Doua dintre multele comentarii din registrul respectiv la un anunt pus de mine pentru o Executive assistant:
Anuntul suna cu dedicatie pentru o amanta personala, platita insa din bugetul corporatiei. Cand nicio calificare nu e necesara, cu exceptia limbii engleze, ce altceva poate fi? Asa ca eu votez pt deschiderea acelui mail, poate era exact ceea ce trebuie.
Si inca unul, in continuarea primului:
sa fiu sincer, si eu am dedus acelasi lucru, ca si Cosmin. Trebuiau mentionate cel putin niste hard/soft skilluri: capacitate de organizare, capacitate de a lucra in conditii de stres, capacitate de sinteza, aptitudini de comunicare, etc. Fara ele, doar mentionand ca nu exista vreo cerinta legata de experienta (n.b. sau de vreun alt skill) un ochi avizat intelege despre ce poate fi vorba in realitate. Sa fi fost de sex feminin nu as fi aplicat. TB
Iar anuntul era asa:
Cautam o Executive Assistant pentru Country Managerul unei prestigioase corporatii multinationale americane, cu afaceri foarte mari in Romania. Jobul este in Bucuresti, salariul este de 1,500€ net/ luna, la care se adauga numeroase beneficii specifice marilor companii multinationale. Candidatele trebuie sa vorbeasca foarte bine limba engleza.
Aproape toti cautatotii de joburi sunt impresionati profund la vederea unui anunt de angajare pe pagini intregi, in care fiecare ora de lucru a viitorului angajat e descrisa in cele mai mici detalii, cerintele la fel, si cate si mai cate. Si spun: iata, domnule, un anunt cu adevarat profesionist, facut de un mare HR-ist pentru o companie superprofesionista. Si cata grija si respect pentru candidati, sa le dea, iata, totul pe tava.
Da, intr-adevar, mare bucurie astfel de anunturi pentru candidatii care refuza, sau care nu sunt in stare sa gandeasca singuri. Si o gramada de munca in plus pentru profesionistii din compania superprofesionista. Dar de ce sa compui un anunt de doua pagini cand cei pe care ii cauti pot intelege EXACT acelasi lucru din doua randuri? Nu faci decat sa atragi CV-uri de la tot felul de lenesi, si mai risti sa ajungi cu ei si pe la fazele superioare ale recrutarii, daca nu esti foarte atent.
Cu cat firma este mai cunoscuta si mai prestigioasa, si cu cat jobul in cauza este mai clar, fara dubii, cu atat anuntul trebuie sa fie mai scurt, ca sa-i filtreze si sa-i elimine pe cei nu foarte inteligenti in momentul citirii anuntului. De pilda, daca Petrom ar vrea sa-si recruteze un CFO, anuntul lor ar trebui sa sune cam asa: “Petrom recruteaza CFO.” Nimic mai mult!
Daca un finantist cautator de joburi nu stie cine este Petrom, sau nu are chef sa caute, atunci nu are ce sa caute pe acest job. Daca nu stie ce face un CFO, sau nu-si poate inchipui singur ce face acesta la o asemenea companie, atunci nu are ce sa caute pe acest job. Daca nu stie ce fel de experienta trebuie sa aiba acest CFO, ce competente, ce profil, daca nu stie cam ce s-ar astepta de la el, atunci nu are ce sa caute pe acest job. Daca nu-si poate imagina cam ce salarii si castiguri au cei dintr-o astfel de companie, atunci nu are ce sa caute pe acest job. Daca se teme inca de pe acum ca toti cei din Petrom are salarii foarte bune, insa lui ii vor da unul mic de tot, atunci nu are ce sa caute pe acest job.
Ca sa decizi daca trimiti CV-ul sau ii contactezi in alt fel ca sa discuti cu ei despre acest job, eu nu cred ca un om cu adevart inteligent are nevoie de mai multe informatii decat cele trei cuvinte. Si i-as elimina din start pe cei care au mai nevoie un job description detaliat pentru a decide, in aceasta faza, daca ii intereseaza sau nu. Ce se intampla mai departe, dupa trimiterea CV-ului, e cu totul si cu totul altceva, subiect pentru alt articol.
La fel am socotit si cand am pus anuntul de mai sus. Daca e cineva care nu stie sau nu isi poate imagina ce face o executive assistant intr-o mare si prestigioasa corporatie multinationala, atunci nu are ce sa caute pe acest job. Daca nu stie ce educatie trebuie sa aiba, ce calitati, cam ce ar trebui sa stie si cum sa fie, atunci nu are ce sa caute pe acest job. Daca isi inchipuie ca un country manager al unei mari si prestigioase corporatii multinationale americane (intentionat am subliniat ca e americana), cu afaceri foarte mari in Romania (intentionat am subliniat ca e foarte mare si aici), o va alerga prin firma ca sa o futa, atunci nu are ce sa caute pe acest job.
Dintre toate scenariile posibile in care un director general de la o companie alearga dupa asistenta cu obiective coitale, cazul de mai sus e printre cele cu probabilitatea cea mai mica realist posibila, aproape nula. Daca duduia trage o astfel de concluzie, chiar din aceasta faza a recrutarii, ca directorul o va alerga prin firma, si nu dupa primul, al doilea sau al zecelea interviu, atunci nu are ce sa caute pe acest job. Daca ea crede ca un astfel de om isi cauta femei printr-o firma de executive search, si care mai pune si un anunt (si scrie si articole 🙂 ) cu asta, atunci, clar, nu are ce sa caute pe acest job! Si inca ceva: se stie foarte bine cine a pus anuntul, nu e unul anonim sau de la o firma de recrutare despre care nu poti afla mare lucru cine sunt. Si am pus si salariul, ca sa nu existe dubii nici in aceasta privinta.
Mai pe scurt spus, eu nu pot sa-mi imaginez ca o candidata potrivita pentru acest job ar avea nevoie de mai multe informatii decat acestea pentru a decide daca o intereseaza sa mearga mai departe sau nu. Daca spune ca are nevoie de mai mult decat atat, eu nu o iau in calcul, indiferent ce scrie in CV-ul ei.
Puteti sa va imaginati ca exista oameni care considera ca daca ceva nu este pus in descrierea jobului din anut, atunci acel ceva nu exista, sau ca nu e nevoie de el? Ei bine, ei exista, si sunt inspaimantator de multi! Fiindca nu am scris in anunt, TB a dedus ca nu e nevoie de “capacitate de organizare, capacitate de a lucra in conditii de stres, capacitate de sinteza, aptitudini de comunicare” pentru aceasta asistenta. Scurt! Dar, pe de alta parte, in mod miraculos a dedus ca acel country manager vrea doar sa i-o traga asistentei, desi eu nu am scris asta! Aviz, asadar, celor care credeti ca intelegeti si cunoasteti bine logica si mentalitatile angajatilor!
