Intr-o seara, cam intre sase si sapte, deschid Facebookul. Eram la birou, prea ostenit ca sa mai pot face altceva. Solidar cu cererile insistente, imperative si ultimative ale diversilor ca primaria si statul sa dea fiecarui cetatean cate cel putin patru locuri de parcare (unul acasa, unul la birou, unul la shopping si unul in mijlocul parcului, cand merge sa se relaxeze), pun si eu o postare, intreband daca nu ar fi o idee buna ca sa fie introdusa in Constitutie obligativitatea ca statul sa asigure fiecarui cetatean un loc de parcare in localitatea de resedinta. Mie mi se pare ca am fost decent, am sugerat un singur loc, nu doua sau trei, nici ca el sa fie amenajat nu stiu cum, nici sa aiba obligatoriu valet sau alte cereri deplasate.
Comentariile, insa, sugereaza ca masura pare sa fie buna, insa nu e oportuna…:
Ideea ar fi minunata insa nu cred ca exista spatiu pentru aceste locuri de parcare astfel incat sa putem avea un spatiu decent de trait in capitala. Problema nu se rezolva asa si nuveste rezolvata mai nicaieri asa. In orasele civilizate exista o taxa de municipalitate care nu eate mica pe care o platesc cei care au masina si care taxa poate fi intre cateva zeci de euro si cateva sute de euronpe luna. Descurajant nu sa tii patru masini ? Plus ca accesul in centru este foarte scump costa cativa euro o ora de parcare ! Problema se poate rezolva ,cred eu prin construirea de parcari uriase la diverse capete de metrou si accesul in metrou pentru a te deplasa in oras concomitent cu amenzi pentru cine parcheaza aiurea. Dragilor,civilizatia se tine cu reguli si cu costuri,ne place in occident dar acolo costa. Noi avem cate masini dorim plus ca daca vrem sa ne luam tigari oprim masina exact acolo,nu conteaza ca este interzis.
E o tampenie, imi cer scuze pt limbajul abrupt. Lipsa parcarilor este o problema globala, cel putin in aglomerarile urbane. In Bucuresti sunt 1.3 milioane masini. Londra si alte capitale au inteles imposibilitatea oferirii spatiilor de parcare, prin urmare ” forteaza” folosirea transportului in comun.
Nu! Conditii bune pt biciclete, da !
ce legatura are constitutia cu administratia locala? nu toti cetatenii au masina.
As prefera acces la apa potabilă curentă și implicit canalizare,curent și drumuri civilizate….După mai vedem….
Pana la asta… ar mai fi zeci de alte prioritati care ar trebui sa se gaseasca in agenda viitorilor guvernanti. Parcarile sunt importante, daca ai drumuri…
Parca aia din USR era cu stat minimal, acuma asteptam pomana de la stat si parcari ? Pai cand mergem in vest, comentam cand dam 5€/h de parcare ?! Obligativitatea statului e sa creeze parcari. Dar folosinta lor sa fie contra-cost. Ps: iar asemenea propunere nu are ce cauta in legea fundamentala, ci poate cel mult intr-o lege organica sau OUG.
…fiecare cetatean care detine un autoturism inmatriculat, cu RCA si ITP valabile si impozite platite!. E o mare diferenta!
pai constitutia deja asigura locul de parcare la conditiile de trai. transpunerea in aprobarile de constructie cu 40 de apartamente si 20 de locuri de parcare e problema, si asta e la nivel de administratie locala.
Nu mai bine cerem un loc de munca pentru fiecare cetatean? Cu ce ma ajuta un loc de parcare?
As incepe mai degraba cu dreptul de a avea infrastructura peste media ue si aici as numi km autostrada/locuitor si km cai ferate/locuitor, ceva sa oblige cam toate guvernele de aici inainte sa se tina de parametrii ue si desigur daca nu o fac sa poata fi urmariti penal.
Mda. Taxarea e furt, deci nu asta e solutia. Pe orizontala n-ai unde. Raman variantele parcarilor subterane (cost mare de executie) sau supraterane etajate (cost mai mic, easy to build – pe schelet metalic, easy to own). Lipsesc viziunea si determinarea. USR va schimba mai degraba rotile motrice – rotile au legatura cu parcarile, nu? Haoleu.
