Am un prieten bun care traieste in America, ajuns foarte tare si foarte sus in niste corporatii gigantice de acolo. A plecat de tanar din Romania, toata familia lui e acum in SUA, pana la nepoti. Dar nu e e-mail de la el care sa nu inceapa si sa nu se termine cu dorinta lui chinuitoare de a se intoarce cat mai repede si a trai tot restul vietii in Ardeal, unde s-a nascut si a trait o vreme.
Citeste tot ce se scrie despre Romania pe Internet. Deunazi am scris un articol lung despre surpriza de proportii pe care am avut-o sa gasesc un restaurant cu fine dining in Covasna, in padure, pe munte, si la fel de surprins si de admirativ despre ce am mai vazut acolo: https://www.restocracy.ro/o-cina-in-ardeal
Peste cateva minute primesc un mesaj disperat de la el:
George, imi produci o mare anxietate !!! M-am panicat cind am citit ca ai ajuns in Covasna!!! Am simtit “fluturi” in stomac! Una dintre conditiile strict necesare ca anumite zone din Ardeal sa nu se duca de ripa este sa nu se stie prea mult despre ele in Bucuresti, Oltenia etc. Ar fi o catastrofa sa se afle prea multe in Bucuresti de ce este in Ardeal !! Imagineaza-ti ce calamitate ar fi o invazie de bucuresteni in Ardeal !!
Si o intrebare pe care orice roman si-a pus-o singur, sau i-a fost pusa, fara indoiala:
Eu “mitic” am trecut recent prin Oradea… si acolo sunt nesimtiti care parcheaza pe doua locuri. Ar cam trebui sa-i judec pe toti oradenii dupa idiotul respectiv?
Am impresia ca prietenul tau se teme de globalizare :))))
E adevarat ca descoperirea micilor cu mustar la nord de Carpati nu se poate realiza fara aportul nostru, al celor din sud, dar pe de alta parte vor ajunge oricum sa descopere shaorma si soarecele prajit.
Genetic sint diferiti.
E si o vorba din batrini (ardeleni): “Din cocos nu faci gaina, nici din pruna ardei umpluti.”
Sint vorbe si la munteni. Apropo de prune. Doua albastre.
Pana una alta Balvanyos a venit in Bucuresti inainte sa mergem noi toti peste ei, au deschis un restaurant frate in cladirea din Aviatorilor 8 de niste luni bune, pentru mine asta este o invitatie clara sa calc pragul navei amiral.
Apoi secretismul asta e ilogic si absurd, avem pretentia sa stim si sa pastram numai pentru noi locuri despre care am aflat la randul nostru de pe internet, pentru ca au fost altii mai generosi decat noi care au scris despre ele inaintea noastra. Este ca si cum ti-ai dori sa intri intr-un club select cu conditia ca tu sa fii ultimul membru pe care il accepta.
Iar in final, sa traiesti de o viata pe partea cealalta a planetei cu impresia sincera si nedisimulata ca la Bucuresti nu s-a auzit de Ardeal…la fel stiu si eu un restaurant foarte misto in Hawaii al carui nume nu il voi face public ca sa nu se umple de turisti americani.
@andrei
Interesante reflectiile tale. Iata reflectiile mele:
1. Da, se pare ( m-am uitat de curiozitate) ca Balvanyos a venit la Bucuresti, fiind un business care normal vrea vinzari, fie din Covasna sau din Bucuresti. Da, “andrei”, esti invitat la Balvanyos.
2. Exista Balvanyos, Covasna etc. si exista business-urile de acolo. Exista UK si exista business-urile din UK. Exista granita USA-Mexico si exista anumite business-uri americane.
Daca business-urile din Londra voiau multi imigranti, popolata nu au vrut = rezultat Brexit.
Distinctiea dintre Balvanyos si Balvanyos Resort merita observata.
3. Am fost implicat, fara sa pierd bani, in restaurante extrem de scumpe (chiar si pentru piete ca Singapore si HK).
Cind m-am uitat la preturile cerute la Balvayos Resort, la investitia facuta si la potentiala piata m-am linistit in privinta unei invazii.
Ramine totusi foarte marele risk al impactului ecologic ….. cu alte cuvinte “they can trash the place!”
4. “Secretismul” de care vorbesti are putin a face cu internetul. Fi sigur ca sint cercuri care nu se bazeaza pe internet (decit atunci cind trebuie sa manipuleze pe altii…). Charles nu a aflat de Covasna de pe internet, nici National Geographic, nici Anthony Mignella cind a filmat Cold Mountain la Zarnesti :)))) …. lista poate continua.
