Cand au facut legea cu recrutarea “managementului privat” la stat, obligati de FMI si de Banca Mondiala in 2012, scria ca angajatorul (statul) e obligat sa ia oamenii “doar de pe lista scurta” de la firma de recrutare. Dar cand au venit primele liste scurte si si-au dat seama in ce s-au bagat, au facut imediat o modificare in lege. Si au facut-o atat de discret, incat nu a observat nimeni, nu a vorbit nimeni vreodata despre asta in public. In fond, ce mare lucru era, au mai strecurat doar 4 (patru) cuvinte in cartoiul acela de lege, adica o nimica toata: “doar de pe lista scurta SAU DIN CEA LUNGA”.
Si au rezolvat problema! Dupa aceea, discutiile se desfasurau mult mai simplu, fara poticneli:
– Dom ministru, aoleu, baiatu nostru nu e pe lista scurta a lui Butunoiu!
– Spune-i sa trimita lista lunga!
– Dom ministru, da nici in asta lunga nu e!
– Atunci spune-i sa trimita lista cu toti cei care au trimis CV-ul!
– Dom ministru, dom ministru, l-am gasit! Ia uitati-l, e in lista, manca-l-ar tata…
– Pai nu ti-am zis eu ca se rezolva? Fa-mi legatura la partid, sa-i anunt ca pregatim hartiile!
(suna telefonul)
– Dom presedinte, sunt eu, sa traiti! S-a rezolvat, pana deseara facem hartiile de numire. Da, da, totul perfect legal, sigur, e in lista lunga a lui Butunoiu…
Asta a fost la inceput. Dupa aceea nici nu se mai incurcau cu fleacuri si cu mofturi din astea cu liste scurte, liste lungi. Imi cereau de la inceput lista cu toti cei care au trimis CV-ul si problema era rezolvata. Si, prin nu stiu ce coincidenta, intotdeauna cel pe care voiau sa-l angajeze era in lista! Lista lunga a lui Butunoiu…
Se mai gasea cate un ziarist sa intrebe, din cand in cand: Dom ministru, dar cum a ajuns jigodia asta pe post? Pai cum au ajuns si ceilalti! Am facut recrutarea cu managementul privat ca la carte, dupa lege, cu o firma de recrutare. Si Butunoiu ni l-a dat! Uitati, e in lista!
George, cu tot respectul, și din scaunul relaxat al spectatorului din viitor, am 3 întrebări :
1. De ce ai mai acceptat situația (dincolo de motivele financiare)?
2. Cred ca e interesant de văzut dacă și ce ai făcut sa corectezi aberația (in sensul constructiv de a înțelege ce nu a mers, deci imbunatati)
3.Daca nu ma insel eu, programul s-a încheiat la un moment dat… De ce și de la cine a venit decizia?
In România și statele est-europene, este evident că dominația puterii de stat ne marchează tot cursul vieții; având în vedere că socialismul și comunismul în România și statele est-europene a fost un eșec și meritocrația (opusul nepotismului) a favorizat creșterea inegalității în UK și USA ar fi interesat de văzut CE OPȚIUNI AVEM ?
“The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings. The inherent virtue of socialism is the equal sharing of miseries.” —W. Churchill, House of Commons, 22 October 1945.
Deci Domnul Butunoiu a fost un tool, cum zic corporatistii. Iar lista lunga, ca o anexa la o procedura facuta cu dedicatie. Bine ca si-a dat totusi seama de rolul decorativ in anumite situatii, altii probabil ca nu ar sesiza fineturile astea. La cati sunt aruncati in atac doar ca sa dea cu capu’, ca altii centreaza cum vrea sistemu’…
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care poti sa le faci, mai ales in chestiuni profesionale, e sa intelegi contextul, sa vezi cum bate vantul, sa mirosi teritoriul pe care te misti, ca avand tot setul corect de date apoi decizi in perfecta cunostinta de cauza. Asta nu e prostitutie, asta e Darwinism ridicat la nivel de recrutari la stat, pentru ca ne-a aratat inca o data ca nu cel mai puternic, mare, frumos, destept sau cult supravietuieste, ci cel mai adaptabil.
Cat despre profesionalism, cred ca recrutorul nu a gresit cu nimic, el si-a urmat pana la capat job description-ul chiar daca nu i-a placut rezultatul. Credeti ca tuturor fotbalistilor platiti regeste le place sa joace la 3-4 zile si sa fuga mereu dupa minge sau de minge? Dar atat timp cat sunt la cluburi de renume, pe teren sunt in parametri buni in general si dau autografe sau interviuri cand li se cere, sunt vedete si totusi asta e pe merit. Pana la urma, unele meserii sunt mai expuse ca altele.
