sunt impachetati bine. Actuala conducere, in frunte cu Barna, sunt oameni cu legaturi in diverse structuri. Tot ce venea din zona Nicusor Dan a fost trecut pe margine.
A incercat Chichirau un puci acum, dar n-a tinut.
Pe langa asta, le-a fost bagat si Ciolos pe gat impreuna cu oamenii lui, care si ei sunt cu legaturi in diverse structuri.
Trebuie sa fim constienti de faptul ca un fenomen social cum a fost fenomenul “Uniti salvam…” nu poate fi lasat sa se dezvolte necontrolat fiindca riscam sa ajungem in situatia Siriei. Si Romania are, totusi, cel mai puternic serviciu de informatii din Europa pe zona interna.
@GB
Nici pe Caramitru nu-l vad bine fiindca e incapabil sa-si pondereze iesirile (si gandirea). Il mai tin astia pana la alegeri ca sa mobilizeze oamenii, ca sa schiteze un program de guvernare (omul are valoare, nu e prost), dar la decizie n-o sa ajunga niciodata. Si e posibil ca dupa alegeri sa plece singur fiindca o sa vada ca e marginalizat.
Povestea USR-ului seamana izbitor cu povestea loviturii de stat din ’89: a inceput in strada, sub forma de haos, dar la televizor si la conducere a ajuns cine trebuia sa ajunga.
Buna Dimineata Andrei
Cosette va izbandi pana la Urma , insa pretul platit va arunca peste bord Integritatea useree
Cea mai mare problema este ca nu avem partide și implicit lideri cu conștiința democrat -patriotica și mai ales cu spirit civic și de sacrificiu ! Toți sunt mai mult sau mai puțin revanșarzi in declarații , chiar puțin extremiști , înainte de alegeri plusează fără nici o baza reala promițând mult electoratului , iar după alegeri urmează marea dezumflare ! In acest moment , reformarea societății românești , resetarea , trebuie sa pornească de la politic , sa se înceteze cu minciuna “pe fata” , altfel riscam o diluție și mai mare a instituțiilor statului ! Noroc cu UE și cu multinaționalele care au afaceri in România !Datorita acestora se mai păstrează o urma de legalitate !
Nu știu ce faceți ca partid și ca oameni politici responsabili dar aveți grija sa nu ajungeți sa Rămâneți singuri și sa nu aveti altceva de făcut decât sa stingeți lumina !
M-am uitat ce este USR si nu am putut sa nu zimbesc 🙂
“Salvatul” probabil este un sindrom de familie!
Eu imi aduc aminte de Ion Caramitru in Frontul Salvarii Nationale (primul), acuma George vorbeste de Andrei Caramitru in Uniunea Salvati Romania…..
Ca sa sintetizam: George crede ca USR-ul nu are leaderi!
– de platit nu se plateste,
– ierarhie trebuie sa fie ( oare?)
– o directie trebuie urmata,
– etc.
Concluzia: daca ar exista un leader situatia ar fi precum o doreste George.
Are lideri, si sunt OK in general, doar ca multi membri de acolo nu au reflexul ierarhizarii si prioritizarii obiectivelor, ca intr-o companie. GB
Intr-o companie nu este managementul cel care ierarhizeaza si prioritizeaza obiectivele (….cel putin teoretic)?
Intr-un partid nu sint bani la mijloc (…cel putin teoretic) asa ca ar fi nevoie de un lider.
Probabil ca termenul “lider” nu inseamna acelasi lucru pentru noi doi, George.
Prin lider eu inteleg cineva care are o viziune, o transmite etc.
Sint putine partide in ziua de astazi, si nu ma refer numai la Ro, care ofera o viziune. Majoritatea platesc sa se faca niste sondaje si dupa ce afla ce vrea lumea incerca sa impacheteze propria salata sincronizat cu ce au dat sondajele cu scopul de a ajunge la ciolan.
PSD a avut mai multi lideri. Din acest punct de vedere, Liviu dragnea a fost liderul perfect: a avut (si o are in continuare, sunt sigur) o viziune foarte clara, a transmis-o eficient membrilor de partid, acestia au inteles-o perfect si si-au asumat-o, s-au raliat neconditionat in spatele lui… Ce poate fi mai mult leadership decat atat? GB
Exact asta este point-ul.
Lenin, Hitler, Gandhi, Fidel Castro, probabil si Liviu Dragnea (… nu este un personaj care m-a interesat) au fost lideri
Vorbim nu in ce scop este folosit leadership-ul ci de necesitatea leadershipului, mai ales, in politica.
In situatii limita trebuie sa-i mai bati si cu armele lor! Daca le bati obrazul si le tot explici, la nesfarsit, ca nu e frumos ce fac, s-ar putea sa nu fie de ajuns… GB
Liviu Dragnea e un tip super inteligent, care a facut o singura greseala: s-a ferit sa-l suspende pe Johannis la inceputul lui 2017. In baza acelei greseli a pierdut totul.
Toti liderii PSD-ului din ’90 si pana astazi (politicieni buni, dealtfel) au avut o problema majora: lipsa unui set de principii. La ei totul s-a negociat si de obicei au negociat cu unii care s-au dovedit negociatori mai buni decat ei. De multe ori au ajuns sa faca politica de dreapta, desi lumea ii votase ca sa faca politica de stanga. De multe ori s-au retras in situatii in care electoratul lor le cerea sa percuteze.
Spre deosebire de un Corneliu Coposu sau Ion Ratiu, care aveau un set de principii bine conturat.
Neata Anonymous
Teoria aceasta se reventileaza de catre nicoLICHEA, Landrace Nicolae, Mitraliera, Cap De Cauciuc Codrin si nu are fundament, explicatii dar mai ales un Scenariu Solid si Credibil ca Suspendarea Reusea !
P$D s a fript de doua ori cu Piratul, Liv Jong Un stia asta