5. Daca te-ai nascut in Hawaii probabil stii locuri fabuloase despre care nu umplii internetul ca sa nu se umple de turisti.
6. Intr-un club select, cel putin celé care le cunosc eu, esti invitat si nu pui conditii de genul celor spuse de tine. Altcumva poti fi si “dez invitat” precum a fost Russia la G7 !
Postarea ta, “andrei” este interesanta si imi lasa impresia ca esti un tinar din aceia care au impresia ca exista un drept natural sa mergi oriunde, sa te instalezi oriunde si sa traiesti dupa normele pe care le crézi tu valabile.
Din pacate exista si contrareactii, de gentul Brexit, President Trump, Salvini etc. care mira pe unii. Pe mine ma mira mirarea acelora care se mira !!
Ideia liberei circulatii si instalari, fara mare preocupare despre cei care au trait si construit acele locuri, o gasesc totusi cel putin interesanta.
Revenind la Balvanyos si Covasna, atunci cind unii au puterea sa decida se poate ajunge la expulzari (e.g. Aliens in USA), ruperi de aliante (e.g. Brexit), iar cind nu au se ajunge de obicei la discriminari (e.g. “capsunarii” nostrii …)
Varianta “sa evitam prin ai lasa in ignoranta lor” este totusi destul de eleganta.
Este intodeauna preorogativa proprietarului sa isi aleaga oaspetii si sa decida daca ii vrea sau nu, complet de acord, insa aici vorbim despre altceva si anume in ce masura au unii clienti si consumatori dreptul a cere sau impune restrictii altor clienti si consumatori pentru simplul fapt ca ei au fost primii acolo.
Romania ca tara cheltuie o gramada de bani pe promovare, la fel si toate resorturile si statiunile si hotelurile si restaurantele, ori genul asta de actiuni de mai sus ai putea spune ca de fapt contravin direct intereselor proprietarilor.
In fine, filozofam, ce ar trebui sa ne bucure este ca sunt multe locuri faine in Romania si sunt din ce in ce mai multe locuri faine, iar ideea ar fi ca oamenii sa le vada si sa le guste ca sa invete cum trebuie sa fie lucrurile, sa se intoarca la ei acasa si sa vrea si sa ceara aceleasi lucruri.
Ca unii romani plecati prin alte parti si-ar dori ca ele sa ramana incremenite in timp ca sa fie numai bune pentru hranit (bine si ieftin) nostalgiile la intorcerea la pensie , cum ar spune un ardelean in viata, ghinion 🙂
@andrei,
La Bellagio,cel mai scump hotel din Las Vegas, o noapte acuma este pe la Eu150.
La alte hoteluri din Vegas, gen Mirage, MGM Grand etc. este considerabil mai ieftin, pe la Eu70/ noapte sau mai putin.
Te asigur ca nici unul din hotelurile din Las Vegas nu este mai prejos de Grand Hotel Balvanyos, unde o noapte este minim Eu85/noapte !
Ghici unde se duce “ghinionistul pensionar Roman” plecat din tara?
La Vegas sau la Balvanyos?
De la “Google search” pomenire: ” In the last 72 hours, users have found Las Vegas hotels for this weekend for as low as $ 29 per night. Users have also found 3-star hotels from $ 100 and 4-star hotels from $ 147″.
Ghinionul este ca nu are sa se intoarca nimeni, definitiv, nici la pensie nici inainte de pensie. Toti iau in considerare tot ecosystemul, care include si sistemul sanitar, si sistemul educational si multe altele.
Cine se intoarce o face pentru citeva luni, 2-3-4 si vrea sa fie linistit si sa gaseasca locuri care isi merita banii comparativ cu alte locuri.
“andrei”, daca este precum spui si anume “Romania ca tara cheltuie o gramada de bani pe promovare, la fel si toate resorturile si statiunile si hotelurile si restaurantele” probabil ar fi mai inteligent sa cheltuie pe cost/pret si calitate care ar face promotia mult mai facila.
Sunt convins ca sunt o gramada de dezamagiti care ar spune ca nici Vegasul nu mai este ce era acum douazeci de ani, globalizarea si schimbarea in general sunt cam singurele constante pe care ne mai putem baza.