Si, ca sa inchei si cu un fel de concluzie, nu a fost mai bine, pana la urma, ca TB si Cosmin, si pe langa ei multe alte doamne, domnite si domnisoare au inteles smecheria si nu si-au trimis CV-urile, nu au cazut in capcana?
Sunt foarte curios sa aflu cum “citesc” oamenii un anunt ca acela de mai sus. Ce isi inchipuie ca va trebui sa faca aceasta asistenta, ce sa stie, ce si in cat timp sa invete, ce educatie sa aiba, ce calitati, ce se asteapta de la ea, care sunt avantajele si dezavantajele unui astfel de job etc. Pe cel sau pe cei care imi trimit cele mai detaliate si mai interesante comentarii ii invit la o masa buna, sau le dau altecva ce-mi cer, daca sta in puterea mea sa o fac. Multumesc dinainte pentru ele!
Comentarii (66)
Regizorul Luc Besson, condamnat la închisoare și amendat cu 10.000 de euro pentru că și-a concediat secretara.
Regizorul şi producătorul francez Luc Besson a fost condamnat, miercuri, la zece luni de închisoare cu suspendare şi a primit amendă de 10.000 de euro pentru că şi-a concediat ilegal asistenta, potrivit AFP, potrivit news.ro, potrivit stiripesurse.ro.
Parchetul l-a descris, în cadrul sesiunii din noiembrie, drept “o personalitate tiranică” care şi-a adus angajata “într-o stare de supunere permanentă”.
Besson a fost amendat cu 10.000 de euro de tribunalul corecţional din Bobigny, pentru că şi-a concediat ilegal asistenta de regie în 2018.
Bobigny este un oraş în Franţa, prefectura departamentului Seine-Saint-Denis, în regiunea Île-de-France, la 3 km nord-est de Paris.
No comment.
E evident ca exista cel putin doua categorii de profesionisti care citesc blogul: cu simt de “Dambovita” si ceilalti. Pentru cineva inchis in bula sa sau din alte medii culturale, stilul tau de a publica anunturi e unul inedit. Suntem multi care ridicam din spranceana incercand sa nu cadem in vreo capcana de pe blog ori de pe “Dambovita”.
Mult avant!
Iesind din sfera anecdoticului sexual, eu indraznesc sa inteleg dintr-un anunt aparent lacunar, de genul celui din postare, cam asa:
1. PRESTIGIOASĂ CORPORAŢIE multinaţională americană = activitatea se desfăşoară pe bază de reguli, norme, proceduri, adică NU după ureche şi în baza inspiraţiei de moment a şefului, deci cam ştiu la ce să mă aştept.
2. AFACERI FOARTE MARI în România = pentru că în România nu mereu toate merg ceas, după cum a fost programat şi calculat, deci (măcar uneori ori chiar adeseori) şeful s-ar putea să aibă mult de muncă, deci s-ar putea să mi se ceară (măcar uneori ori chiar adeseori) să stau peste program
3. Executive Assistant PENTRU COUNTRY MANAGERUL unei prestigioase corporatii multinationale americane, cu afaceri foarte mari in Romania = solicitările de zi cu zi mă aştept să fie în mod normal consistente şi diverse, deci jobul este pentru cineva cu o experienţă semnificativă, nu pentru un începător; cantitatea mare de muncă pe care o bănuiesc mă duce cu gândul că aplicanta trebuie să fie o persoană care crede că încă mai are ceva de demonstrat în carieră, plus energia de a demonstra;
4. Pentru că dintre toate calităţile imaginabile ale unei Executive Assistant singura care a fost menţionată explicit este cea a VORBIRII (nu cunoaşterii!) foarte bune a limbii engleze, de aici înţeleg că această fiinţă perfectă nu doar că trebuie să cunoască şi să vorbească foarte bine limba engleză, ci că trebuie să fie şi extrem de atentă la nuanţele vorbirii. Nu e vorba de paraverbal, ci este mai mult decât atât: nuanţele ţin de bogăţia de semnificaţii care parazitează (îmbogăţesc, completează şi uneori şi contrazic!) semnificaţia de bază, pe când paraverbalul este doar despre întărirea ori, dimpotrivă, atenuarea înţelesului de bază.
În rezumat, din punctul meu de vedere, care n-am nici în clin, nici în mânecă cu HR, candidata ideală are cam minim 30 de ani (ideal 35, poate chiar spre 40), cu minim 7-8 ani de experienţă (şi maxim 12, hai exagerat 15) pe o poziţie similară şi vine fie dintr-o organizaţie mai mică, fie de la un pachet salarial şi de beneficii mai redus.
PS1 Dacă din CV ori la interviu aş afla că o candidată vine de la firmă cel puţin la fel de mare ori, mai grav, plecând de la o leafă cel puţin la fel de mare, nu aş accepta-o decât în lipsă de alternative. Acest job nu mi-l imaginez lansat pe piaţă ca alternativă de angajare pentru cineva care îşi doreşte o schimbare în viaţă, ci pentru cineva care îl vede ca pe viitorul ei (mare) pas înainte în carieră. Părerea mea!…
PS2 Despre salariu şi beneficiile suplimentare nu mă pronunţ, ca nu cunosc piaţa. Faptul că suma şi avantajele suplimentare au fost plasate în anunţ ca „nadă” pentru eventualele doritoare îmi spune că sunt destul de consistente, în context.
1. Da
2. Da, in general. Insa si mai importanta mi se pare sa deduci de aici ca e un business foarte vizibil, cu mare vizibilitate publica, si inevitabil si country managerul e o personalitate publica. Or, asta l-ar face cu atat mai mult sa se abtina de la ceva ce l-ar expune imediat nu numai pe el, ci intreaga companie. Or, niciun om intreg la cap nu s-ar asuma asa ceva pentru o felatie pasagera sau un sex cine stie pe unde. Si la banii pe care-i castiga, poate sa-si cumpere toate variantele si variatiunile posibile. Si fara riscuri de acest gen, desigur.
