De ce il urasc candidatii pe GB? Iata unul dintre multele argumente… Pe site-ul meu pun din cand in cand anunturi cu unele dintre joburile pentru care recrutam. Am facut si o rubrica mare in care am scris cum sa trimita oamenii CV-urile, cand si cum le raspund eu. Toate clare si pline de detalii, inginereste. Asa cum ma si asteptam, o buna parte dintre cei care scriu si comenteaza pe site incep prin a intreba cum si unde sa trimita CV-ul!
Cum sa reactionezi si ce sa faci in aceasta situatie? Sunt anumite joburi pentru care eu consider ca un astfel de candidat trebuie scos din calcul inca de la inceput, chiar inainte de a-i vedea CV-ul. Bineinteles ca asta ridica un val de indignare, insa eu asa fac recrutarile! Si uneori le raspund si eu cu un comentariu, le scriu ca nu cred ca mai e cazul sa se oboseasca sa trimita CV-ul. Alt val de indignare, desigur! Primul era ca (sic!) nu stiu cum se fac recrutarile, asta ca sunt ironic si arogant. Da, sunt cinic de fiecare data cand mi se pare ca depistez lene, indolenta.
Ati recruta un avocat care pune o astfel de intrebare? Eu nu… Pun ieri un anunt ca recrutam un avocat pentru o foarte cunoscuta companie multinationala. Si imi scrie pe site, foarte politicos si ingrijit, de altfel: Buna ziua, Mi-ați putea explica, va rog, cum as putea aplica la acest job? Va multumesc! I-am raspuns si eu ca nu cred ca e cazul sa mai aplice. Deci, omul acesta ar trebui ca intr-un astfel de job sa studieze toate detaliile si formularile din hartii, toate amanuntele, sa depisteze indicii minuscule pe care altii nu le-ar vedea nici cu lupa sau daca ar reciti de zece ori, si el nu vede o rubrica mare cat casa in care scrie cum se trimite CV-ul? Si nici macar nu trebuia sa mearga in alt ecran, e pusa se se vada oriunde ai fi in site. Da, eu mi-am asumat sa nu-l iau in calcul pentru acest job, indiferent ce ar fi scris in CV-ul lui!
Si inca ceva, si mai interesant! Cei mai multi nu-si lasa numele in astfel de comentarii, le semneaza cu initiale, pseudonim, porecla. Daca mi-ar trimite CV-ul, totusi, nu as sti ca e de la cineva caruia i-am trimis un comentariu ironic. Insa multi chiar nu-l mai trimit! Din indignare, din orgoliu, din razbunare. Si eu iarasi cred ca aceasta autofiltrare mi-a usurat munca! Daca cineva renunta sa mai aplice la o mare companie multinationala pentru ca nu-i place mutra aluia de la firma de recrutare, sau ce mai scrie el pe site, eu cred ca e mai bine asa pentru toata lumea!
Cam la fel e si cu fata de la HR: consider ca aceia care isi retrag candidaturile dupa o discutie cu celebra fata (foto), fiindca le-a pus nu stiu ce intrebare care lor li se pare tampita (dar nu e – si o sa arat asta in serialul video), sau pentru ca nu a inteles fata diferentele dintre motoarele cu care au lucrat ei, da, aceia fac un foarte, foarte mare bine companiei retragandu-si aplicatia!
Mie aceasta poza imi sugereaza o fantezie sexuala, respectiv domina:
Studenta interna de la legal (ochelarii si privirea de sus), a imbracat haina managerului si astfel rolurile s-au inversat (nu este aplecata cu un vraf de dosare in brat ci sta cu picioarele pe birou, semn de autoritate), astfel incat acum ea este in pozitia de a evalua si judeca, si de a-si lua revansa. Un singur lucru totusi nu am observat: biciul si catusele 🙂
depinde unde e jobul. autorul are dreptate pentru o parte din piata muncii. dupa mine in inginerie un astfel stil de evaluare e o relicva. iti strangi o suma de candidati cu studii sau hobby din domeniul postului vizat. organizezi cu ei 1-2 sesiuni de predare intensiva strict legat de fisa postului respectiv apoi la sfarsitul sesiunii dai un examen sa analizezi viteza de invatare, googluitul, capacitatea de analiza si sinteza a subiectilor, pasiunea pt post, combinativitatea datelor pt alcatuirea raspunsului. dar recrutorul de azi e comod lenes si vrea sa scape repede. de aia se impart candidatii in rai si buni si angajatorii tot asa. cum e sacul e si petecul.