Chestia cu promovare prin cost/calitate suna putin idealist si chiar naiv ar spune cineva de la Coca Cola Co. sau McDonalds :), dar trecand peste asta, promovarea prin cost/calitate se bazeaza pe faptul ca implicit se duce vorba, oamenii vor povesti mai departe si promovarea se face indirect dar organic si natural, ori problema se infunda in niste clienti egoisti care vor sa tina tot ce e bun numai pentru ei. Si asa ne intoarcem fix la punctul de la care a plecat discutia.
M-ai facut sa zimbesc, “andrei”, pentru ca si eu sint unul din cei care spun ca Vegas-ul nu mai este ce era acuma 30 de ani….nici Parisul nu imi mai place… si in Honolulu mi se pare ca se construieste mult si inutil etc.:))
In contextul in care ma intereseaza economia comportamentala (i.e. behavioral economics), stiinta sistemelor complete adaptive, psihologia si alte domenii mai putin “mainstream” ma ingrijoreaza sa vad in Ardeal dezvoltari care se fac fara nici o visiune systemica (sau ecosystemica).
Pare un limbaj aiurea, dar iti dau citeva exemple ale unor consecinte: nordul UK care a ramas fara padurile “caledoniene”, orasele din China care s-au inundat de biciclete ecologice, autostrazi construite cind motoarele cu combustie sint pe cale de disparitie.
Mi se pare o atitudine mai dégrada ca in China decit in Occident.
Aia au turnat atit ciment ca umbra cu masti pe fata prin casa !!
Ardealul este o zona unica, mica, si foarte delicata.
Este deosebita nu prin ce are ci prin ce nu are ( “calea negativa” cum se spune …)
Nu are poluare mare, nu are lipsa de apa…. etc.
Sa ii aduci “imbunatatiri” scose din “partea dorsala”, numai pentru ca “asa este si afara”, denota lipsa de creier pentru care platesc, de multe ori, chiar si cei care vor sa faca un ban acolo.
Poate nu este vorba de “civilizatie”, cu toate ca 2/3 din cei care au raspuns la sondajul lui George cred ca este un decalaj.
Ce ar fi daca foarte multi din Bucuresteni, Oltenia etc. sint suficient de prosti sa nu isi puna problema ca nu stiu ceea ce nu stiu?
Ignoranta si prostia pot area consecinte foarte negative.
Adevarat ca debitul verbal este mare si exista idei precum “Oltenii sint isteti” (…existau de pe vremea “impuscatului”) sau “provinciali” versus “cei din capitala”.
Dar tot adevarat este ca a trebuit sa apara nimeni altul decit printul mostenitor al coroanei Marii Britani (personaj pe care orice Occidental il vede de multiple ori pe saptamina), sa afle si bucurestenii ca exista niste cetati in Ardeal!
A trebuit sa apara mai intii in National Geographic article precum “Transylvanian Hay” ca sa se scarpine ceva (…putini) bucuresteni in cap surprisi ca exista biodiversitate in Ardeal.
Enumerarea exemplelor poate continua destul de mult.
A fost inca bine, pentru ca majoritatea Bucurestenilor, Oltenilor etc. sint atit de auto-absorbiti incit nu a fost o explozie de curiozitate pentru ce i-a facut curiosi pe altii. Preferinta a fost sa se faca poze “Io La” prin Italia si Spania.
Pe prosti cel mai bine este sa ii eviti total.
Nu este mai bine pentru Ardeleni sa ii lase pe Bucuresteni, Olteni etc. sa isi “dezvolte” societatea lor pe modelul care le place, “a la Teleorman”, in timp ce Ardelenii ar incerca sa isi vada de treaba?
Numai ca apar si din astia, “trouble makers” si “loose canon” ca George al nostru care se duc la Balvanyos cu GPS-ul si traverseaza Covasna cu masina ca dupa aia sa serie “un articol lung despre surpriza de proportii pe care am avut-o”!!
Ai sters doua cuvinte, un articol hotarat si un substantiv propriu 🙂
Nu vreau sa redeschid povestea cu generalizarea pentru ca ai abordat-o intr-un alt post. Dar ca sa te citez aproximativ : “cand am zis toti, nu inseamna ca absolut toti”.