3. Da
4. Limba engleza trebuie vorbita cu ELEGANTA, scrisul la fel, desigur…
NU e nevoie de nicio experienta pe pozitii similare. Poate sa fie folositoare, desigur, insa o femeie educata, foarte inteligenta si eleganta se descurca in orice situatie si fara o experienta anterioara similara.
PS1. Da
Inseamna ca nu m-a parasit chiar de tot organu’ analitic. Seara buna!
“niciun om intreg la cap nu s-ar asuma asa ceva pentru o felatie pasagera sau un sex cine stie pe unde”
GB, nu as fi asa de sigur. Ai auzit de Bill Clinton si Monica Lewinsky si Oval Office ? :):):)
Da, si de Dominique Strauss – Kahn si de altii cativa. Dar ei nu sunt cu totul intregi la cap, in sensul expus mai sus. GB
Dragă George,
Am înțeles argumentele tale legate de conținutul anunțurilor, dar de ce 99% din anunțuri sunt în totală contradicție cu articolul tău (și nu mă refer la cele făcute după ureche, ci la cele „profesioniste”). Te rog, încearcă un răspuns, nu ceva de genul „nu comentez ce fac alții”.
Mulțumesc,
Marius Popescu
– Cei de la PR nu le-ar da voie, au nevoie ca oamenii care le vad (in general, fiindca le vad si potentiali clienti, furnizori, nu doar potentialii candidati) sa spuna “Vaaai, dar ia uite ce firma profesionista!”
– Nu ar indrazni nimeni de la HR sa is asumme riscul de a face altfel decat vede ca fac altii 99%
– Ce am scris eu e valabil pentru acele joburi in care logica, inteligenta, spiritul de observatie etc. sunt foarte importante. Or, nu toate nu toate joburile sunt astfel. Sunt chiar in minoritate, as spune. GB
Precizarea cu limba engleza mi se pare foarte importanta pentru ca realitatea este ca probabil unul din zece corporatisti sau corporatiste care vorbesc engleza vorbesc realmente foarte bine engleza, suficient cat sa prinda nunate si sa citeasca printre randuri.
Altfel anuntul mi se pare suficient de explicit, noi romanii mai avem pana o sa invatam ce inseamna less is more.
As înțelege conținutul minimalist cu trimitere la perspicacitatea candidatului, dar toate argumentele înșirate in articol sunt contrazise de anunțul in sine. Georgica tata, daca tu căutai o superasistenta care știa totul despre jobul de asistent într-o multinațională americană, de ce ai mai simțit nevoia sa soliciti cunoștinte de limba engleza? Îți era teamă că primești CVuri in rusa? Daca un candidat este atât de deștept încât să subințeleagă cerintele nescrise, cum isi putea închipui că poate ocupa pozitia aceasta într-o multinațională americană fara să vorbească engleza la perfectie? Cum vorbea cu cei din afara, cum îi organiza programul șefului etc, etc….
Citind comentariile și răspunsurile lui GB constat că acesta are principii morale foarte….flexibile. Depinde cine și cat plătește:))) Ce daca discriminarea pe sex/ vârstă este ilegala, daca o cere clientul, GB se executa! Că doar “nu spune legea cu cine te poți insura”, nu?
Altfel spus, aveți grijă că dacă recrutează GB trebuie sa vă căsătoriți cu firma și nu ar strica un prenupțial, că legea nu contează:)))
Uite de ce am subliniat asta cu engleza cunoscuta foarte bine in anunt: din experienta stiu ca sunt trei grupuri de candidate. Cele care nu vor sa fie futute in nicio circumstanta, si cauta orice semnal in anunt care sa le semnaleze “adevarata intentie”. Chiar daca nu il gaesc, cele mai multe nu aplica, asa, preventiv, pentru orice eventualitate. Apoi, a doua categorie, care, tocmai, dimpotriva, ca vor sa fie futute si chiar pentru asta aplica, in schimbul avantajelelor care vin la pachet cu sexul cu un om important. La fel, si ele cauta indicii in anunt care sa le semnaleze aceasta “adevarata intentie”. Iar in a treia categorie sunt cele care iau jobul ca atare si reactioneaza in consecinta.
Mentiunea aparent redundanta cu “engleza foarte bine” se adreseaza punctual celor din a doua categorie, pe care le descurajeaza sa aplice. Pe de o parte pentru ca sunt foarte putine dintre ele care chiar vorbesc engleza foarte bune, si pe de alta parte le transmit ca nu lor ma adresez de aceasta data.
La restul nu fac comentarii, pentru ca as pierde vremea. GB
Da, omul vrea o fata care sa ii satisfaca toate necestatile. Dar cati angajati nu se prostitueaza intr-un fel vanzandu-se pentru bani si zambind ipocrit cand le-o “trage” seful? Macar aici e fair 🙂
Că tot se poarta CV-urile personalizate:
https://www.youtube.com/watch?v=c_PZTAW5piQ
https://www.youtube.com/watch?v=laCoK2dbR7A
https://www.youtube.com/watch?v=laCoK2dbR7A
https://www.youtube.com/watch?v=laCoK2dbR7A
(Probabil vizează joburi creative, dar sunt faine prezentate și arată că persoana respectivă chiar a făcut efort și își dorește mai mult. Ridica și nivelul angajatorului).
Domnule autor, vă așteptați ca oamenii “normali” (fără sau cu puțină experiență corporatistă) să înțeleagă felul în care funcționează activitatea la nivel înalt de conducere. E nerealistă această așteptare.
Vă dau un exemplu: lucrez de puțină vreme într-o instituție care are un “office” pentru fiecare C-level. De exemplu, COO Office are 4 persoane, toți cu studii superioare (în țări cu apă caldă, unde studiile sunt pe bune). Venind din lumea firmelor mici, cu o “office manager/marketing all-rounder” pe toată firmă, o astfel de organizare a fost o noutate pentru mine.
La asta (printre multe altele) sunt bune inteligenta si cultura generala, te ajuta sa extrapolezi cu succes pornind de ca lateva informatii disparate, analizand, facand asociatii, generalizand etc. GB
Butunoiule, cand e urmatoarea recrutare pentru imbecilii de prin institutiile statului…stii tu, cele de Forta. Sa nu-i incurci prea tare, nu de alta, dar, ajung sa-si dea singuri cu stangul in dreptul, dupa ce se calca in picioare si se blocheaza reciproc. :))
Hai sa incerc sa te ajut, George, in contextul in care scrii….”Sunt foarte curios sa aflu cum “citesc” oamenii un anunt ca acela de mai sus. Ce isi inchipuie ca va trebui sa faca aceasta asistenta, ce sa stie, ce si in cat timp sa invete, ce educatie sa aiba, ce calitati, ce se asteapta de la ea, care sunt avantajele si dezavantajele unui astfel de job etc.” “Multumesc dinainte pentru ele!”