Intrucat este evident ca nu sunt si nu vor fi niciodata locuri suficiente de parcare pentru toti cei care au masini si nici nu mi se pare echitabil ca unii sa aiba si masina si locul de parcare iar altii nici una nici alta, eu as propune asa (ca tot e la moda), interzicerea cumulului de masini si parcari.
Adica, ori ai masina dar atunci nu ai voie sa ai loc de parcare ori invers, daca ai loc de parcare nu ai voie sa detii masina.
Cu ocazia asta o sa pot sa imi satisfac si eu o curiozitate, ce e mai important pentru bucurestean, masina sau locul de parcare 🙂
intreband daca nu ar fi o idee buna ca sa fie introdusa in Constitutie obligativitatea ca statul sa asigure fiecarui cetatean un loc de parcare in localitatea de resedinta
Este imperios necesar sa mai fie introduse in Constitutie si drepturile esentiale:
1. Statul sa asigure fiecarui cetatean o masina sau mai multe, dupa nevoi. Minivan pentru mamele eroine.
2. Benzina si motorina sa fie gratis, pentru ca se extrag din subsolul care apartine statului roman.
3. Dreptul la cultura: statul sa asigure un venit minim de un Eminescu pe zi (500 lei) pentru ca Eminescu este poetul national.
Pentru Florin K, Andrei Cosmin, Ioan Stanciu , unii stiu cine sunteti voi si cu ce va ocupati, si cum li se schimba unora mesajele in functie de persoana cu care dialogheaza. Nu poata denumirea de dublu limbaj, poarta denumirea de multilimbaj, unii se MULTIdisimuleaza, e amuzant sa le urmaresti atat comentariile, drept raspuns la articolele scrise de unul ca Butunoiu. 🙂 Unde va intalniti voi, dragilor? La Zilele Business Days? In calitate de ”spalatori de creiere” , nu de spalati pe creier, desigur. 🙂 Florinel K esti de acord si cu previziunea economica a lui Hayek, si cu procentul 80/20 al lui Pareto, si cu analiza SWOT, cum le analizezi? :)))) PRO sau CONTRA, si pentru CINE?!! Dormi (ne)linistit, si cine stie, poate, poate, iti (mai) gasesti adepti spre drumul catre servitute. :)) Pe tine CLAR, te vad destul de servil! 😉
@Maya
Mergeam intr-o zi de vara prin Viena si aveam un sentiment confuz ca lipseste ceva, ca nu e ca acasa. O masina opri in fata unei institutii iar soferul pleca din masina lasand-o cu avariile pornite avand probabil o urgenta de rezolvat.
Cam in 3 minute a venit o platforma si a ridicat masina rapid.
Am realizat brusc ce lipsea din Viena: nu erau masini parcate pe bulevarde.
@Florin K, Andrei Cosmin, CD: Comentariile voastre arata capacitatea enorma de a divaga a speciei umane. Scrieti mult, combateti totul, nu veniti cu nicio propunere constructiva. Barbati, deh, speram ca ei vor schimba lumea prin forta ideilor lor…
Postarea mea cuprinde toate detaliile pentru a exclude aducerea in discutie a unor elemente gen expropriere, deposedare, betonare, taxare. Exclus. O lectura atenta a propunerii ar fi evitat comentariile voastre nihiliste. Dar capacitatea de concentrare pe text este limitata, vs cea nelimitate de divagare pe o lecturare “in diagonala” a aceluiasi text.
Raspunsul de multumire al lui George B. este elocvent in acest sens. Propunerea este fezabila, fara sa afecteze nicio libertate specifica vremurilor noastre.
Nu stiu cum ai ajuns la divagare, nihilism si mai ales acuzatii de misoginism (“barbati, deh”) pentru ca nu vreau ca proprietatea mea sa fie folosita de altii dupa bunul plac. De fapt, inteleg… Sa ne fereasca D-zeu de vremurile in care sa traim pe propria piele propunerile fezabile in care sa fim obligati sa dam voluntar si gratuit una-alta.
Cat despre GB, omul are o ironie ucigatoare, sa stii. Daca ai fi citit cu atentie primele cuvinte ale textului lui (adica te-ai fi concentrat pe text si nu doar pe ideea care te interesa direct; deh, millenials sau Z), ai fi inteles ca totul e la misto : “Intr-o seara, cam intre sase si sapte” (intervalul orar de reflectie butunoniana e foarte important in intelegerea conceptului constitutional de drept la loc de parcare, intre sapte si opt GB ar fi ajuns la alte concluzii, gen “Ce-o fi gatit azi stapana lui Stravinsky?”). Raspunsul “de multumire” catre tine tot de ironia lui GB, ca si comentariul la observatia mea ca lumea l-a luat in serios.