Când statul este condus de o gașcă de infractori, toate legăturile cu acesta sunt compromise. Oamenii cinstiți se retrag, profesioniștii pleacă din țară iar cei care rămân sunt masă de manevră pentru ilegalitățile pe care cei de la putere le fac. Până când România nu-și va depolitiza instituțiile statului și nu va pune profesioniști acolo unde este nevoie de profesioniști, vom fi o țară comandată de o mână de oameni de la „centru” și vom preospera doar în viziunea acestora, în strategii proaste și proiecte eșuate. Avem deja câteva generații de tineri eșuate!
Oamneii cinstiti si profesionistii sunt la fel de complici daca se retrag! Oamneii cinstiti sunt lasi, fatarnici si meschini daca se retrag si apoi comenteaza pe Internet. GB
Si totusi ce ai vrut tu sa faci ramanand implicat ? Sa ai o experienta de viata in plus ? Sa le pui bete-n roate ? Sa le fie mai greu sa-l puna pe Dorel sau Olguta ? Rezultatul: i-au pus ! Mai greu, dar i-au pus, ba chiar stampilati cu “validati Butunoiu”, ceea ce chiar le dadea dreptul sa-i numeasca “management privat”. Ideea era sa faci scandal ATUNCI, nu acum DUPA ce faptul s-a consumat…Domnul a dat, Domnul a luat…
Mie mi se pare ca ceea ce ai facut e echivalentul “literaturii de sertar” de pe vremea comunismului. I-a folosit doar autorului, sa se creada disident si sa-i convinga si pe unii mai naivi, dupa ’89, ca el a fost disident.
Toate la un loc si inca vreo cateva la care nu te-ai gandit. Daca faceam scandal din prima nu as mai fi putut vedea tot restul. Or, asta ma interesa mult mai mult. Si faceam pe cate 500 (cinci sute!) de Euro recrutarea, pierdeam bani adesea. Dar ma interesa sa fiu acolo. De multe ori, cand vedeau ca am castigat eu recrutarea (veneam cu preturi ridicole, de dumping) o anulau, pur simplu. Sunt multe de spus, nu-ti imaginezi. Sa nu crezi ca nu mi-am facut un calcul la rece cu ce pierd si ce castig – in functie de obiectivele mele, desigur, pe care nu cred ca ai de unde sa le stii. Cat despre “a face scandal atunci”… te tin minte de om serios, Florine, din comentariile de aici, de pe site. La ce si cui ar fi folosit atunci? Si in ce fel? Sa fac o “demascare publica”? Au facut altii de o mie de ori mai influenti decat mine, cu o audienta de milioane si pentru lucruri de o mie de ori mai grave. Si? GB
George, eu te cred ca nu ai intrat in asta pt bani (ca nu ai facut nu stiu cat), nici crezand ca o sa mearga atat de usor (chit ca nici nu ti-ai inchipuit ca o sa fie atat de horror!). Ai intrat ca sa intelegi cum functioneaza sandramaua, ca sa poti sa consiliezi (pro bono, probabil) partidul ala necorupt despre care tot vorbesti tu, cand o sa ajunga la putere si o sa faca management privat pe bune. Cred ca asta e motivul principal, altfel poate fi si o curiozitate umana de ordin sociologic…si chiar literar, ca poate iesi o carte buna din asta.
Dar zici ca oamenii cinstiti si cu coloana nu abandoneaza. Si totusi…nu ai impiedicat mascarada, i-ai validat pe toti ticalosii aia si ti-ai legat de coada o tinichea pe care o sa ti-o sune multi. Sunt convins ca daca povesteai la vreme despre CA de la Transelectrica sau Nuclearelectrica nu faceai mare lucru, ca pana la urma aduceau pe altul care rezolva problema, tu doar le mai puneai niste bolovani in drum. Dar de ce nu te-ai dus la DNA ? Ca atunci cand iti spuneau ca ala si alalalt trebuie sa fie pe lista, era ilegal. Abandonul a fost ca ai ramas sa joci jocul, in loc sa iesi, ai abandonat moralitatea, George. O sa zici ca asa ai invatat cum sa faci bine in viitor. Cu credibilitatea cum ramane ? Stiu ca simplific, dar nu ma pot abtine sa incerc sa inteleg mentalitatea asta a romanilor de genul “am luptat impotriva dictaturii din interiorul PCR”. Ma uit acum la SFul care e Covid in Romania. E incredibil ! O gramada de doctori si asistente care miauna si schiauna, isi dau demisii, fac istericale ca nu au de-aia, ca nu au altele. Dar cati dintre astia s-au ridicat sa comenteze atunci cand spitalul lor raporta cel mai mic procent de infectii cu bacterii din UE ? Atunci era din gama “nu stiu, nu am vazut, eu am o cariera”, acum cand a ajuns cutitul la gatul lor, miauna si fug. Pai asa merge treaba: de la Klebsiella pacientilor se ajunge la Covidul doctorilor. Ma uit cum natia accepta fara sa clipeasca ordonante militare, armata pe strazi, reguli aplicate discretionar (pt prostime si sparanghel man), rapoarte zilnice ale caporalilor tembeli despre amenzi zilnice mai mari decat PIBul, spitale militarizate (!!!) in UE 2020, suspendarea drepturilor omului (Romania, Moldova si Azerbaidjan)…si peste toate astea vine marea speranta Ciolos sa declare ca pe perioada pandemiei el declara “armistitiu politic” !!! Guvernul suspenda drepturile omului, scoate armata pe strazi (sa faca ce ??), iar speranta “oamenilor de bine” declara armistitiu. Au innebunit toti in Romania ? Cand o sa devenim un fel de Ungarie a la Orban Viktor, unii vor spune ca n-au protestat impotriva caporalilor pt ca era mai importanta lupta cu Covid.