De unde sa stie o tinara din Romania cum functioneaza o (1) multinationala din Romania, (2) filiala unei filiale Europene ale (3) unui concern American?
Te invit si eu sa faci o reclutare pentru un recruter local, al une (a) companii miniere din Africa, (b) filiala unei companii Europene, care este (c) filiale unei companii Nord Americane ale carui actionar majoritar este (d) un fond de investitii! Good luck!
Anuntul este amusant, raspunsurile si mai amuzante si articolul este un deliciu.
Dar acuma, pe bune, ca sa stii ce se asteapta de la tine trebuie sa stii anatomia si fiziologia business-ului cu care ai de-a face.
De aceia saracii oameni vor pagini de descrieri. De unde sa stie? Au lucrat in multinationale?
Amintesti de Petrom. E o firma respectabila, dar pune-o in perspectiva…..
Unele feeback-uri sint bune si interesante.
Dar ele se refera mai dégraba la un job de “personal assistant” decit de “Executive Assistant”.
Un real Executive Assistant/AS raspunde la E-mail-ul AS-ului Chairman-ului Board-ului Holding-ului, pentru ca miine este Board Meeting in NY si tu nu ai putut fi gasit.
Intelege ce se poate intreba intr-un Board ……
Cele care au lucrat sau lucreaza in astfel de companii, indiferent pe ce post, nu neaparat similar, stiu destule si pot sa-si imagineze restul suficient de exact incat sa poata face un astfel de job, daca au destula inteligenta, educatie si ce mai e nevoie pt asta. Si chiar daca nu au lucrat in astfel de firme, tot pot sa intuiasca destul de precis. Doar au vazut si ele filme, au citit… Plus ca intr-un astfel de job e mai mult common sense decat se crede, de regula. GB
Daca zici ca “intr-un astfel de job e mai mult common sense decat se crede” inseamna ca este un job de Personal Assistant/PA.
Arhitecturile corporative, cu care are de-a face un Executive Assistant nu au nimica de-a face cu common sens-ul. Sint chiar contra-intuitive.
De acolo, din faptul ca este o pozitie de PA provin si toate comentariile amuzante ( pozitii coitale etc. etc.)
EA pe 1500 e , este bataie de joc, dc ar fi real si s ar cauta cineva cu experienta adevarata, atunci vorbim de alta liga… pt 1500e nici un NDA din lume nu te face sa nu anunti Financial Times dc ai access la info… dar la Romania pana si country mng tot mng de Dambovita ramane si nu isi constientizeaza in primul rand nivelul lui , IAR apoi si pe al domnitei EA
GB, sunt de acord cu tot ce ai zis mai sus, cu o singura exceptie: chiar exista o mare si prestigioasa companie americana prezenta in Romania unde seful chiar ‘alearga sa futa’ tot ce are fusta, fara discriminare, ar face asta si cu un birou daca ar avea fusta si tocuri. Altminteri, companie mare, cu toate regulile clare de corporatie care se respecta, cu procese de recrutare serioase, etc., ce sa mai … marea companie multinationala. Asa ca nu, nu e total exclus sa se mai intample si de astea, chiar daca intr-adevar, ce spun eu aici este fara indoiala doar o exceptie absolut rarisim intalnita la nivelul asta.
Da, sunt exceptii, asta am zis si eu, nu am afirmat ca niciunul nu ar face asta. GB
Eu inclin sa cred ca in astfel de cazuri Job description-ul ar fi foarte “profi”. Ca sa ascunda prezenta intentiilor complementare
De ce sa o ascunda? GB
Pai, si cum sa formuleze atunci? Caut secretara capabila de inalte perfomante sexuale?
Consider ca, atunci cand esti in postura de a recruta, trebuie sa formulezi in asa fel anuntul astfel incat sa ingustezi unghiul de cautare, tocmai pt a nu primi vreo 10.000 de CV-uri si de a pierde zile in sir cautandu-le pe cele potrivite.
Exemplul cu CFO-ul nu este bun, deoarece este evident din titlu ceea ce cauti la individul respectiv.
Situatia este cu totul diferita in cazul recrutarii unei Executive Assistant unde, in lipsa oricarui criteriu, efectiv poti primi sute si mii de CV-uri, de la oameni ce pot sa nu aiba nicio legatura cu subiectul. Ce te faci atunci? Cum faci selectia?
Ce faci si in etapa urmatoare, cand ai stabilit lista scurta, de 10 candidati potriviti? Toti candidatii sunt dispusi sa moara la birou, sa raspunda in creierii noptii CEO-ului- asa cum preciza mai devreme o doamna- insa pe care dintre cei 10 ii alegem?
1. Daca CEO-ul e barbat, va fi tentat sa aleaga o domnisoara si viceversa.
2. In cazul unor candidati egali, va alege pe cel mai/cea mai frumos (oasa) dintre ei, cea mai zambitoare si spiritualaș
3. Daca ajunsi in acest punct avem un tie-break, atunci il vom sau o vom alege pe cel mai sau cea mai sexy dintre ei. Cu multi CEO slabi de inger, ajunsi la criza de mijloc, acest al treile criteriu ar putea deveni primul in momentul in care candidatul intra pe usa.
Aici isi are originea comentariul lui Cosmin, in faptul ca un anunt lipsit de criterii pentru un job entry level, suna al naibii de mult cu un anunt de video chat:
“Cautam tanara atractiva pentru proiecte artistice peste hotare. Limba engleza constituie un avantaj”.
Bineinteles, totul putea fi interpretat in cheie de gluma, intrucat anuntul inspira la asta- trebuie sa recunoastem- insa GB a facut din asta o adevarata isterie, folosindu-si intreaga seara de sambata si o buna parte din duminica pentru a-si justifica anuntul stupid.
In primul rand, nu e un job “entry level”, e mult mai “senior” decat iti imaginezi. Apoi, spune-mi si mie niste criterii de selectie care ar fi putut sa fie listate in anunt si pe care 9,999 din cei 10,000 invocati sa nu fie convinsi ca le indeplinesc in intregime. Din experienta mea, abia atunci as fi primit avalansa de CV-uri… GB
Eu raman la opinia ca este un job de entry level. In cateva firme multinationale unde am lucrat, cand fetele angajate pe aceste functii s-au declarat blazate, dupa 4-5 ani in post, au fost promovate intern pe pozitii de operatiuni/scriere contracte. Dupa alti 4-5 ani, daca au fost extrem de talentate, au evoluat in vanzari sau risk. Cam asa decurg lucrurile, chiar daca prin postura sa, assistantul este poate cel mai apropiat CEO-ului.
