Intr-o buna dimineata, pe la 12:15 – 12:30h, un Inalt Demnitar de la Bruxelles o cheama pe secretara nr. 11, secretara sa preferata (foto): Amélie, ma chérie, sefu nous a demandé sa facem un model de CV care sa fie desormais modelul unic de CV in UE. Mais, mon très, très cher et très, très Haut Dignitaire, qu’est ce que c’est un CV? Ei, ma très, très chère Amélie, nici eu nu stiam, dar am initiat o misiune interministérielle de informare si m-am lamurit. C’est un fel de ce ai facut in ta vie. Oh, mon très, très cher et très, très Haut Dignitaire, mais je nu stiu faire asa ceva… Nu-i nimic, ia-l si pe sofer sa te ajute, o sa va descurcati, je suis sûr! Si, uite, ia si un milion de Euro, pote aveti nevoie sa va documentati, sa luati ceva consultanta. Dar in sase luni sa fie gata! J’ai toute la confiance en vous, vous la savez (clin d’oeil)… Oui, mon très, très cher et très, très Haut Dignitaire, et un grand merci pout cette confiance!
Si s-au pus pe treaba Amélie et le chauffeur, au muncit pe rupte, dar a meritat: rezultatul a fost Le CV Européen Europass, atat de drag si candidatilor din Romania. Dar daca acesta nu ar fi fost conceput de mintile luminate de la Bruxelles, el ar fi fost inventat de niste firme de recrutare, cu siguranta, pentru ca e un “instrument minune” pentru ele! Intr-adevar, rar au la indemana un instrument mai eficient in evaluarea timpurie a candidatilor, sa vezi dintr-o privire, intr-o clipita, cine si cum gandeste gandeste.
Sa zicem ca recrutati un director general si primiti un “CV european” in care cititi asa in casuta cu “postul ocupat, numele si adresa angajatorului”: Director tehnic, SC Intergalactic Romania SRL, Str. Gen. Aviator Gala Galaction nr. 24, Bl. A2, Sc. C, Et. 3, Ap. 18, Sectorul 2 Bucuresti, Romania. Cum reactionati in acest caz?
Eu, de pilda, dau instinctiv sa arunc CV-ul. Dar ma opresc o clipa, verific mai intai sa vad daca am destui candidati. Daca da, atunci il arunc linistit. Daca nu, il pun in lista cu rezerve, cu inima indoita, dar undeva la coada.
Daca ajung sa ma intalnesc cu candidatul din Str. Gen. Aviator Gala Galaction nr. 24, Bl. A2, Sc. C, Et. 3, Ap. 18, Sectorul 2 Bucuresti, Romania, totusi, il mai intreb din cand in cand de ce a pus toate acelea adrese in CV, la fiecare job in parte. Stiu bine raspunsul, dar o fac asa, din sadism…
- Pai asa e formularul acesta de CV, cu adresa angajatorului! – vine raspunsul, invariabil, intotdeauna la pachet cu o mare mirare asupra sensului intrebarii mele.
- Si daca nu o puneai, ce se intampla? Aruncam eu CV-ul, pentru ca nu e complet?
- Cum sa nu o pun, daca asa e formularul???
- Pai puteai, de pilda, sa stergi doua cuvinte de acolo, ca e in Word, e editabil. Puneai mausul pe si adresa, trageai spre dreapta, si apoi apasai pe delete, si gata, nu mai era! Si nici nu te mai simteai cu inima incarcata ca ai lasat o casuta necompletata…
- Cum sa sterg eu, daca asa e formularul asta de CV, in toata Europa???
- Da, domnule candidat la postul de CEO, asa e formularul asta de CV, intr-adevar! Si nici nu-si imagina domnisoara Amélie cate servicii nebanuite ne va aduce noua, recrutorilor, zeci si zeci de ani dupa aceea… Dar aceste ultime cuvinte le spun in gand, intotdeauna!
Ca sa reformulez si sa sintetizez: asadar, cum ati reactiona cand trebuie sa recrutati un CEO la o firma serioasa si importanta, si primiti un astfel de CV, in care experienta candidatului este foarte apropiata de ceea ce cautati?
Comentarii (18)
sunt de acord. Nu merita! Altii mai buni
Tine mai degraba de profilul conformist al aplicantului. Singura informatie legata de adresa care mi s-ar parea relevanta ar fi orasul.
Acum vreo doi ani a trebuit sa recompletez formularul pentru viza de US, unde de asemenea te intreaba adresa fiecarei institutii pe care ai absolvit-o, indiferent ca e vorba de Politehnica sau Gradinita cu program prelungit numarul 7 sau cine stie ce firmulita obscura de unde ti-ai luat un atestat de limba portugheza. Dupa care aceeasi poveste cu toate locurile prin care ai lucrat, multe din ele care nici macar nu mai exista astazi, daca acum 20 de ani activau prin diverse scari de bloc , etajul 3 apartamentul 11.
Aici exista doua feluri de oameni, aia care isi iau un weekend liber ca sa completeze formularul respectiv, si aia care taie sau nu mentioneaza tot ce considera neesential si il completeaza in maxim o ora. Deduc ca lucrurile nu stau deloc diferit nici atunci cand aplici pentru un job de CEO.
Da, doar orasul e important. Dar la viza nu ma mira, pentru ca ei verifica toate informatiile – sau macar vor sa te faca sa crezi ca le verifica. GB
Prima mea reactie e: Care e problema cu profesionalismul tau (ca sa fiu politicoasa) ca ai ales o poza cu o tipa in sutien pentru a promova articolul asta? Way to go, obiectificand femei in continuare. Macar nu mai pune asa ceva pe Linkedin, articolul asta apartine in ziare de Can Can.