PS: stiu cate ceva despre recrutarile astea pt ca mi s-a facut o oferta de catre baietii destepti pt CAul unui mare producator de minereu din RO, care acum vinde toata productia la chinezi. Vroiau imaginea mea de om scolit in UK, cu experienta in miningul international, si sa sufar de miopie agresiva. Discutia a fost ceva ce nici in Africa nu am vazut la dictatori.
Eu sun om realist si calculat. Stiu cam ce pot face si cu ce efect. La DNA m-au reclamat ei pe mine, de nu stiu cate ori… 🙂 Nimeni nu putea impiedica mascarada, pentru ca au facut in asa fel lucrurile incat totul sa fie legal. Uite un exemplu: isi semnau contracte de munca sau de management cu clauze de reziliere de jumatate de milion de Euro. Dupa aia colegul il concedia si omul lua banii de reziliere. Perfevt legal, nici FBI-ul nu ar fi avut ce sa-i faca. GB
In spatele omului rece si calculat vad si un om comod. It’s hard to fight for justice !
Colegul care-l concedia cu 500 k euro bonus trebuia sa scrie un raport in care sa explice de ce o face, cu cifre si fapte. Iar daca ala era concediat ca incompetent, nu avea de ce sa ia bonus. Iar ala care-l concedia ca incompetent cu bonus, trebuia sa treaca pe la parchet. Povestea asta cu doctorii si covid e exact ce avea nevoie RO ca sa se trezeasca ! Sper !
Il concedia pentru “management defectuos”, fiindca firma facea pierderi enorme. Asta mergea in instanta si castiga (intotdeauna castigi in instanta cand esti dat afara pe motiv de incomeptenta) si nimeni nu ptea fi acuzat de parchet sau de altcineva. Si imparteau banii de despagurbire pentru concediere abuziva. E o schema clasica asta, sa faci in asa fel incat sa castige in instanta, si parchetul nu poate invinui instanta. 90% din marile tunuri se dau astfel, pe mana instantei si toate companiile si institutiile de stat pierd in instanta, fiindca fac lucrurile incat intentionat sa piarda. Or, asta e aproape imposibil de dovedit, S-ar mai fi putut face cu interceptarile telefonice, ca sa dovedesti intentia, insa au reuit sa le invalideze si pe acestea. GB
Real . M-am convins când am aplicat pentru o poziție in Consiliul de Supraveghere la Hidroelectrica , iar sistemul e generalizat . Secretul lui Polichinelle ? Cineva trebuie sa strige ca ,, Împăratul e gol “! Ma bucur ca o face George , dacă ceilalți băgăm capul in nisip precum strutul . Cum am ajuns aici ? Libertatea greșit înțeleasă , pentru ca libertatea nu înseamnă lene și nepăsare , ci responsabilitate . Dacă nu-ți asumi responsabilitatea o va face altcineva in locul tău , și așa devii sclav .
Iti dai seama cit m-ar afecta daca ai fi ironic sau glumet :)))
Nu inteleg de ce insisti cu povestea asta.
Lumea are o parere formata de ce s-a intimplat si tu tot vii si incerci sa schimbi parerea. Nu faci decit sa intaresti convingerea lor/lumii!
Vrei sa ajungi in vre-o antologie a business-lui Romanesc cu povestea asta?
Daca mai repeti mult povestea vei reusi!
Mike, tu nu intelegi lucruri mai simple de cand esti in Ameica, nu te astepta sa intelegi asta. Nu glumesc si nu sunt ironic, daca asta esti tentat sa crezi, la prima vedere. G
Poti sa si glumesti, poti sa fi si ironic, George! Iti dai seama cit m-ar afecta 🙂
Ce nu pricep este de ce incerci sa schimbi parerea ferma a unora, bazata pe elemente “negru pe alb” (i.e. numele tau pe hirtie, anunturi, intilniri etc.).