Imi cereti criterii: Daca se solicitau de exemplu studii superioare si minim 2-3 ani experienta intr-un job similar + un certificat Cambridge de cunoastere a limbii engleze, eliminati 90% din CV-uri. Dar poate nu asta e ceea ce va doriti…
Nu am nevoie de certificat Cambridge, nu e nevoie de experienta pe joburi similare, si nu aplica nimeni fara studii superioare, indiferent de jobul pe care il postez. Cred ca o data sau de doua ori pe an primiesc un astfel de CV, printre celelalte zeci de mii. GB
@Anonymus, sunt și eu de aceeași părere. Un atestat ar fi filtrat din CV-uri și ar fi spus multe despre persoana respectiva.
Sunt “vechea generație” pentru care engleza era facultativa la școala, dar am nevoie de ea așa că am profitat de cursurile plătite de companie, făcute după formatul Cambridge.
Mi-am dat seama că testările te duc dincolo de o invatare banala. Ele pun accent, mai ales, pe modul cum abordezi subiectul, cum susții discuția, cum îți prezintă ideile, cat de “dezlânat” ești, pe cursivitate. Nu e vorba doar de accent britanic și de dat o părere pe un subiect anume. Ci și despre o părerea “politically” corecta.
Testarea scrisă nu e doar cat de bine formulezi niste fraze pe care le dorești tu. A scrie un eseu pe o temă impusa nu e chiar ușor. Sigur, a scrie ce dorește fiecare, probabil este ușor. Dar a scrie un eseu despre cum (re)acționezi când între CV-uri găsești pe cel al iubitei tale din tinerețe, e chiar provocativ. Testarea nu este doar despre cum scrii engleză bine, ci și despre reacția ta.
Partea de ascultare pune probleme concrete, sa înțelegi cerințele unui client care suna de pe autostrada (zgomot de fond) sau a unei doamne (cu accent spaniol) care nu reușește să se cazeze in camera dorita.
Da, un filtru al testărilor spune multe despre persoana care aplica, despre anduranță ei și despre eleganta.
Dar sigur, daca nu este un job atât de important încât să necesite experiență anterioară și cunoaștere exemplară, scrisa/înțeleasă/vorbită a limbii engleze, este ok doar un anunț lansat in spațiu.
Mi-e greu sa cred ca daca dvs ati fi pus in pozitia de a recruta pe cineva din lista scurta de persoane, ati renunta complet la latura emotionala. Logic vorbind, daca din 10.000 de CV-uri trimise, lista se scurteaza la 10, este mai mult decat evident faptul ca persoanele in cauza au fost selectate in baza unor criterii de competente profesionale. Niciun om, in acest caz, nu va face o selectie doar in baza competentelor, de ce? Pentru ca atunci cand cauti o colaborare calitativa si de lunga durata, intervin factorii decizionali de natura ‘personalo-emotinala’. Te intereseaza sa existe o chimie intre tine si asistent. Si aici nu ma refer la una sexuala, ci la una ce se traduce intr-un nivel de comunicare si interactiune optim. Sexualitatea este un proces natural si normal, iar cine il ignora, inseamna ca nu poseda skillurile necesare pentru a manageria o companie. Atractia sexuala poate sa apara oricand, insa asta nu inseamna ca un CEO va forta sau va face avansuri unui assistant in vederea intretinerii unor relatii sexuale, precum animalele. Ci cu cat va fi mai constient de normalitatea unei atractii, cu atat va sti sa tina in frau aceasta pornire, sa o inteleaga ca pe o realitate, iar mai apoi, sa o lase sa se diminueze de la sine. Insa aici nici macar despre sex nu este vorba, ci este vorba despre un om, probabil constient atat de capacitatile sale, cat si de limitari. Si cu cat cineva este mai constient de limitele sale, cu atat va functiona mai bine in campul muncii. Poate aici este vorba despre un om care, dupa multe colaborari cu femei si barbati, a ajuns la concluzia ca lucreaza mai eficient cu persoanele de sex feminin. Poate comunicarea acestei persoane este mult mai buna cu o persoana de sex feminin. Si pana la urma, de unde ati tras concluzia ca CEO-ul este de sex masculin? Poate compania respectiva este condusa de o femeie care doreste o alta femeie sa ii fie asistent. Insa nici macar asta nu are relevanta. Relevant este faptul ca sunt persoane care au inteles ca anuntul este despre sex si nu despre un proces de recrutare care cauta o colaborare cat mai eficienta. Iar persoanele care au inteles asta, sunt persoanele care vor fi intotdeauna supuse unor interactiuni si actiuni cu conotatii sexuale mult mai evidente decat restul persoanelor care pot diferentia imaginarul de realitate.
Credeti ca e corect ce a facut acest frustrat, luandu-mi comentariile de pe FB, cu tot cu nume si poza si postandu-le intr-un context intentionat favorabil lui, pt oprobiul public?!
Maine ar putea finpoza voastra acolo, daca omul asta va considera ca egoul lui imens, demn de un destin mai bun, a fost stirbit.
Uite, am scos… GB
Nu stiu de ce a fost nevoie de toata risipa asta de talent scriitoricesc, cand in fapt a fost vorba de o gluma, inspirata chiar de frugalitatea anuntului in sine. De ce ar posta cineva un anunt de angajare pt o pozitie de entry level fara niciun criteriu? Ar putea primi 2.000 de mailuri, tara e mare. De ce sa se oboseasca sa le citeasca si sa le priveasca pozele, cand ar putea sa-si usureze enorm munca ingustand intervalul de candidati posibili?! Asta e un aspect care m-a intrigat.
Al doilea aspect care m-a determinat sa postez comentariul a fost asemanarea izbitoare cu anunturile de video-chat sau pt proxenetism. Ele niciodata nu sunt porcoase sau directe, ci suna decent: “Recrutam tinere atractive, cu talent artistic, pentru spectacole in tara si strainatate. Limba engleza constituie un avantaj” 🙂 Chiar daca fetele ce aplica la astfel de anunturi stiu exact in ce se baga, ele se vor minti singure si in fata cunoscutilor spunand ca aplica petru talentul lor artistic.