Recrutarea este un proces subiectiv, cum este de fapt si termenul de “candidat bun”. Daca se tine cont de asta, atat cei ce recruteaza cat si candidatii, efectele ar fi cat mai mici, indiferent de rezultat.
Eu nu sunt recrutor (sau cum s-o chema pe românește :)) dar cred că avem de-a face și cu o problemă psihologică care are aparența unei epidemii: frustrarea de recunoaștere și goana după ea. Cred că majoritatea celor mai tineri vin dintr-un sistem educațional mediocru al cărui principal instrument pedagogic e atacul la stima de sine. Orice elev mai puțin decât strălucit e confruntat cu “tâmpiților!”, “ești prost!” etc. Felul în care e construită societatea (social media, tabloidizare, dar și corectitudinea politică) creează un cocktail devastator pentru fostul elev care tânjește doar la puțină admirație din partea lumii: fără să vrea, tot ce va face va fi centrat obsesiv pe încercarea de a obține admirația celorlalți și, tot fără să vrea, orice pune la îndoială calitățile lui e automat dușman de moarte. Mai mult, orice situație în care el se poate proiecta ca victimă (cum e “nedreptatea” lui GB cu candidații și cinismul lui când vorbește despre cât de slabi sunt) îl activează imediat în a sări în ajutorul celui “mai slab”. Cred că asta explică majoritatea comentariilor revoltate la articolele tale 🙂
Exact, imi aduce aminte de acel parinte care in loc sa isi laude copilul si sa il faca sa se simta special, ii spune tot timpul ca e un tampit si ca ceilalti sunt mult mai destepti ca el. La final acel copil o sa creada ca e cel mai prost din lume si indiferent ce se intampla cu el in viitor nu o sa reuseasca sa isi depaseasca nivelul.
In loc sa isi foloseasca experienta de 30 de ani in a invata tinerii cum sa reuseasca in viata el ii terfeleste peste tot si le spune cat de prosti sunt. Cam atat il duce mintea pe distinsul Butunoiu. Si daca cineva nu vede cum sa ii trimita un CV sa faca bine sa nu ii mai trimita nimic. Nu merita.
Francis, dragă, știi vorba aia “când ai doar un ciocan toate ți se par cuie”? Așa ești tu, vezi în orice un argument că tu ai dreptate și GB nu 🙂 Adică ori ești troll, ori ai probleme serioase 🙂
Problema este ca anumiti “recruteri” se erijeaza in judecatori supremi care, evident detin adevarul. Ei stiu cum si ce trebuie intrebat, ce raspunsuri trebuie ca un candidat sa dea, cum trebuie sa se imbrace si chiar ce sa gandeasca. Daca insa ii luam si pe ei la bani marunti, sunt la fel de oameni ca toti ceilalti, cu defecte si lipsuri, insa profita de o anumita pozitie de forta pentru a-si arata aroganta.
GB pare rupt din trecut, nu este la curent ca timpurile s-au schimbat si ca este mai mult piata candidatilor si nu a zeilor-companii. Tinerii de azi sunt mai autentici, vor in primul rand sa-si traiasca viata, sa experimenteze si mai apoi sa joace rolul pe care un GB vrea sa-l impuna.
De altfel, din poze putem observa ca GB este nu nunai old-school, dar si old-fashion, stilul vestimentar si tot pachetul o demonstreaza. L-ati angaja la vreun departament de HR? Raspunsul este simplu…cu siguranta nu!
Stau și mă întreb ce importanță are dacă are GB greșeli în text? Nu se mai înțelege mesajul lui sau e plătit pentru postările pe blog și nu sunt conforme cu standardele? Iar mesajul lui Florin mi se pare stupid: dacă GB nu ia în calcul CV-ul cuiva acela pierde o șansă dar dacă Florin nu mai ia în considerare blogul lui GB, ce? E Florin vreun supercandidat pentru vreun job sau e vreun CEO la un angajator de top, că nu se înțelege din mesaj?