Iti recomand “Drumul spre servitute” a lui F. Hayek si “Actiunea umana” a lui L. von Mises. Vei intelege de ce nu functioneaza ideea ta.
Si, da, scriu mult pentru ca am facut la scoala generala compunere si am invatat ca ideile se sustin dupa un algoritm, pe vremea aia nu exista Facebook cu poze si Twitter cu limita de cuvinte. Iar de citit, citeam carti, nu erau bloguri cu texte de 5-8 minute (imi place cum zilele astea multe din articolele de pe net au scris la inceput timpul necesar pt citit 🙂 ).
Ba dimpotriva: intai am propus o solutie (citeste si tu toate comentariile, nu numai raspunsurile la postarea ta; calendaristic, am propus solutia in primul meu comentariu) si abia dupa aia am combatut alte solutii.
Solutia mea presupune impozitarea vehiculelor pe baza dimensiunii ocupate pe carosabil si – alternativ – migrarea catre scutere cu doua roti in fata.
Misoginism ridicat la rang de arta.
Solutia ta presupune o deposedare de proprietate (fie ea si temporara) si pentru asta Statul trebuie sa plateasca (macar o chirie, la pretul pietei).
Ne convine sau nu, troaca (de origine germana, obligatoriu) face parte din trecut. La fel si bicicleta. Aduce a Coreea de Nord si oricum e mare si impractica. Nu poti sa pedalezi din Pantelimon pana in Pipera (unde si-au facut jmecherii birouri, ca sa mearga pe jos pana la ele) fiindca ajungi transpirat ca porcul.
Eu am propus impozitarea troacelor pe baza de ampatament sau chiar de suprafata ocupata L x l fiindca despre asta vorbim: despre suprafata de carosabil pe care o ocupa troaca, aceea find resursa finita.
Ca solutie alternativa, deja au aparut niste modele de scuter care au doua roti in partea din fata (de ex. Peugeot Metropolis), care asigura stabilitate in mers si conditii decente pentru deplasarea urbana. Chinezii au gasit chiar solutii similare cu habitaclul acoperit, ca sa nu se planga nimeni de ploaie sau de soare.
Deci in acest moment, solutii alternative pentru transportul urban exista (altele decat transportul in comun) si exista chiar la niste preturi foarte bune.
Ca sa-l parafrazez pe Basescu: “Invata sa te mai dai jos din BMW, coane!”
Pantelimonul nu-i ca Pipera. Jmecherul nu transpira ca prostul. Whisky nu are dop de cocean ca tuica.
Ca sa-l parafrazez pe ginditorul national Basescu.
(Tu esti ca Basescu.)
Multumesc. Chiar suntem pe aceeasi pagina: el e Scorpion cu ascendent in Fecioara, eu sunt Scorpion cu ascendent in Taur. Adica tot ascendente de pamant, cu diferenta ca el e mai echilibrat, iar eu sunt mai totalitar.
Cand o sa pun mana pe putere in tara asta, primul lucru pe care il fac e sa va resetez tuturor data. O luam de la inceput, de la anul zero si ziua zero.
Dupa care va sterg numerele de pe autobuze si de pe tramvaie. Urca fiecare cu norocul lui.
Nu esti totalitar, esti exaltat. Zaltat, daca preferi.
De cind e lumea, toti zaltatii care au pus mina pe putere si-au propus resetarea societatii. Nimic original. Banal.
Daca ti-ai propune resetarea absoluta a speciei… Ai avea nu doar admiratia mea. Veneratia!
@GB: se pare ca lumea chiar te-a luat in serios cu dreptul constitutional la loc de parcare. Sper ca urmeaza un articol pe tema asta. Astept cu interes un studiu despre parerea cetatenilor referitor la dreptul constitutional la viata sexuala si la ideile lor despre transpunerea in practica.
Da, cum sa nu le ia in serios, doar parcarea e un lucru importnt in viata omului si a cetatii! Sa vezi comentariile de pe Linkedin, acelea sunt cele mai tari: elaborate, cu detalii tehnice. Se vede diferenta de profil dintre consumatorii de Facebook si cei de Linkedin… GB
Domnule Butunoiu, initiativa dvs. este bine intentionata dar as face cateva mentiuni.