Insistenta oarecum absurda pe cunoasterea limbii engleze face si mai mult ca acel anunt sa para usor frivol, iar toate aceste elemente m-au facut sa fac acea gluma.
Poate la asta a contribuit si propria mea experienta. Lucrand intr-o banca de top la nivel national – si nu in fabrica asa cum sustine un comentriu mai jos- am avut chiar de curand un CEO care, in secunda in care a intrat pe usa companiei m-a abordat, spunandu-mi ca vrea sa-si angajeze o tanara pt sex. Si asta a si facut, in maxim 2 luni de la venire.
Pentru ca nu exista nici macar un singur criteriu care ar putea face pe cineva care nu e potrivit, din cei 2,000 sau 10,000 citati anterior, sa nu mai aplice. Stii tu pe cineva care nu a mai aplicat, spunandu-si, “Vaaai, dar eu nu sunt atat de inteligent, integru si team player cum se mentioneaza in anunt…”. Spune-mi tu unul sau cateva astfel de criterii care ar fi putut sa fie puse in anunt, ti-am cerut-o de mai multe ori! Sau altcineva care crede ca stie astfel de criterii. GB
Domnule C, fost angajat in banca de top, cu CEO, asa cum ati mentionat mai sus, care a angajat prostituate pe banii bancii si pe banii actionarilor, dvs. sariti la gatul domnului Butunoiu pt. o situatie pe care nu o cunoasteti, doar pe impresiile dvs. despre anunt si in cazul fostului dvs. CEO din banca de top care figureaza in profilul dvs. unde ati fost implicat direct in selectia si recrutarea prostituatei probabil ca nu ati facut nimic, nu? Ca daca faceati ceva nu mai ajungeati sa fiti angajat acum unde sunteti.
Mai ramane doar sa ne spuneti despre ce CEO e vb. Ultimul, cel venit din Rusia pare om serios, sa fie cel venit din Bulgaria sau cel trimis in Africa?
Cei mai multi manageri de multinationale isi platesc sexul, sau oportunitatile de sex, dar si multe altele, din banii companiei, daca riscurile de a fi prinsi sau de a pati ceva sunt rezonabil de mici. Insa nu isi angajeaza asistente prostituate si nici nu risca sa se ia de ele decat in cazuri extreme.Nici de alte angajate, la modul general.Nu sunt chjiar atat de prosti marii directori pe cat cred multi angajati. Toti fac la fel, nu doar cei din multinationale, insa cei din companiile foarte mari au alte resurse la dispozitie si disimularea e mult mai eficienta. GB
“sar la gat” sau “la gati?”
Vezi ca GB are o scoala buna de cultura generala, unde poti recupera rapid.
Studiezi profilurile oamenilor, ma ataci, emiti judecati de valoare, ma judeci si imi dai si sentinta, bazat pe ce?!
Pe faptul ca acest anunt m-a facut sa rad? :))
Adica intreaga mea caroera si opera valoreaza zero doar pt ca in acest aspect nu sunt de acord cu GB…
Acum mulți ani am răspuns unui anunț de recrutare care suna așa: “Firmă suedeză angajează asistentă manager, vorbitoare de limba engleză și germană.” Am înțeles că nu s-au prezentat multe candidate dar toate au întrebat ce-ar trebui să facă. Și toate au primit același răspuns, direct de la managerul în cauză: “trebuie să fii ochii, urechile și mâinile mele, va trebui să înveți cum gândesc, fără să uiți cum gândești tu. Să fii loială și sinceră. Nu-ți promit că va fi ușor, dar va fi bine.” Mi-a plăcut. Am stat 8 ani pe acest post și alți 3 ca manager regional, apoi am pornit pe drumul meu. Dar n-am uitat acel anunț și scurta descriere a jobului de la interviu. Fiecare cuvânt a fost necesar și, toate, împreună, suficiente.
Trebuie sa spun ca articolul este dezamagitor in ceea ce priveste argumentarea. Se face o paralela intre un anunt pentru un job unde se face clar o discriminare pe baza de sex si un exemplu ‘Petrom cauta CFO’ care nu vine in niciun fel sa sustina motivatia jobului publicat initial.
Nu ati publicat un anunt gen: Petrom cauta CFO, deoarece in loc sa mentionati clar angajatorul si sa lasati reputatia acestuia sa isi faca treaba, ati facut dvs o apreciere care reduce vizibilitatea. In plus, indiferent ca 90% din companii, dupa parerea dvs, doresc exclusiv asistente de gen feminin, nu va da dvs sau acestor companii dreptul sa faceti discriminari pe baza de sex. Care ar fi problema unui foarte claificat tanar barbat care ar dori o astfel de slujba. Exista o singura diferenta… interesul altora legat de lungimea fustei pe care tanarul nu ar purta-o.
Dezamagitor ca asta nu trezeste mai degraba interesul pentru un articol decat cateva comentarii potential deplasate. Probabil nici acelea nu ar fi existat in cazul unei selectii corecte a angajatilor.
Buna ziua, pentru mine ar fi interesant de înțeles de ce ați ales să căutați doar persoane de sex feminin.
O parte dintre comentariile la anunț (inclusiv al meu, de la LinkedIn) s-au referit la acest aspect, fără nicio insinuare de servicii sexuale. În cazul meu, încercam să înțeleg de ce există în continuare aceasta prejudecată că doar femeile pot fi Executive Assistant.
Cu tot respectul, dar argumentarea împotriva comentariului prezentat în articol (cel al lui Cosmin…) este de bun simt, aproape evidentă, și nu cred că v-a pus prea mari dificultăți – că dovadă, după cum se vede din comentariile la articol, toate sunt in favoarea dumneavoastră.
Numai bine.
Pe de o parte, asta vor peste 90% dintre directorii generali, nu conteaza de ce. Pe de alta parte, 99% dintre barbatii care ar putea face un asemenea job, nu vor sa il faca, indiferent de salariu. Noi la firma, de pilda, nu avem asistenta, avem asistent (un barbat). GB
Mulțumesc pentru răspuns.
Ceea ce, în continuare, nu reușesc să înțeleg este cum un profesionist cu experiența și principiile etice ale dumneavoastră abordează foarte simplu aceasta chestiune și zice “nu contează de ce”.
Dacă un client v-ar solicita să recrutați un CFO femeie, sau un Director Juridic bărbat, ați accepta facă niciun fel de clarificări suplimentare? Sau asta nu contează doar pentru Executive Assistant?