Asta este, asa s-a intimplat. Pune chestiile in spatele tau si gata.
Ca ce oi crede tu ca s-a intimplat, nu intereseaza pe nimeni!
Fiecare stie deja adevarul ( “adevarul lui” mai exact).
Mai mult aduci aminte de povestea asta mai mult se cimenteza in mintea lumii.
Vrei sa iti vezi numele in vreo istorie sau antologie a business-ului Romanesc!?
Trec des pe lângă biroul unei senatoare PSD. E aproape de blocul în care locuiesc. O cunosc pe cucoana asta de când eram eu adolescentă și mergeam (în vacanțele de vară) la discoteca din comuna bunicilor. Și cucoana era pe atunci patroană de discotecă de țară cu magazin mixt și birt.
Cucoana a lucrat pe vremea răposatului ca vânzătoare la alimentară. Mai târziu, în tranziție, cucoana a făcut o facultate la distanță și a devenit economist. Cum necum, cucoana a escaladat scara socială și politică și a devenit senator.
Este doar un exemplu din multele exemple de oameni care ajung să ia decizii în numele nostru. Impostori care îți râd în față și îți toacă taxele pe care tu le plătești conștiincios.
Aceiași impostori care au strivit toată floarea intelectualilor în perioada comunistă. Să ne ferească cerul de cizmarii cu 4 clase care aspiră la funcții înalte. Ultima dată a trebuit să-i suportăm mai mult de 40 de ani.
Lista lungă e de fapt atât de lungă încât cuprinde toți fii, fiicele, nepoții, nepoatele, amantele, soțiile, țiitoarele, cumătrele, toate rudele până la al șaptelea neam…
Un fleac. Ne-au cotropit.
erată – *fiii
Și am uitat să menționez că dacă vii din privat (multinaționale etc.) la stat ți se lipește eticheta de “om plătit de Soros”, “neomarxist” sau, de ce nu, “agent SRI infiltrat” :))))
Bugetarii sunt paranoici.
Forma. Asta e tot ce contează la stat. Antetul, stampila și semnătura Șefului. Hartia. Diploma luată pe bani. Iluzia ieftină a funcției….
Când am trecut din domeniul privat (nivel de management în domeniu de nișă, pe fondul crizei financiare de acum câțiva ani) în cel al statului (nivel de execuție, dar specializat și oarecum independent la nivel de raționament și decizie), am avut un șoc. Un șoc cultural, moral, psihologic…
La stat funcțiile importante sunt ocupate doar politic. In primul eșalon ajung tovarășii din diverse partide, apoi la nivel de directori/sefuleti ajung foste secretare cu facultatea la distanță pe la 40-45 de ani, foști soferi si lipitori de afișe, copii de bani gata cu postul blocat și dedicat încă de pe bancile lui Spiru Haret, iar în funcțiile de execuție și ceva middle management sunt – o proporție destul de mare – oameni inteligenți și muncitori. Dar pe ei nu îi ascultă nimeni (decât anumite interceptări, poate ). Ei sunt bugetarii pe care lumea îi urăște pe nedrept – doctori, profesori, contabili, ingineri, pompieri, militari, polițiști, etc.
Problema nu este cauzată de acești oameni.
Problema este raiul imposturii, reprezentat de funcțiile cu putere de decizie. Cei care decid cine câștigă un contract, o funcție, sau cine pleacă.
Lumea lui ,,Bă, știi cine sunt eu”?
Oameni care nu știu să scrie un CV, care nu pot urmări și exprima în 3 propoziții simple firul logic de tip cauză-efect al unui eveniment, oameni cu o cultură generală de nivelul clasei a 5-a dar plini de diplome și pagini întregi de simpozioane la care au participat “prin afară”, oameni cu șofer și mașină de la minister la scara, doctori în minciună și impostură.
Oameni care nu au produs, prin rodul muncii lor, al minții lor, prin efortul propriu, nici un leu. Niciodată. Dar ei decid și autorizează unde se cheltuiesc banii țării.
Acești oameni sunt….5 % din personalul bugetar. Dar, printr-o conjunctura favorabila, grefată pe lipsa noastră de discernământ și interes, au ajuns să ne conducă destinele, să dicteze mersul vieților noastre și ale copiilor noștri.
Aici e problema. Soluția? Pe termen lung, doar să aveți acea ambiție și curaj de a începe să concurați cu ei, să le luați posturile, să îi promovați și pe cei care pot schimba în bine societatea noastră. Din interior, pas cu pas.
Arătatul cu degetul e inutil. Nimănui nu îi pasă de cei ce se plâng pe Facebook. Poate funcționa doar prin muncă asiduă, determinare și exemplu personal. Alt leac pentru impostură nu există. Și nu e cum a zis Brucan, ne vor trebui probabil 70-80 de ani ca sa schimbăm această mentalitate cu las-o mă, că merge așa. Sper, însă, ca măcar copiii noștri nu vor accepta să trăiască în minciună.