Pai daca nu are importanta ca GB are greseli in text atunci de ce are importanta ca un candidat intreaba cum sa aplice la job? Si anume ce fel de sansa pierde cineva care il ignora pe Butunoiu? Ce stil umil de lingusire emana tot ce ai scris stimata Dorina. Crezi ca sare domnul Butunoiu cu un job si pentru tine? :)))
Nu-i așa că tu ești deținătorul adevărului absolut? Pentru liniștea ta, nu doresc niciun job pentru că am firma mea și nici nu voi apela la GB ca angajator. GB nu mă cunoaște, ci pur și simplu învăț chestii noi citindu-i postările. Îmi cer scuze că îmi plac postările lui 🙂
Nu-i așa că deții adevărul absolut? Pentru liniștea ta, nu doresc niciun job pentru că am firma mea și nici nu voi apela ca angajator la GB. Pur și simplu îmi plac postările lui pentru că învăț chestii noi. Îmi cer scuze pentru asta. 🙂
Dorina vezi ca ai inceput sa te balbai. Spui acelasi lucru in doua comentarii diferite. Ia-o incet sa nu faci un atac doamne fereste 🙂 Spor la invatat din postarile distinsului Butunoiu. Se vede ca ai invatat multe rau. Sa nu dai pe afara.
Din nevoia de eficienta. Trebuie sa gasesc punctul de inflexiune (optim) intre a ma intalni ci foarte multi candidati, ca sa cresc sansele sa gasesc oameni foarte buni, si resursele alocate pt asta, ca sa nu ajung sa pierd mai mult decat castig daca ma vad cu prea multi candidati care nu sunt potriviti. GB
George, tu și eu mai puțin, am crescut într-o vreme cînd în clasele primare și de la generală veneau profesorii și de dădeau lucrări de control pe neanunțate. Și nu treceam in clasa a IX a daca nu scriam aproape perfect în românește.
Ce pretenții sa ai de la snowflakes?
Aveti in continuare greseli. Va rog sa scrieti corect, altfel nici nu mai iau in considerare blogul acesta, asa cum nici dvs nu luati in considerare CV-urile celor care, la modul general, gresesc.
Am recitit, uitasem un cuvant, altceva nu am gasit. Daca discutia ajunge la virgule, atunci trebuie mutata pe celalalt blog al meu, cel de gramatica. GB
De acord cu afirmatiile din postare. Superficialitatea Este o caracteristica a tinerilor de azi si nu numai. Vreau totul mura in gura fara sa se oboseasca de loc.
Imi place stilul din Harap-alb, în care cauți sa vezi cat de mult vrea cel din fața ta sa meargă mai departe. Este o abordare care, de cele mai multe ori, iti economisește timp. Pe de altă parte, nimeni nu poate stii prin ce perioada trece acea persoana, care chiar ar putea sa fie valoroasă. Prefer să mă asigur, înainte de a fi convins că nu are nivelul de proactivitate pe care il cere postul, că persoana din fața mea nu este într-o mlaștină in care nu il împing si eu. Btw, în cazul de mai sus as fi mers mai departe, dandu-i clarificări. Nu vreau sa intru in detalii legate de capacitatea persoanei de a face față postului, daca in viata de zi cu zi cedează asa usor. Poate si pentru ca aici, pe la noi, multinationalele au culoarea culturală specifică, care este la ceva distanță de abordarea anglo-saxonă.
E o chestie extrem de simpla asta, să cauți unde sa trimiti cv îl, serios! Nu depinde de starea de sănătate sau luciditate. Daca Intr o cauza la proces se intimpla ca a avocatul sa treacă printr o perioada grea, ce facem?
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Comentarii (29)
Mie aceasta poza imi sugereaza o fantezie sexuala, respectiv domina:
Studenta interna de la legal (ochelarii si privirea de sus), a imbracat haina managerului si astfel rolurile s-au inversat (nu este aplecata cu un vraf de dosare in brat ci sta cu picioarele pe birou, semn de autoritate), astfel incat acum ea este in pozitia de a evalua si judeca, si de a-si lua revansa. Un singur lucru totusi nu am observat: biciul si catusele 🙂
https://www.deviantart.com/pantyhoseclass/art/New-Position-in-the-Company-597150383
depinde unde e jobul. autorul are dreptate pentru o parte din piata muncii. dupa mine in inginerie un astfel stil de evaluare e o relicva. iti strangi o suma de candidati cu studii sau hobby din domeniul postului vizat. organizezi cu ei 1-2 sesiuni de predare intensiva strict legat de fisa postului respectiv apoi la sfarsitul sesiunii dai un examen sa analizezi viteza de invatare, googluitul, capacitatea de analiza si sinteza a subiectilor, pasiunea pt post, combinativitatea datelor pt alcatuirea raspunsului. dar recrutorul de azi e comod lenes si vrea sa scape repede. de aia se impart candidatii in rai si buni si angajatorii tot asa. cum e sacul e si petecul.