Da, evident ca as accepta, indiferent care ar fi motivele invocate. L-as intreba de ce, desigur (asta ma ajuta sa fac recrutarea mai bine), dar nu ar conta. Si etica nu are nicio treaba cu asta, dar absolut niciuna! GB
Poate eu nu am o vedere de ansamblu, și gândesc în șabloane, dar mie asta mi se pare discriminatorie și de aceea am adus în discuție etica.
Cum ar fi ca sa se decida prin lege cu ce femeie sa te insori? Sau sa fii obligat sa pui anunt ca te insori si sa intervievezi toate pretendentele, apoi sa le dai un raspuns justificat? Nu te apuca sa incerci sa demonstrezi ca asta e altceva, pentru ca nu vei reusi. \nu e nicio diferenta de fond. GB
Un anunț pentru căsătorie ar fi complet aiurea, dar comparațiile astea extreme nu servesc scopului discuției.
E diferența esențială între cele două situații: astăzi, avem legi in vigoare, care interzic discriminarea referitoare la selecția angajatilor; nu avem legi care să reglementeze cum se alege o viitoare soție.
Nici mie nu îmi place să merg cu maxim 130 km/h pe autostradă, sau să traversez doar pe la trecerea de pietoni, sau să plătesc anumite taxe, dar totuși fac toate astea. Regulile care nu ne plac, sau nu au sens, trebuie schimbate, nu încălcate.
Eu nu vad nicio diferenta de fond intre o convietuire in contextul unui mariaj fata de cel al unei relatii de munca intre doi oameni – patronul si angajatul, daca e sa ne limitam la businessurile antreprenoriale, unde analogia e si mai evidenta. Si nu vad de ce guvernul ar trata diferita aceste doua relatii. Sa asteptam si alte pareri… GB
Adrian, iti argumentez eu de ce nu as vrea asistenta o femeie… Unu-ar fi mai preocupata sa imi discute tinutele vestimentare si postarile de pe FB decat sa pregateasca rapoartele, doi- s-ar considera tinta sigura a oricaror comentarii discriminatorii le-as face vreodata pentru ca asa sunt femeile, considera ca totul este despre ele, mai ales cand nu performeaza (ca sa nu zic gresesc) si trei-ultima asistenta a plans un sfert de ora ca si-a rupt o unghie. .. Nu as da un anunt de genul “caut asistent” pentru a nu parea discriminare si a nu elimina 70% din candidati, dar cu siguranta ca primele aplicatii deschise ar fi cele ale purtatorilor de sex masculin.
Si eu am cautat tot timpul asistenti baieti pentru noi, insa nu aplica nimeni, niciodata. Cine ar avea calitatile asteptate pentru un astfel de job, ar putea sa faca orice altceva intr-o companie, cu perspective de cariera mult mai bune. E in egala masura adevarat si pentru fete, desigur, cu singura diferenta ca fetele aplica la astfel de anunturi. De ce, asta e alt subiect. GB
1. Comentatorii respectivi probabil merg la fabrica si viseaza cu jind ce fac cei din birouri, felicitari pentru atitudinea (in schimbare parca) de a lamuri si vulgul.
2. Intr-o lume PC, dar mai mult, fara prejudecati si bariere, nu inteleg de ce in mod explicit se doreste o femeie si nu este loc si pentru un barbat. Nu ca un barbat destept si calificat s-ar impiedica de forma, dar cred ca serveste ca un exemplu nefericit pentru viitorul functiei si altor “sefi”.
3. Salariul chiar este derizoriu pentru biata femeie, sau se cauta junior de fapt?
Nu e vina tigrului ca manaca carne si nu e vegetarian. De ce cereti tigrilor sa manace iarba?
Prostii sunt prosti ai gata. Nu e vina lor ca sunt prosti.
Se stie a cui este vina ca exista prosti, dar pentru prostii trecuti de 12 ani e prea tarziu sa se mai faca ceva, zice asta Jean Piaget: daca pana la 12 ani nu ti s-au dezvoltat niste sinapse care sa te faca sa intelegi concepte abstracte, ramai “prost” pe viata si nu ai cum sa intelegi ce se intampla si ti se intampla cu adevarat.
Acum, sa stai sa explici prostilor ca sunt prosti e cea mai mare prostie.
Noica are 2 vorbe bune: “Da-mi voie sa-ti admir inteligenta” si “Prost ca linia dreapta” care se pot folosi ca raspunsuri unor asemenea personalitati.
Am si o veste buna pt. dvs. sau pt. cei ca dvs. Dupa cum stau si se pregatesc lucrurile, in curand nu vor mai fi prosti pe planeta asta. Evident ca nu mai poate fi vorba de un razboi in care sa moara milioane de oameni ci solutia e “umanitara”, chiar geniala.
Cum vom scapa de prosti? O sa fie determinati sa plece ei de pe planeta. Se va inventa un cataclism inevitabil (efectele incalzirii globale, atac extraterestru, meterorit etc.) si se vor deschide inscrieri catre plecari cu navete spatiale pe “coloniile viitoare” de pe Luna sau de pe Marte. Biletul nu va fi ieftin, prostii doritori vor plati cu tot ce au si vor munci ani de zile pt. bilet. Va fi exact pe directia celor care au salariu 1200 lei se inscriu la rate la casa pe 30 ani si isi cumpara telefoane de 4 ori salariul lor.
Vestea prosta pt. ei e ca nu vor ajunge pe nicio colonie ci vor ajunge in viata de dincolo. Singura lor sansa ar fi sa existe pt. prosti viata de dincolo.
Asa ca trebuie sa mai aveti randare 10-20 ani pana se vor organiza primele “zboruri” cu colonisti catre Marte.
Desi nu intotdeauna am avut cometarii pozitive, va felicit pentru abordarea explicatiilor si rabdarea avuta. Desi, asa cum spuneti, Petrom recuteaza CFO sic !
Aceste mentalități arata, exact așa cum spuneți, care este gradul de educație, inteligență, înțelegere al societății noastre. Am lucrat timp de 5 ani EA într-o firmă românească, apoi inca 2 ani, aceeași poziție (EA to Country Manager, nu CEO) pentru una dintre cele mai mari companii germane prezente pe piața locală. Ambele joburi extrem de complexe (raportări internaționale, legal, colaborare inter-departamentala, informații confidențiale, etc.). Eram mândră de jobul meu, câștigul salarial era corelat cu performanța. Însă, de fiecare dată când mă prezentam cu titulatura jocului, cei mai mulți spuneau “ah, secretară?!”.