Și ați renunțat la contract când ați observat asta? Sau ați preferat să încasați în continuare banii, mergând pe ideea că v-ați făcut datoria și ați făcut lista scurtă doar cu cei mai potriviți pentru postul respectiv?
Sper că glumiți și ați răspuns ironic… deși dacă o semnalați acum după ce a trecut și nu ați pus punctul pe i când trebuia ce rost are să aduceți subiectul în prim plan acum?
Nu prea conta pe cine recruta. Decizia finala nu era la domnul Butunoiu. Conta sa fie pe liste. Statul lua decizia finala. Si privatii fac la fel, doar ca ei isi cunosc interesul mai bine.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Comentarii (27)
George, cu tot respectul, și din scaunul relaxat al spectatorului din viitor, am 3 întrebări :
1. De ce ai mai acceptat situația (dincolo de motivele financiare)?
2. Cred ca e interesant de văzut dacă și ce ai făcut sa corectezi aberația (in sensul constructiv de a înțelege ce nu a mers, deci imbunatati)
3.Daca nu ma insel eu, programul s-a încheiat la un moment dat… De ce și de la cine a venit decizia?
In România și statele est-europene, este evident că dominația puterii de stat ne marchează tot cursul vieții; având în vedere că socialismul și comunismul în România și statele est-europene a fost un eșec și meritocrația (opusul nepotismului) a favorizat creșterea inegalității în UK și USA ar fi interesat de văzut CE OPȚIUNI AVEM ?
“The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings. The inherent virtue of socialism is the equal sharing of miseries.” —W. Churchill, House of Commons, 22 October 1945.
Deci Domnul Butunoiu a fost un tool, cum zic corporatistii. Iar lista lunga, ca o anexa la o procedura facuta cu dedicatie. Bine ca si-a dat totusi seama de rolul decorativ in anumite situatii, altii probabil ca nu ar sesiza fineturile astea. La cati sunt aruncati in atac doar ca sa dea cu capu’, ca altii centreaza cum vrea sistemu’…
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care poti sa le faci, mai ales in chestiuni profesionale, e sa intelegi contextul, sa vezi cum bate vantul, sa mirosi teritoriul pe care te misti, ca avand tot setul corect de date apoi decizi in perfecta cunostinta de cauza. Asta nu e prostitutie, asta e Darwinism ridicat la nivel de recrutari la stat, pentru ca ne-a aratat inca o data ca nu cel mai puternic, mare, frumos, destept sau cult supravietuieste, ci cel mai adaptabil.
Cat despre profesionalism, cred ca recrutorul nu a gresit cu nimic, el si-a urmat pana la capat job description-ul chiar daca nu i-a placut rezultatul. Credeti ca tuturor fotbalistilor platiti regeste le place sa joace la 3-4 zile si sa fuga mereu dupa minge sau de minge? Dar atat timp cat sunt la cluburi de renume, pe teren sunt in parametri buni in general si dau autografe sau interviuri cand li se cere, sunt vedete si totusi asta e pe merit. Pana la urma, unele meserii sunt mai expuse ca altele.
Când statul este condus de o gașcă de infractori, toate legăturile cu acesta sunt compromise. Oamenii cinstiți se retrag, profesioniștii pleacă din țară iar cei care rămân sunt masă de manevră pentru ilegalitățile pe care cei de la putere le fac. Până când România nu-și va depolitiza instituțiile statului și nu va pune profesioniști acolo unde este nevoie de profesioniști, vom fi o țară comandată de o mână de oameni de la „centru” și vom preospera doar în viziunea acestora, în strategii proaste și proiecte eșuate. Avem deja câteva generații de tineri eșuate!
Oamneii cinstiti si profesionistii sunt la fel de complici daca se retrag! Oamneii cinstiti sunt lasi, fatarnici si meschini daca se retrag si apoi comenteaza pe Internet. GB
Si totusi ce ai vrut tu sa faci ramanand implicat ? Sa ai o experienta de viata in plus ? Sa le pui bete-n roate ? Sa le fie mai greu sa-l puna pe Dorel sau Olguta ? Rezultatul: i-au pus ! Mai greu, dar i-au pus, ba chiar stampilati cu “validati Butunoiu”, ceea ce chiar le dadea dreptul sa-i numeasca “management privat”. Ideea era sa faci scandal ATUNCI, nu acum DUPA ce faptul s-a consumat…Domnul a dat, Domnul a luat…
Mie mi se pare ca ceea ce ai facut e echivalentul “literaturii de sertar” de pe vremea comunismului. I-a folosit doar autorului, sa se creada disident si sa-i convinga si pe unii mai naivi, dupa ’89, ca el a fost disident.