Introducerea acestui drept in Constitutie ar fi probabil prea mult. Probabil, nivelul cel mai ridicat ar fi o lege organica, pentru ca una din sferele de jurisdictie a legilor organice vizeaza si “drepturile persoanelor vătămate de o autoritate publică”. Cand nu ai loc de parcare si esti fortat sa parchezi neregulamentar, esti cam vatamat de autoritatile publice. Sigur, cel mai la indemana ar fi un act normativ emis de autoritatile centrale sau locale.
Dar la asta eu as adauga si o politica de zero toleranta pentru participantii la trafic care parcheaza sau stationeaza abuziv. Cateva exemple desprinse din cotidianul progresist ar fi: 1). stationarea pe prima banda in fata Promenada Mall, 2). stationarea pe sensul opus al Barbu Vacarescu, la covrigarie sau in dreptul cladirilor ce urmeaza dupa intersectia cu Str. Gara Herastrau (acolo opresc domnii sa isi lase concubinele in drum, pentru ca apoi dansele sa escaladeze un deal de pamant si sa ajunga mai repede la sediul in care isi desfasoara orele de lucru). 3). stationarea pe Str. Gara Herastrau si Bd. Dimitrie Pompeiu, din aceleasi motive ca cele de la punctul 2 (si asezonat cu traversare Bd. Dimitrie Pompeiu total neregulamentar de catre angajatii companiilor din zona) 4). stationarea execesiva pe toate arterele unde se afla scoli, din dorinta parintilor de a conduce “viitorul tarii” cu masina pana in sala de clasa, urmata de 10 minute de despartire tragica pentru urmatoarele 6-8 ore din viata parintelui si a tanaralui vlastar 5). parcarea mascata sub forma de stationare pe Bd. Decebal, in fata teraselor (momentan suspendata aceasta activitate, pentru ca bulevardul este in lucru, ironic, pentru constructia de parcari)
Exemplele sunt multe, putem continua.
Concluzia mea este ca drepturile trebuie sa vina la pachet cu o educatie pe termen lung si o serie de responsabilitati. Altfel, suntem frumosi doar pe Instagram, cu filtre.
Obligatia fiecarui prorietar de a pune la dispozitia autoritailor locale terenurile virane pentru care nu au proiect de demarare constructie in urmatoarele 6 luni. Primaria va igeniza si amenaja minimalist acest teren in parcare (pietris, usor de dezafectat in conditiile in care proprietarul terenului doreste in viitor demararea constructiei). In zona in care locuiesc – Banu Manta- nu sunt probleme de parcare in spatele blocurilor, fiind exclusiv case, dar se poate suplimenta. Printre ele, o institutie medicala cu un enorm teren viran plin de buruieni (este asa de peste 20 ani). Nu exista proiect de constructie pe acest teren, are o mare deschidere la strada principala, cresc buruieni actualmente, si ar putea fi folosit temporar ca si parcare.
Propun ca si problema locuintelor sa fie rezolvata la fel: 2 persoane pe camera…ai apartament cu 2 camere si stai doar tu cu sotul, mai poti lua 2 persoane la tine. Proprietatea privata e un moft capitalist, ce sa mai…obligatia de a pune la dispozitia statului e sfanta ! Ce ar fi ca statul ala care cheltuieste banii pe panselute de 10 euro firul, sa inchirieze spatiile alea la un pret negociat…sau si mai bine, sa nu ceara 1000 de hartii timp de 2 ani unui proprietar de teren cu buruieni care vrea sa faca acolo o parcare (adica un buinsess privat !)…si sa nu-i impuna apoi constructorului salariu minim in constructii si alte aberatii. Probabil statul ia terenul gratis si pune o taxa de parcare, nu ? Iar din taxa asta se finanteaza compania municipala Parking Buruiana, unde vor fi angajati numai profesionisti in taiat frunze ?
@Florin K, Nu, pur si simplu, ai teren intravilan viran, nu esti expropiat (traim in capitalism, totusi!) dar esti obligat sa-l pui la dispozitia primariei, gratuit, pana la demararea constructiei. Sunt sute de astfel de terenuri intre case in Bucuresti. Nici primaria nu va percepe taxe, functionand ca si parcarea pe domeniul public, dupa principiul primul venit, primul servit. Simplu, nimeni nu incaseaza bani, nimeni nu pierde proprietati. Niste terenuri nefolosite intra absolut temporar in circuitul public. Cand vii cu proiectul de constructie (dureaza ani la unii) primaria elibereaza. Punct
Maya, ceva imi spune ca te-ai nascut dupa ’89 si nu ai prins munca patriota voluntara de “hai ca-i musai” la IAS la strans de cartofi, struguri, sfecla si altele, ca societatea socialista multilateral dezvoltata era atat de performanta ca avea nevoie de sclavi.