E Secretara Nr. 11 din text – am scris si in articol… GB
CV-ul Europass are adresa angajatorului din motive de reguli de finanțare a proiectelor din fonduri europene.
Autoritatea de Management, cea care dă banii, verifică CV-urile persoanelor care vor lucra în proiect. Această verificare este ușurată considerabil dacă angajatorii candidaților pot fi identificați. Doar numele firmei este insuficient, pentru că există firme cu același nume în județe diferite sau firme cu nume asemănătoare. Sau există firme și ONG-uri cu același nume, iar candidatul nu scrie SRL sau SA după nume, ca cel care verifică să știe despre ce e vorba.
Cei din AM au sute de CV-uri de verificat atunci când se lansează un apel. Până când verificările se încheie, toți depunătorii de proiecte așteaptă. Per total, câteva zeci sau, uneori, sute de milioane de euro nu se distribuie până când nu se termină verificările. De aceea chiar contează orice informație suplimentară care ușurează verificarea.
Toate AM-urile din toate țările UE lucrează după aceeași metodologie, de aceea formatul Europass a fost astfel standardizat. La nivel de Uniune programele totalizează circa 140 de miliarde de euro anual. Acești bani sunt bani publici prin urmare cheltuirea lor trebuie făcută după ce se fac niște verificări minimale prealabile. Cum ar fi că cel care pretinde că a lucrat la o firmă să fi lucrat la una existentă. Iar respectiva firmă să poată fi ușor de identificat, pentru că fiecare minut pierdut se cumulează și la scară națională și la scară europeană.
E popular să ne amuzăm pe seama regulilor europene, dar e bine să ne amuzăm în cunoștință de cauză.
Un angajator privat e liber să vrea mai puține detalii în CV pentru că angajează pe banii lui. Banii lui – regulile lui. La fel e și cu UE. CV-urile Europass sunt folosite pentru angajare pe banii UE, deci se fac după regulile lor, care au rostul să accelereze eliberarea fondurilor după ce se face o verificare legitimă și minimală a experienței celor angajați.
Standardizarea formatului permite inclusiv o prelucrare automată (fișierul pdf produs e situl Europass are și un fișier XML inclus, care conține toate informațiile într-un mod preucrabil de computer).
Dacă firma de recrutare se obosește să își facă un progrămel care știe să citească automat CV-urile Europass, atunci își poate face baza de date fără să mai chinuiască vreo secretară să culeagă manual datele de acolo. Baza de date va fi conține informații indexate cu ușurință după toate rubricile din CV și devin posibile tot felul de căutări complexe.
Așadar râdem de CV-urile Europass, dar râdem în cunoștință de cauză.
Mihail – lasa vrajeala!
Eu nu inteleg confuzia. Cum poate un fost deputat cu experienta de management la stat sa fie relevant pt orice functie de middle management sau top management, mai ales in privat? Eu nu am intalnit inca bugetar care sa stie sa foloseasca un excel sau ppt… sunt sigur ca exista dar eu nu am avut onoarea.
Descrierea situatiei este limitata si tendentioasa.
Inclusiv variantele de raspuns din sondaj sunt limitate si tendentioase.
Cred ca duci munca de recrutare intr-o zona lipsita de sens si consistenta.
Ti-ai creat niste tipare limitative, pentru ca iti place sa faci mai mult pe psihologul, decat sa-ti joci rolul de simplu recrutor (nu e nimic impresionant la un recrutor si stii asta foarte bine) si iti place sa crezi ca poti sa iti dai seama cu ADEVARAT de competentele candidatului.
Pai tocmai asta spun eu: cand primesc un astfel de CV, imi dau seama CU ADEVARAT care e capacitatea lui de a conduce o firma mare si serioasa. GB
Adresa face referire la locatie/regiune/oras si cred ca e importanta, e o diferemta sa lucrezi la OCPI , Iasi si altceva la Grudnbuch Wien
CV Europass a fost omorat de birocratia romaneasca, de traducatorii din aparatul de stat si de furculisionul specific, de la traducere la intrepretariat e doar o problema de comunicare, propagata.
Eu nu inteleg legatura intre o functie corporatista si un angajat la stat. Sunt incompatibile.
Cu atatea informatii de umplutura ne mai mirm ca ajung sa aiba CV-uri de cate 10 pagini… Asta ca sa nu mai vorbim ca in “minunea” Europass mai mult de jumatate nu stiu cum sa-si treaca limbile straine.
Dacă jobul este pentru o poziție de CEO în care rolul predominant este de ” cash cower” ( unde nu am nevoie decât de experiență îndelungată în poziții manageriale, deci varsta candidatului va fi în jurul a 60 de ani) atunci il voi chema între primii…
În orice altă situație, il voi ține la “rezerve”.
Un om care nu e in stare sa ia o decizie simpla,cum ar fii sa nu completeze in CV toate inutilitatile…nu are ce cauta intr-o pozitie de top management.E limitat!
Da, asa este! Nu are curajul sa-si asume nici macar lucrui absolut banale, daramite sa-ti imaginezi ca va lua o decizie majora in noul job…
Exact la asta se referea si George .
Minte obtuză și mentalitate de anii ’60-’70. Un astfel de candidat nu aduce nimic pozitiv..