Toate la un loc si inca vreo cateva la care nu te-ai gandit. Daca faceam scandal din prima nu as mai fi putut vedea tot restul. Or, asta ma interesa mult mai mult. Si faceam pe cate 500 (cinci sute!) de Euro recrutarea, pierdeam bani adesea. Dar ma interesa sa fiu acolo. De multe ori, cand vedeau ca am castigat eu recrutarea (veneam cu preturi ridicole, de dumping) o anulau, pur simplu. Sunt multe de spus, nu-ti imaginezi. Sa nu crezi ca nu mi-am facut un calcul la rece cu ce pierd si ce castig – in functie de obiectivele mele, desigur, pe care nu cred ca ai de unde sa le stii. Cat despre “a face scandal atunci”… te tin minte de om serios, Florine, din comentariile de aici, de pe site. La ce si cui ar fi folosit atunci? Si in ce fel? Sa fac o “demascare publica”? Au facut altii de o mie de ori mai influenti decat mine, cu o audienta de milioane si pentru lucruri de o mie de ori mai grave. Si? GB
George, eu te cred ca nu ai intrat in asta pt bani (ca nu ai facut nu stiu cat), nici crezand ca o sa mearga atat de usor (chit ca nici nu ti-ai inchipuit ca o sa fie atat de horror!). Ai intrat ca sa intelegi cum functioneaza sandramaua, ca sa poti sa consiliezi (pro bono, probabil) partidul ala necorupt despre care tot vorbesti tu, cand o sa ajunga la putere si o sa faca management privat pe bune. Cred ca asta e motivul principal, altfel poate fi si o curiozitate umana de ordin sociologic…si chiar literar, ca poate iesi o carte buna din asta.
Dar zici ca oamenii cinstiti si cu coloana nu abandoneaza. Si totusi…nu ai impiedicat mascarada, i-ai validat pe toti ticalosii aia si ti-ai legat de coada o tinichea pe care o sa ti-o sune multi. Sunt convins ca daca povesteai la vreme despre CA de la Transelectrica sau Nuclearelectrica nu faceai mare lucru, ca pana la urma aduceau pe altul care rezolva problema, tu doar le mai puneai niste bolovani in drum. Dar de ce nu te-ai dus la DNA ? Ca atunci cand iti spuneau ca ala si alalalt trebuie sa fie pe lista, era ilegal. Abandonul a fost ca ai ramas sa joci jocul, in loc sa iesi, ai abandonat moralitatea, George. O sa zici ca asa ai invatat cum sa faci bine in viitor. Cu credibilitatea cum ramane ? Stiu ca simplific, dar nu ma pot abtine sa incerc sa inteleg mentalitatea asta a romanilor de genul “am luptat impotriva dictaturii din interiorul PCR”. Ma uit acum la SFul care e Covid in Romania. E incredibil ! O gramada de doctori si asistente care miauna si schiauna, isi dau demisii, fac istericale ca nu au de-aia, ca nu au altele. Dar cati dintre astia s-au ridicat sa comenteze atunci cand spitalul lor raporta cel mai mic procent de infectii cu bacterii din UE ? Atunci era din gama “nu stiu, nu am vazut, eu am o cariera”, acum cand a ajuns cutitul la gatul lor, miauna si fug. Pai asa merge treaba: de la Klebsiella pacientilor se ajunge la Covidul doctorilor. Ma uit cum natia accepta fara sa clipeasca ordonante militare, armata pe strazi, reguli aplicate discretionar (pt prostime si sparanghel man), rapoarte zilnice ale caporalilor tembeli despre amenzi zilnice mai mari decat PIBul, spitale militarizate (!!!) in UE 2020, suspendarea drepturilor omului (Romania, Moldova si Azerbaidjan)…si peste toate astea vine marea speranta Ciolos sa declare ca pe perioada pandemiei el declara “armistitiu politic” !!! Guvernul suspenda drepturile omului, scoate armata pe strazi (sa faca ce ??), iar speranta “oamenilor de bine” declara armistitiu. Au innebunit toti in Romania ? Cand o sa devenim un fel de Ungarie a la Orban Viktor, unii vor spune ca n-au protestat impotriva caporalilor pt ca era mai importanta lupta cu Covid.
PS: stiu cate ceva despre recrutarile astea pt ca mi s-a facut o oferta de catre baietii destepti pt CAul unui mare producator de minereu din RO, care acum vinde toata productia la chinezi. Vroiau imaginea mea de om scolit in UK, cu experienta in miningul international, si sa sufar de miopie agresiva. Discutia a fost ceva ce nici in Africa nu am vazut la dictatori.