Eu vorbeam de imaginea de ansamblu, care arata mai bine in Ardeal decat in sud. Multi straini care viziteaza RO si fac business in RO imi spun acelasi lucru. Cel mai probabil e vorba ca in Ardeal s-a atins mai repede si mai usor acea masa critica a lui Schelling din sociodinamica, care duce la schimbare. Daca te uiti la harta votului din ultimii 30 de ani, exceptand ’90 si poate partial ’92, Ardealul a inclinat in ansamblu spre ceea ce era perceput drept civilizatia occidentala, desi nu era intotdeauna (spre deosebire de Oltenia si Moldova, unde pare a se atinge in curand acea masa critica la nivel de cultura politica). Asta nu inseamna ca in Asia sau aiurea nu sunt oameni civilizati, dar pt roman ideea de Occident inseamna de fapt ceea ce vede la Munchen, Milano sau Paris, inclusiv comportamentul in societate (cel mai bun exemplu este comportamentul romanului pe autobahn). Poate e istorie, poate geografie, poate influenta etnica sau religioasa, nu sunt de meserie ca sa emit certitudini. Desi Daniel David in “Psihologia poporului roman” zice ca ardelenismul/muntenismul/moldovensimul reprezinta doar o polarizare a atributelor psiho-culturale de personalitate, niste stereotipuri. Si inclin sa-l cred, pana la urma e vorba de om cu tot ceea ce implica (educatie, carti, mediul in care s-a format, rezistenta la influenta negativa a mediului in care traieste, modul in care extrapoleaza etc.).
Povestile astea le vezi si la alte natii: italieni (N vs S), spanioli (Catalunya vs Andalusia), chiar Austria (V vs E ) si USA (W Coast/E Coast vs Middle America).
Amu…ce inseamna mai necivilizati?
Daca e sa o luam ca si un comportament mai nepasator fata de cei din jur si mai centrat pe propria persoana, atunci da. Este o observatie si discutie ce o am constant chiar si cu cei mai buni prieteni “din sud”.
Exemplu: se da o strada linistita de sat ardelenesc, cu o casa recent achizitionata de o familie linistita si frumosa “din sud”. Casa face rapid nota discordanta prin muzica tare de petrecere si zarva musafirilor constanti de weekend. Petreceri si musafiri au si celelalte case, insa imperceptibile.
“In sud” ar fi normalitate, aici e devianta si neincadrare in peisajul ce se autocorecteaza constant de generatii.
I s-a urat cu binele ! Este o vorba prin Ardeal: “Cand nu are de lucru, sasul isi strica casa.” (ca sa-si faca alta si sa aiba de lucru…dar daca il prinde ploaia ?!)
Nu toti ardelenii sunt civilizati, asa cum nu toti bucurestenii sunt necivilizati. Poate stilul mai molcom al ardelenilor sa-i faca sa arate mai civilizati in comparatie cu un stil in general mai abrupt al bucurestenilor. In felul asta general picture arata mai bine in Ardeal. Zic si io, no !
Florine, din ce am scris eu, tu ai citit printre randuri ca “toti ardelenii, fara exceptie, sunt civilizati”, si “toti bucurestenii, tot fara exceptie, sunt niste nenorociti”? GB
PS: am sters un cuvant din mesajul tau de mai sus, dar care nu schimba cu nimic profunzimea spuselor tale pentru ceilalti cititori…
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Comentarii (19)
De ce-i puneţi pe olteni cu bucureşteni pe aceeasi listă ?
Eu “mitic” am trecut recent prin Oradea… si acolo sunt nesimtiti care parcheaza pe doua locuri. Ar cam trebui sa-i judec pe toti oradenii dupa idiotul respectiv?
Am impresia ca prietenul tau se teme de globalizare :))))
E adevarat ca descoperirea micilor cu mustar la nord de Carpati nu se poate realiza fara aportul nostru, al celor din sud, dar pe de alta parte vor ajunge oricum sa descopere shaorma si soarecele prajit.
Asta e viata. In Somalia nu se mananca porc.
Intrebarea corecta ar fi fost daca sunt diferiti ardelenii de munteni etc
Raspunsul il gasiti aici https://m.hotnews.ro/stire/23347099
Genetic sint diferiti.
E si o vorba din batrini (ardeleni): “Din cocos nu faci gaina, nici din pruna ardei umpluti.”
Sint vorbe si la munteni. Apropo de prune. Doua albastre.
https://m.hotnews.ro/stire/23348142 si iata ca nu sunt diferiti deloc.
Cat despre adn sunt deja o multitudine de studii publicate. Nici o diferenta , e doar un basm. Pt populatiile romanesti cel putin.
Pana una alta Balvanyos a venit in Bucuresti inainte sa mergem noi toti peste ei, au deschis un restaurant frate in cladirea din Aviatorilor 8 de niste luni bune, pentru mine asta este o invitatie clara sa calc pragul navei amiral.