Sa zicem ca noi doi avem fiecare cate 20 k euro. Eu cumpar 20 mp de teren ca mi se pare o investitie buna pentru viitor. Tu cumperi de banii aia o masina ca zici ca e o idee buna sa nu mergi cu metroul ca fraierul ala care a dat banii pe teren in loc sa-si ia si el masina. Acum tu ai o problema: nu ai loc de parcare. Si…Evrika!…ai gasit solutia: iti bagi masina pe terenul meu ca tot nu fac nimic cu el. Si ai gasit si o formulare frumoasa pentru asta: “esti obligat sa-l pui la dispozitia primariei, gratuit” ca sa “intra absolut temporar in circuitul public”. Daca nici asa nu m-ai inteles, vand terenul si imi iau tractor…sau poate imi lasi mie masina cat esti la birou ca sa nu-ti mai bati capul cu parcarea…ca scutesc banii de taxi si e si mai comod decat cu metroul
Cu conditia ca nationalizarea sa se faca pretul pietei sau la un pret agreat. Adica autoritatea locala sa plateasca compensatie privatului pentru terenul pe care i-l confisca. Altfel, Ceausescu a murit demult si nu se mai intoarce de la groapa.
Corect, moarte buruienilor si in general la tot e verde. Betonati tot. Sa crape de ciuda chiaburii care cumpara terenuri, doar nu o sa-i intrebe cineva daca sunt de acord sa parcheze toate rablele pe terenul lor. #parchezundemituna
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Comentarii (24)
Intrucat este evident ca nu sunt si nu vor fi niciodata locuri suficiente de parcare pentru toti cei care au masini si nici nu mi se pare echitabil ca unii sa aiba si masina si locul de parcare iar altii nici una nici alta, eu as propune asa (ca tot e la moda), interzicerea cumulului de masini si parcari.
Adica, ori ai masina dar atunci nu ai voie sa ai loc de parcare ori invers, daca ai loc de parcare nu ai voie sa detii masina.
Cu ocazia asta o sa pot sa imi satisfac si eu o curiozitate, ce e mai important pentru bucurestean, masina sau locul de parcare 🙂
intreband daca nu ar fi o idee buna ca sa fie introdusa in Constitutie obligativitatea ca statul sa asigure fiecarui cetatean un loc de parcare in localitatea de resedinta
Este imperios necesar sa mai fie introduse in Constitutie si drepturile esentiale:
1. Statul sa asigure fiecarui cetatean o masina sau mai multe, dupa nevoi. Minivan pentru mamele eroine.
2. Benzina si motorina sa fie gratis, pentru ca se extrag din subsolul care apartine statului roman.
3. Dreptul la cultura: statul sa asigure un venit minim de un Eminescu pe zi (500 lei) pentru ca Eminescu este poetul national.
Pentru Florin K, Andrei Cosmin, Ioan Stanciu , unii stiu cine sunteti voi si cu ce va ocupati, si cum li se schimba unora mesajele in functie de persoana cu care dialogheaza. Nu poata denumirea de dublu limbaj, poarta denumirea de multilimbaj, unii se MULTIdisimuleaza, e amuzant sa le urmaresti atat comentariile, drept raspuns la articolele scrise de unul ca Butunoiu. 🙂 Unde va intalniti voi, dragilor? La Zilele Business Days? In calitate de ”spalatori de creiere” , nu de spalati pe creier, desigur. 🙂 Florinel K esti de acord si cu previziunea economica a lui Hayek, si cu procentul 80/20 al lui Pareto, si cu analiza SWOT, cum le analizezi? :)))) PRO sau CONTRA, si pentru CINE?!! Dormi (ne)linistit, si cine stie, poate, poate, iti (mai) gasesti adepti spre drumul catre servitute. :)) Pe tine CLAR, te vad destul de servil! 😉
@Maya
Mergeam intr-o zi de vara prin Viena si aveam un sentiment confuz ca lipseste ceva, ca nu e ca acasa. O masina opri in fata unei institutii iar soferul pleca din masina lasand-o cu avariile pornite avand probabil o urgenta de rezolvat.