Eu sun om realist si calculat. Stiu cam ce pot face si cu ce efect. La DNA m-au reclamat ei pe mine, de nu stiu cate ori… 🙂 Nimeni nu putea impiedica mascarada, pentru ca au facut in asa fel lucrurile incat totul sa fie legal. Uite un exemplu: isi semnau contracte de munca sau de management cu clauze de reziliere de jumatate de milion de Euro. Dupa aia colegul il concedia si omul lua banii de reziliere. Perfevt legal, nici FBI-ul nu ar fi avut ce sa-i faca. GB
In spatele omului rece si calculat vad si un om comod. It’s hard to fight for justice !
Colegul care-l concedia cu 500 k euro bonus trebuia sa scrie un raport in care sa explice de ce o face, cu cifre si fapte. Iar daca ala era concediat ca incompetent, nu avea de ce sa ia bonus. Iar ala care-l concedia ca incompetent cu bonus, trebuia sa treaca pe la parchet. Povestea asta cu doctorii si covid e exact ce avea nevoie RO ca sa se trezeasca ! Sper !
Il concedia pentru “management defectuos”, fiindca firma facea pierderi enorme. Asta mergea in instanta si castiga (intotdeauna castigi in instanta cand esti dat afara pe motiv de incomeptenta) si nimeni nu ptea fi acuzat de parchet sau de altcineva. Si imparteau banii de despagurbire pentru concediere abuziva. E o schema clasica asta, sa faci in asa fel incat sa castige in instanta, si parchetul nu poate invinui instanta. 90% din marile tunuri se dau astfel, pe mana instantei si toate companiile si institutiile de stat pierd in instanta, fiindca fac lucrurile incat intentionat sa piarda. Or, asta e aproape imposibil de dovedit, S-ar mai fi putut face cu interceptarile telefonice, ca sa dovedesti intentia, insa au reuit sa le invalideze si pe acestea. GB
Real . M-am convins când am aplicat pentru o poziție in Consiliul de Supraveghere la Hidroelectrica , iar sistemul e generalizat . Secretul lui Polichinelle ? Cineva trebuie sa strige ca ,, Împăratul e gol “! Ma bucur ca o face George , dacă ceilalți băgăm capul in nisip precum strutul . Cum am ajuns aici ? Libertatea greșit înțeleasă , pentru ca libertatea nu înseamnă lene și nepăsare , ci responsabilitate . Dacă nu-ți asumi responsabilitatea o va face altcineva in locul tău , și așa devii sclav .
Toma Caragiu avea o replica : “concursul se da Joi, postul este ocupat de Marti” !
Asa cu PCR, pardon P$D
Iti dai seama cit m-ar afecta daca ai fi ironic sau glumet :)))
Nu inteleg de ce insisti cu povestea asta.
Lumea are o parere formata de ce s-a intimplat si tu tot vii si incerci sa schimbi parerea. Nu faci decit sa intaresti convingerea lor/lumii!
Vrei sa ajungi in vre-o antologie a business-lui Romanesc cu povestea asta?
Daca mai repeti mult povestea vei reusi!
Asta e un fel de “Singuratatea alergatorului de cursa lunga.”
Singurii alergatori sint de cursa lunga. Romanii sint sprinteri. Prin istorie.
Nu inteleg point-ul, George?!
Ai facut-o, e negru pe alb, nu te-a fortat nimeni, puteai sa o lasi balta oricind etc.
Ce si cui vrei sa explici acuma?!
Mike, tu nu intelegi lucruri mai simple de cand esti in Ameica, nu te astepta sa intelegi asta. Nu glumesc si nu sunt ironic, daca asta esti tentat sa crezi, la prima vedere. G
Poti sa si glumesti, poti sa fi si ironic, George! Iti dai seama cit m-ar afecta 🙂
Ce nu pricep este de ce incerci sa schimbi parerea ferma a unora, bazata pe elemente “negru pe alb” (i.e. numele tau pe hirtie, anunturi, intilniri etc.).
Asta este, asa s-a intimplat. Pune chestiile in spatele tau si gata.
Ca ce oi crede tu ca s-a intimplat, nu intereseaza pe nimeni!
Fiecare stie deja adevarul ( “adevarul lui” mai exact).
Mai mult aduci aminte de povestea asta mai mult se cimenteza in mintea lumii.
Vrei sa iti vezi numele in vreo istorie sau antologie a business-ului Romanesc!?
Problema este ca banii primiți sunt foarte buni. Cred ca i-ai încasat linistit. Ai respectat legea
Trec des pe lângă biroul unei senatoare PSD. E aproape de blocul în care locuiesc. O cunosc pe cucoana asta de când eram eu adolescentă și mergeam (în vacanțele de vară) la discoteca din comuna bunicilor. Și cucoana era pe atunci patroană de discotecă de țară cu magazin mixt și birt.
Cucoana a lucrat pe vremea răposatului ca vânzătoare la alimentară. Mai târziu, în tranziție, cucoana a făcut o facultate la distanță și a devenit economist. Cum necum, cucoana a escaladat scara socială și politică și a devenit senator.