Păi nu, secretara avea un job diferit.
Presiunea a venit de peste tot, prieteni, familie…titulatura nu era ok.
În prezent sunt la a doua experiență managerială (MM reporting to GM) într-o altă multinaționala. Si într-adevăr, recrutarea pentru această poziție (EA) este dificilă, însă așa cum spuneți, important este sa aplice doar cei care înțeleg care sunt așteptările angajatorului.
Se pare ca prejudecatile si lupta cu astfel de clisee afecteaza atat angajatii, cat si angajatorii. Nu, o astfel de pozitie nu implica a lua hainele de la curatatorie sau copilul de la gradinita, tocmai pentru ca e vorba de un alt nivel. Persoana in cauza va avea lucruri mult mai importante de facut, va trebui sa lucreze cu informatii extrem de delicate, cu precadere confidentiale si va trebui sa fie contactul care filtreaza ce ajunge la Country Manager-ul in cauza si ce nu.
Cel putin surprinzator este ca cei 2 comentatori nu au luat niciun moment in calcul ca respectivul Country Manager sa fie la randul sau, o ea, lucru care ne situeaza pe axa timpului undeva mult in urma.
Da, asta i-am scris si eu. La acest nivel, asistenta da ordine multor altora care fac aceste lucruri si se asigura ca sunt facute cum trebuie. GB
“Asistenta da ordine”? Uau, in ce lume trăiți!? Suntem totuși în 2020 aproape!
Nimeni, nici macar CEO nu mai da ordine. A, poate in companiile românești, desigur. Dar nu în multinaționale!
Exista procese bine stabilite pentru orice activitate, chiar și luatul unui bilet de avion presupune completarea unui format standard pentru ca persoana responsabila cu bilete de avion și calatoriile să știe exact ziua de plecare, destinația, preferință companiei de zbor, marja de timp permisă, suma permisă samd.
Chiar și simplă chemare a unui taxi presupune un proces dinainte stabilit, un acord anterior între companie și o firma de taxi, anumite mașini folosite pentru deplasare samd. (Ok, daca e o chestie mai “hipster”, anumiți “uberi”). Nu e ca și când “șeful da ordinul”: “cheama-mi un taxi” și te apuci sa suni la numerele din agenda sa vezi daca poate răspunde cineva, sau te pune în așteptare. A, și îi amintești printre uși șefului sa ceara bon stampilat/factura, și să nu îl/le piardă. Totuși!
“Da ordine?” Damn, ieșiți din peșteră!
Buna dimineata! Sunt perfect de acord cu articolul de mai sus, ca o fosta CEO Executive Assistant. Daca nu intram in concediu de maternitate, cu siguranta as fi aplicat.
Va urez succes, sa gasiti persoana potrivita pentru acest job!
PS: ne si cunoastem, am corespondat pe e-mail o perioada. Am fost EA pentru JF Fallacher .
🙂 Ca sa fiu sincer, nu cred ca voi gasi. E mai usor sa gasesti un director decat o astfel de asistenta. Si in alte tari e dificil. Nu chiar atat de greu ca in Romania, insa tot mult de munca este… GB
Paryea de f**ut din partea șefului o va avea din plin, doar că nu unde poate cred multi.
In anii recenți in marile corporații chiar nu se mai poarta aventurile cu secretara. Ceea ce înseamnă că această rămâne buna doar pt a o f**e la cap.
Văzusem anunțul inițial, nu am simțit că e cazul de mai multe precizări și nu doar din motivele precizate în articol (care sunt total valide, în general din titlu funcției știi exact ce se caută dacă ești persoana potrivită).
Dar motivul principal este că pt executive assistant nici 2 pagini de anunț oficial nu ar acoperi ce face de fapt, pentru că muuulte lucruri vor fi neoficiale: ia cadouri pt toți membrii familiei, eventual din proprie inițiativă că șeful uita zilele, se duce sa ia și să ducă haine de la/la curățătorie, are tija sa aprovizioneze stocul din gustările și mâncărurile preferate ale șefului pt fiecare masa în parte, face pe babysitter-ul ocazional când șeful s-a angajat că ia el copilul de la grădiniță/școală dar de fapt nu ajunge, răspunde la mesaje sau mailuri noaptea că vrea șeful atunci o rezervare de avion nu știu unde, sau sa investigheze de ce are locul de la culoar și nu la geam la business class, face pe traducătoarea și negociatoarea in orice moment prin telefon sau mesaj că e șeful plecat nu știu unde și nu înțelege nu știu ce. Nu am invidiat niciodată vreo asistenta personala a vreunui CEO din nicio companie in care am lucrat. Deși toți erau diferiți in ceea ce privește stilul de business și personalitatea, ba chiar și nația, toți își tratau asistentele la fel, cu cerințe si pretenții aproape identice, ceea ce dovedește că în fața puterii toți ne transformam la fel.
1500 euro pare un salariu mare doar pt necunoscători, dar de fapt pt tot stresul și pt faptul că nu poți să fii sigură dacă timpul liber va fi chiar liber, e chiar puțin.
Ai o invitatie la masa din partea mea… Chiar daca cele descrise mai sus sunt pentru asistenta directorului unei firme medii. La cele mai mari, asistenta porunceste altor angajati sa faca o buna parte dintre cele enumerate, ea se asigura doar ca au fost indeplinite. GB
Mai e multa educatie de facut in tara asta. Se vede ca si in Bucuresti, unde nivelul de educatie e de asteptat sa fie mai mare, e mult de lucru.
Nu ma refer, evident, la soft skills sau limbi straine vorbite.
Daca cei care au comentat că nu există suficiente detalii știau și articolul tau cu experiența din Franța cind o firma prestigioasa a dat un anunț sec pt ceva manager, atunci e clar că a anunțul asta nu e despre sex cu șeful.
Asistenta job description
1 sa ii duca hainele la curatatorie
2 sa ii obtina permisul de munca in Romania ( prelungeasca daca e cazul )
3 sa comunice cu oamenii la care exista bariera lingvistica, ex cand viziteaza satul sau vinaria din Urlati
4 sa ii comunice ce scrie pe PV de amenda cand trebuie sa plateasca amenda de circulatie din we
5 daca a venit cu familia sa ii inscrie copii la una din scolile din Baneasa ( franceza sau americana )
6 sa ii traduca ce se spune la buletinul de stiri al unei televiziuni cu logo negru violet
Daca am scapat ceva , mea culpa