Recrutarea este un proces subiectiv, cum este de fapt si termenul de “candidat bun”. Daca se tine cont de asta, atat cei ce recruteaza cat si candidatii, efectele ar fi cat mai mici, indiferent de rezultat.
Eu nu sunt recrutor (sau cum s-o chema pe românește :)) dar cred că avem de-a face și cu o problemă psihologică care are aparența unei epidemii: frustrarea de recunoaștere și goana după ea. Cred că majoritatea celor mai tineri vin dintr-un sistem educațional mediocru al cărui principal instrument pedagogic e atacul la stima de sine. Orice elev mai puțin decât strălucit e confruntat cu “tâmpiților!”, “ești prost!” etc. Felul în care e construită societatea (social media, tabloidizare, dar și corectitudinea politică) creează un cocktail devastator pentru fostul elev care tânjește doar la puțină admirație din partea lumii: fără să vrea, tot ce va face va fi centrat obsesiv pe încercarea de a obține admirația celorlalți și, tot fără să vrea, orice pune la îndoială calitățile lui e automat dușman de moarte. Mai mult, orice situație în care el se poate proiecta ca victimă (cum e “nedreptatea” lui GB cu candidații și cinismul lui când vorbește despre cât de slabi sunt) îl activează imediat în a sări în ajutorul celui “mai slab”. Cred că asta explică majoritatea comentariilor revoltate la articolele tale 🙂
Exact, imi aduce aminte de acel parinte care in loc sa isi laude copilul si sa il faca sa se simta special, ii spune tot timpul ca e un tampit si ca ceilalti sunt mult mai destepti ca el. La final acel copil o sa creada ca e cel mai prost din lume si indiferent ce se intampla cu el in viitor nu o sa reuseasca sa isi depaseasca nivelul.
In loc sa isi foloseasca experienta de 30 de ani in a invata tinerii cum sa reuseasca in viata el ii terfeleste peste tot si le spune cat de prosti sunt. Cam atat il duce mintea pe distinsul Butunoiu. Si daca cineva nu vede cum sa ii trimita un CV sa faca bine sa nu ii mai trimita nimic. Nu merita.
Francis, dragă, știi vorba aia “când ai doar un ciocan toate ți se par cuie”? Așa ești tu, vezi în orice un argument că tu ai dreptate și GB nu 🙂 Adică ori ești troll, ori ai probleme serioase 🙂
Athanore vezi ca ai mancat un C din numele meu. Si mai vezi ca iti dai cu ciocanul ala unde doare rau. Sanatate numai bine. 🙂
Problema este ca anumiti “recruteri” se erijeaza in judecatori supremi care, evident detin adevarul. Ei stiu cum si ce trebuie intrebat, ce raspunsuri trebuie ca un candidat sa dea, cum trebuie sa se imbrace si chiar ce sa gandeasca. Daca insa ii luam si pe ei la bani marunti, sunt la fel de oameni ca toti ceilalti, cu defecte si lipsuri, insa profita de o anumita pozitie de forta pentru a-si arata aroganta.
GB pare rupt din trecut, nu este la curent ca timpurile s-au schimbat si ca este mai mult piata candidatilor si nu a zeilor-companii. Tinerii de azi sunt mai autentici, vor in primul rand sa-si traiasca viata, sa experimenteze si mai apoi sa joace rolul pe care un GB vrea sa-l impuna.
De altfel, din poze putem observa ca GB este nu nunai old-school, dar si old-fashion, stilul vestimentar si tot pachetul o demonstreaza. L-ati angaja la vreun departament de HR? Raspunsul este simplu…cu siguranta nu!
Care ar fi alternativa, dupa parerea ta? Cum sa se faca recrutarile? GB
Corect!
Stau și mă întreb ce importanță are dacă are GB greșeli în text? Nu se mai înțelege mesajul lui sau e plătit pentru postările pe blog și nu sunt conforme cu standardele? Iar mesajul lui Florin mi se pare stupid: dacă GB nu ia în calcul CV-ul cuiva acela pierde o șansă dar dacă Florin nu mai ia în considerare blogul lui GB, ce? E Florin vreun supercandidat pentru vreun job sau e vreun CEO la un angajator de top, că nu se înțelege din mesaj?