Este doar un exemplu din multele exemple de oameni care ajung să ia decizii în numele nostru. Impostori care îți râd în față și îți toacă taxele pe care tu le plătești conștiincios.
Aceiași impostori care au strivit toată floarea intelectualilor în perioada comunistă. Să ne ferească cerul de cizmarii cu 4 clase care aspiră la funcții înalte. Ultima dată a trebuit să-i suportăm mai mult de 40 de ani.
Lista lungă e de fapt atât de lungă încât cuprinde toți fii, fiicele, nepoții, nepoatele, amantele, soțiile, țiitoarele, cumătrele, toate rudele până la al șaptelea neam…
Un fleac. Ne-au cotropit.
erată – *fiii
Și am uitat să menționez că dacă vii din privat (multinaționale etc.) la stat ți se lipește eticheta de “om plătit de Soros”, “neomarxist” sau, de ce nu, “agent SRI infiltrat” :))))
Bugetarii sunt paranoici.
Forma. Asta e tot ce contează la stat. Antetul, stampila și semnătura Șefului. Hartia. Diploma luată pe bani. Iluzia ieftină a funcției….
Când am trecut din domeniul privat (nivel de management în domeniu de nișă, pe fondul crizei financiare de acum câțiva ani) în cel al statului (nivel de execuție, dar specializat și oarecum independent la nivel de raționament și decizie), am avut un șoc. Un șoc cultural, moral, psihologic…
La stat funcțiile importante sunt ocupate doar politic. In primul eșalon ajung tovarășii din diverse partide, apoi la nivel de directori/sefuleti ajung foste secretare cu facultatea la distanță pe la 40-45 de ani, foști soferi si lipitori de afișe, copii de bani gata cu postul blocat și dedicat încă de pe bancile lui Spiru Haret, iar în funcțiile de execuție și ceva middle management sunt – o proporție destul de mare – oameni inteligenți și muncitori. Dar pe ei nu îi ascultă nimeni (decât anumite interceptări, poate ). Ei sunt bugetarii pe care lumea îi urăște pe nedrept – doctori, profesori, contabili, ingineri, pompieri, militari, polițiști, etc.
Problema nu este cauzată de acești oameni.
Problema este raiul imposturii, reprezentat de funcțiile cu putere de decizie. Cei care decid cine câștigă un contract, o funcție, sau cine pleacă.
Lumea lui ,,Bă, știi cine sunt eu”?
Oameni care nu știu să scrie un CV, care nu pot urmări și exprima în 3 propoziții simple firul logic de tip cauză-efect al unui eveniment, oameni cu o cultură generală de nivelul clasei a 5-a dar plini de diplome și pagini întregi de simpozioane la care au participat “prin afară”, oameni cu șofer și mașină de la minister la scara, doctori în minciună și impostură.
Oameni care nu au produs, prin rodul muncii lor, al minții lor, prin efortul propriu, nici un leu. Niciodată. Dar ei decid și autorizează unde se cheltuiesc banii țării.
Acești oameni sunt….5 % din personalul bugetar. Dar, printr-o conjunctura favorabila, grefată pe lipsa noastră de discernământ și interes, au ajuns să ne conducă destinele, să dicteze mersul vieților noastre și ale copiilor noștri.
Aici e problema. Soluția? Pe termen lung, doar să aveți acea ambiție și curaj de a începe să concurați cu ei, să le luați posturile, să îi promovați și pe cei care pot schimba în bine societatea noastră. Din interior, pas cu pas.
Arătatul cu degetul e inutil. Nimănui nu îi pasă de cei ce se plâng pe Facebook. Poate funcționa doar prin muncă asiduă, determinare și exemplu personal. Alt leac pentru impostură nu există. Și nu e cum a zis Brucan, ne vor trebui probabil 70-80 de ani ca sa schimbăm această mentalitate cu las-o mă, că merge așa. Sper, însă, ca măcar copiii noștri nu vor accepta să trăiască în minciună.
Și ați renunțat la contract când ați observat asta? Sau ați preferat să încasați în continuare banii, mergând pe ideea că v-ați făcut datoria și ați făcut lista scurtă doar cu cei mai potriviți pentru postul respectiv?
Nu, dimpotriva, asta m-a facut mult mai curios si mai hotarat! GB
Sper că glumiți și ați răspuns ironic… deși dacă o semnalați acum după ce a trecut și nu ați pus punctul pe i când trebuia ce rost are să aduceți subiectul în prim plan acum?
Nu prea conta pe cine recruta. Decizia finala nu era la domnul Butunoiu. Conta sa fie pe liste. Statul lua decizia finala. Si privatii fac la fel, doar ca ei isi cunosc interesul mai bine.