Cam in 3 minute a venit o platforma si a ridicat masina rapid.
Am realizat brusc ce lipsea din Viena: nu erau masini parcate pe bulevarde.
@Florin K, Andrei Cosmin, CD: Comentariile voastre arata capacitatea enorma de a divaga a speciei umane. Scrieti mult, combateti totul, nu veniti cu nicio propunere constructiva. Barbati, deh, speram ca ei vor schimba lumea prin forta ideilor lor…
Postarea mea cuprinde toate detaliile pentru a exclude aducerea in discutie a unor elemente gen expropriere, deposedare, betonare, taxare. Exclus. O lectura atenta a propunerii ar fi evitat comentariile voastre nihiliste. Dar capacitatea de concentrare pe text este limitata, vs cea nelimitate de divagare pe o lecturare “in diagonala” a aceluiasi text.
Raspunsul de multumire al lui George B. este elocvent in acest sens. Propunerea este fezabila, fara sa afecteze nicio libertate specifica vremurilor noastre.
Nu stiu cum ai ajuns la divagare, nihilism si mai ales acuzatii de misoginism (“barbati, deh”) pentru ca nu vreau ca proprietatea mea sa fie folosita de altii dupa bunul plac. De fapt, inteleg… Sa ne fereasca D-zeu de vremurile in care sa traim pe propria piele propunerile fezabile in care sa fim obligati sa dam voluntar si gratuit una-alta.
Cat despre GB, omul are o ironie ucigatoare, sa stii. Daca ai fi citit cu atentie primele cuvinte ale textului lui (adica te-ai fi concentrat pe text si nu doar pe ideea care te interesa direct; deh, millenials sau Z), ai fi inteles ca totul e la misto : “Intr-o seara, cam intre sase si sapte” (intervalul orar de reflectie butunoniana e foarte important in intelegerea conceptului constitutional de drept la loc de parcare, intre sapte si opt GB ar fi ajuns la alte concluzii, gen “Ce-o fi gatit azi stapana lui Stravinsky?”). Raspunsul “de multumire” catre tine tot de ironia lui GB, ca si comentariul la observatia mea ca lumea l-a luat in serios.
Iti recomand “Drumul spre servitute” a lui F. Hayek si “Actiunea umana” a lui L. von Mises. Vei intelege de ce nu functioneaza ideea ta.
Si, da, scriu mult pentru ca am facut la scoala generala compunere si am invatat ca ideile se sustin dupa un algoritm, pe vremea aia nu exista Facebook cu poze si Twitter cu limita de cuvinte. Iar de citit, citeam carti, nu erau bloguri cu texte de 5-8 minute (imi place cum zilele astea multe din articolele de pe net au scris la inceput timpul necesar pt citit 🙂 ).
Ba dimpotriva: intai am propus o solutie (citeste si tu toate comentariile, nu numai raspunsurile la postarea ta; calendaristic, am propus solutia in primul meu comentariu) si abia dupa aia am combatut alte solutii.
Solutia mea presupune impozitarea vehiculelor pe baza dimensiunii ocupate pe carosabil si – alternativ – migrarea catre scutere cu doua roti in fata.
Misoginism ridicat la rang de arta.
Solutia ta presupune o deposedare de proprietate (fie ea si temporara) si pentru asta Statul trebuie sa plateasca (macar o chirie, la pretul pietei).
statul sa dea fiecarui cetatean cate cel putin patru locuri de parcare (unul acasa, unul la birou, unul la shopping si unul in mijlocul parcului
Trebuie cinci locuri, lipseste cel din centru pentru mers la bere pentru ca nu mai merge metroul la intors.
Trolling de inalta clasa, jos palaria pentru demascarea ipocriziei.
Ne convine sau nu, troaca (de origine germana, obligatoriu) face parte din trecut. La fel si bicicleta. Aduce a Coreea de Nord si oricum e mare si impractica. Nu poti sa pedalezi din Pantelimon pana in Pipera (unde si-au facut jmecherii birouri, ca sa mearga pe jos pana la ele) fiindca ajungi transpirat ca porcul.
Eu am propus impozitarea troacelor pe baza de ampatament sau chiar de suprafata ocupata L x l fiindca despre asta vorbim: despre suprafata de carosabil pe care o ocupa troaca, aceea find resursa finita.