Pai daca nu are importanta ca GB are greseli in text atunci de ce are importanta ca un candidat intreaba cum sa aplice la job? Si anume ce fel de sansa pierde cineva care il ignora pe Butunoiu? Ce stil umil de lingusire emana tot ce ai scris stimata Dorina. Crezi ca sare domnul Butunoiu cu un job si pentru tine? :)))
Nu-i așa că tu ești deținătorul adevărului absolut? Pentru liniștea ta, nu doresc niciun job pentru că am firma mea și nici nu voi apela la GB ca angajator. GB nu mă cunoaște, ci pur și simplu învăț chestii noi citindu-i postările. Îmi cer scuze că îmi plac postările lui 🙂
Nu-i așa că deții adevărul absolut? Pentru liniștea ta, nu doresc niciun job pentru că am firma mea și nici nu voi apela ca angajator la GB. Pur și simplu îmi plac postările lui pentru că învăț chestii noi. Îmi cer scuze pentru asta. 🙂
PS. Și nici nu mă cunoaște GB. Și nici eu pe el.
Dorina vezi ca ai inceput sa te balbai. Spui acelasi lucru in doua comentarii diferite. Ia-o incet sa nu faci un atac doamne fereste 🙂 Spor la invatat din postarile distinsului Butunoiu. Se vede ca ai invatat multe rau. Sa nu dai pe afara.
Cata infantilitate la dl. Francesco…
De unde vine exigența, aceasta?
Mulțumesc!
Din nevoia de eficienta. Trebuie sa gasesc punctul de inflexiune (optim) intre a ma intalni ci foarte multi candidati, ca sa cresc sansele sa gasesc oameni foarte buni, si resursele alocate pt asta, ca sa nu ajung sa pierd mai mult decat castig daca ma vad cu prea multi candidati care nu sunt potriviti. GB
Putin boomer-posting circle-jerk in comentarii. Mai, cultilor, mai.
George, tu și eu mai puțin, am crescut într-o vreme cînd în clasele primare și de la generală veneau profesorii și de dădeau lucrări de control pe neanunțate. Și nu treceam in clasa a IX a daca nu scriam aproape perfect în românește.
Ce pretenții sa ai de la snowflakes?
Buna ziua,
Aveti in continuare greseli. Va rog sa scrieti corect, altfel nici nu mai iau in considerare blogul acesta, asa cum nici dvs nu luati in considerare CV-urile celor care, la modul general, gresesc.
Am recitit, uitasem un cuvant, altceva nu am gasit. Daca discutia ajunge la virgule, atunci trebuie mutata pe celalalt blog al meu, cel de gramatica. GB
De acord cu afirmatiile din postare. Superficialitatea Este o caracteristica a tinerilor de azi si nu numai. Vreau totul mura in gura fara sa se oboseasca de loc.
Imi place stilul din Harap-alb, în care cauți sa vezi cat de mult vrea cel din fața ta sa meargă mai departe. Este o abordare care, de cele mai multe ori, iti economisește timp. Pe de altă parte, nimeni nu poate stii prin ce perioada trece acea persoana, care chiar ar putea sa fie valoroasă. Prefer să mă asigur, înainte de a fi convins că nu are nivelul de proactivitate pe care il cere postul, că persoana din fața mea nu este într-o mlaștină in care nu il împing si eu. Btw, în cazul de mai sus as fi mers mai departe, dandu-i clarificări. Nu vreau sa intru in detalii legate de capacitatea persoanei de a face față postului, daca in viata de zi cu zi cedează asa usor. Poate si pentru ca aici, pe la noi, multinationalele au culoarea culturală specifică, care este la ceva distanță de abordarea anglo-saxonă.
E o chestie extrem de simpla asta, să cauți unde sa trimiti cv îl, serios! Nu depinde de starea de sănătate sau luciditate. Daca Intr o cauza la proces se intimpla ca a avocatul sa treacă printr o perioada grea, ce facem?
Simplu. Isi ia concediu. Dacă vrei flux continuu nu ai decat sa angajezi cel puțin 3 pentru o pozitie.
Buna, aveti cel putin doua greseli in text, banuiesc ca de vina este autocorrectul – undele in loc de unele si vad in loc de val.
Multumesc! Am corectat… GB