Ca solutie alternativa, deja au aparut niste modele de scuter care au doua roti in partea din fata (de ex. Peugeot Metropolis), care asigura stabilitate in mers si conditii decente pentru deplasarea urbana. Chinezii au gasit chiar solutii similare cu habitaclul acoperit, ca sa nu se planga nimeni de ploaie sau de soare.
Deci in acest moment, solutii alternative pentru transportul urban exista (altele decat transportul in comun) si exista chiar la niste preturi foarte bune.
Ca sa-l parafrazez pe Basescu: “Invata sa te mai dai jos din BMW, coane!”
Pantelimonul nu-i ca Pipera. Jmecherul nu transpira ca prostul. Whisky nu are dop de cocean ca tuica.
Ca sa-l parafrazez pe ginditorul national Basescu.
(Tu esti ca Basescu.)
Multumesc. Chiar suntem pe aceeasi pagina: el e Scorpion cu ascendent in Fecioara, eu sunt Scorpion cu ascendent in Taur. Adica tot ascendente de pamant, cu diferenta ca el e mai echilibrat, iar eu sunt mai totalitar.
Cand o sa pun mana pe putere in tara asta, primul lucru pe care il fac e sa va resetez tuturor data. O luam de la inceput, de la anul zero si ziua zero.
Dupa care va sterg numerele de pe autobuze si de pe tramvaie. Urca fiecare cu norocul lui.
Nu esti totalitar, esti exaltat. Zaltat, daca preferi.
De cind e lumea, toti zaltatii care au pus mina pe putere si-au propus resetarea societatii. Nimic original. Banal.
Daca ti-ai propune resetarea absoluta a speciei… Ai avea nu doar admiratia mea. Veneratia!
Am fost cativa in istoria asta a omenirii… si ne-am lasat amprenta.
@GB: se pare ca lumea chiar te-a luat in serios cu dreptul constitutional la loc de parcare. Sper ca urmeaza un articol pe tema asta. Astept cu interes un studiu despre parerea cetatenilor referitor la dreptul constitutional la viata sexuala si la ideile lor despre transpunerea in practica.
Da, cum sa nu le ia in serios, doar parcarea e un lucru importnt in viata omului si a cetatii! Sa vezi comentariile de pe Linkedin, acelea sunt cele mai tari: elaborate, cu detalii tehnice. Se vede diferenta de profil dintre consumatorii de Facebook si cei de Linkedin… GB
Domnule Butunoiu, initiativa dvs. este bine intentionata dar as face cateva mentiuni.
Introducerea acestui drept in Constitutie ar fi probabil prea mult. Probabil, nivelul cel mai ridicat ar fi o lege organica, pentru ca una din sferele de jurisdictie a legilor organice vizeaza si “drepturile persoanelor vătămate de o autoritate publică”. Cand nu ai loc de parcare si esti fortat sa parchezi neregulamentar, esti cam vatamat de autoritatile publice. Sigur, cel mai la indemana ar fi un act normativ emis de autoritatile centrale sau locale.
Dar la asta eu as adauga si o politica de zero toleranta pentru participantii la trafic care parcheaza sau stationeaza abuziv. Cateva exemple desprinse din cotidianul progresist ar fi: 1). stationarea pe prima banda in fata Promenada Mall, 2). stationarea pe sensul opus al Barbu Vacarescu, la covrigarie sau in dreptul cladirilor ce urmeaza dupa intersectia cu Str. Gara Herastrau (acolo opresc domnii sa isi lase concubinele in drum, pentru ca apoi dansele sa escaladeze un deal de pamant si sa ajunga mai repede la sediul in care isi desfasoara orele de lucru). 3). stationarea pe Str. Gara Herastrau si Bd. Dimitrie Pompeiu, din aceleasi motive ca cele de la punctul 2 (si asezonat cu traversare Bd. Dimitrie Pompeiu total neregulamentar de catre angajatii companiilor din zona) 4). stationarea execesiva pe toate arterele unde se afla scoli, din dorinta parintilor de a conduce “viitorul tarii” cu masina pana in sala de clasa, urmata de 10 minute de despartire tragica pentru urmatoarele 6-8 ore din viata parintelui si a tanaralui vlastar 5). parcarea mascata sub forma de stationare pe Bd. Decebal, in fata teraselor (momentan suspendata aceasta activitate, pentru ca bulevardul este in lucru, ironic, pentru constructia de parcari)
Exemplele sunt multe, putem continua.
Concluzia mea este ca drepturile trebuie sa vina la pachet cu o educatie pe termen lung si o serie de responsabilitati. Altfel, suntem frumosi doar pe Instagram, cu filtre.
Obligatia fiecarui prorietar de a pune la dispozitia autoritailor locale terenurile virane pentru care nu au proiect de demarare constructie in urmatoarele 6 luni. Primaria va igeniza si amenaja minimalist acest teren in parcare (pietris, usor de dezafectat in conditiile in care proprietarul terenului doreste in viitor demararea constructiei). In zona in care locuiesc – Banu Manta- nu sunt probleme de parcare in spatele blocurilor, fiind exclusiv case, dar se poate suplimenta. Printre ele, o institutie medicala cu un enorm teren viran plin de buruieni (este asa de peste 20 ani). Nu exista proiect de constructie pe acest teren, are o mare deschidere la strada principala, cresc buruieni actualmente, si ar putea fi folosit temporar ca si parcare.
Notat, multumesc! GB
Propun ca si problema locuintelor sa fie rezolvata la fel: 2 persoane pe camera…ai apartament cu 2 camere si stai doar tu cu sotul, mai poti lua 2 persoane la tine. Proprietatea privata e un moft capitalist, ce sa mai…obligatia de a pune la dispozitia statului e sfanta ! Ce ar fi ca statul ala care cheltuieste banii pe panselute de 10 euro firul, sa inchirieze spatiile alea la un pret negociat…sau si mai bine, sa nu ceara 1000 de hartii timp de 2 ani unui proprietar de teren cu buruieni care vrea sa faca acolo o parcare (adica un buinsess privat !)…si sa nu-i impuna apoi constructorului salariu minim in constructii si alte aberatii. Probabil statul ia terenul gratis si pune o taxa de parcare, nu ? Iar din taxa asta se finanteaza compania municipala Parking Buruiana, unde vor fi angajati numai profesionisti in taiat frunze ?
@Florin K, Nu, pur si simplu, ai teren intravilan viran, nu esti expropiat (traim in capitalism, totusi!) dar esti obligat sa-l pui la dispozitia primariei, gratuit, pana la demararea constructiei. Sunt sute de astfel de terenuri intre case in Bucuresti. Nici primaria nu va percepe taxe, functionand ca si parcarea pe domeniul public, dupa principiul primul venit, primul servit. Simplu, nimeni nu incaseaza bani, nimeni nu pierde proprietati. Niste terenuri nefolosite intra absolut temporar in circuitul public. Cand vii cu proiectul de constructie (dureaza ani la unii) primaria elibereaza. Punct
Maya, ceva imi spune ca te-ai nascut dupa ’89 si nu ai prins munca patriota voluntara de “hai ca-i musai” la IAS la strans de cartofi, struguri, sfecla si altele, ca societatea socialista multilateral dezvoltata era atat de performanta ca avea nevoie de sclavi.
Sa zicem ca noi doi avem fiecare cate 20 k euro. Eu cumpar 20 mp de teren ca mi se pare o investitie buna pentru viitor. Tu cumperi de banii aia o masina ca zici ca e o idee buna sa nu mergi cu metroul ca fraierul ala care a dat banii pe teren in loc sa-si ia si el masina. Acum tu ai o problema: nu ai loc de parcare. Si…Evrika!…ai gasit solutia: iti bagi masina pe terenul meu ca tot nu fac nimic cu el. Si ai gasit si o formulare frumoasa pentru asta: “esti obligat sa-l pui la dispozitia primariei, gratuit” ca sa “intra absolut temporar in circuitul public”. Daca nici asa nu m-ai inteles, vand terenul si imi iau tractor…sau poate imi lasi mie masina cat esti la birou ca sa nu-ti mai bati capul cu parcarea…ca scutesc banii de taxi si e si mai comod decat cu metroul
Cu conditia ca nationalizarea sa se faca pretul pietei sau la un pret agreat. Adica autoritatea locala sa plateasca compensatie privatului pentru terenul pe care i-l confisca. Altfel, Ceausescu a murit demult si nu se mai intoarce de la groapa.
Corect, moarte buruienilor si in general la tot e verde. Betonati tot. Sa crape de ciuda chiaburii care cumpara terenuri, doar nu o sa-i intrebe cineva daca sunt de acord sa parcheze toate rablele pe terenul lor. #parchezundemituna