Apoi secretismul asta e ilogic si absurd, avem pretentia sa stim si sa pastram numai pentru noi locuri despre care am aflat la randul nostru de pe internet, pentru ca au fost altii mai generosi decat noi care au scris despre ele inaintea noastra. Este ca si cum ti-ai dori sa intri intr-un club select cu conditia ca tu sa fii ultimul membru pe care il accepta.
Iar in final, sa traiesti de o viata pe partea cealalta a planetei cu impresia sincera si nedisimulata ca la Bucuresti nu s-a auzit de Ardeal…la fel stiu si eu un restaurant foarte misto in Hawaii al carui nume nu il voi face public ca sa nu se umple de turisti americani.
Surpriza de la Balvanyos (si fine-diningul) au fost la Fork, nu la GastroLab. Daca ar fi fost doar GastroLabul acolo, nu m-as fi mirat atat… GB
Spre disperarea amicului, promit ca o sa imi fac un drum de doua trei zile cu prima ocazie fix din cauza acestui articol 🙂
@andrei
Interesante reflectiile tale. Iata reflectiile mele:
1. Da, se pare ( m-am uitat de curiozitate) ca Balvanyos a venit la Bucuresti, fiind un business care normal vrea vinzari, fie din Covasna sau din Bucuresti. Da, “andrei”, esti invitat la Balvanyos.
2. Exista Balvanyos, Covasna etc. si exista business-urile de acolo. Exista UK si exista business-urile din UK. Exista granita USA-Mexico si exista anumite business-uri americane.
Daca business-urile din Londra voiau multi imigranti, popolata nu au vrut = rezultat Brexit.
Distinctiea dintre Balvanyos si Balvanyos Resort merita observata.
3. Am fost implicat, fara sa pierd bani, in restaurante extrem de scumpe (chiar si pentru piete ca Singapore si HK).
Cind m-am uitat la preturile cerute la Balvayos Resort, la investitia facuta si la potentiala piata m-am linistit in privinta unei invazii.
Ramine totusi foarte marele risk al impactului ecologic ….. cu alte cuvinte “they can trash the place!”
4. “Secretismul” de care vorbesti are putin a face cu internetul. Fi sigur ca sint cercuri care nu se bazeaza pe internet (decit atunci cind trebuie sa manipuleze pe altii…). Charles nu a aflat de Covasna de pe internet, nici National Geographic, nici Anthony Mignella cind a filmat Cold Mountain la Zarnesti :)))) …. lista poate continua.
5. Daca te-ai nascut in Hawaii probabil stii locuri fabuloase despre care nu umplii internetul ca sa nu se umple de turisti.
6. Intr-un club select, cel putin celé care le cunosc eu, esti invitat si nu pui conditii de genul celor spuse de tine. Altcumva poti fi si “dez invitat” precum a fost Russia la G7 !
Postarea ta, “andrei” este interesanta si imi lasa impresia ca esti un tinar din aceia care au impresia ca exista un drept natural sa mergi oriunde, sa te instalezi oriunde si sa traiesti dupa normele pe care le crézi tu valabile.
Din pacate exista si contrareactii, de gentul Brexit, President Trump, Salvini etc. care mira pe unii. Pe mine ma mira mirarea acelora care se mira !!
Ideia liberei circulatii si instalari, fara mare preocupare despre cei care au trait si construit acele locuri, o gasesc totusi cel putin interesanta.
Revenind la Balvanyos si Covasna, atunci cind unii au puterea sa decida se poate ajunge la expulzari (e.g. Aliens in USA), ruperi de aliante (e.g. Brexit), iar cind nu au se ajunge de obicei la discriminari (e.g. “capsunarii” nostrii …)
Varianta “sa evitam prin ai lasa in ignoranta lor” este totusi destul de eleganta.
Este intodeauna preorogativa proprietarului sa isi aleaga oaspetii si sa decida daca ii vrea sau nu, complet de acord, insa aici vorbim despre altceva si anume in ce masura au unii clienti si consumatori dreptul a cere sau impune restrictii altor clienti si consumatori pentru simplul fapt ca ei au fost primii acolo.
Romania ca tara cheltuie o gramada de bani pe promovare, la fel si toate resorturile si statiunile si hotelurile si restaurantele, ori genul asta de actiuni de mai sus ai putea spune ca de fapt contravin direct intereselor proprietarilor.
In fine, filozofam, ce ar trebui sa ne bucure este ca sunt multe locuri faine in Romania si sunt din ce in ce mai multe locuri faine, iar ideea ar fi ca oamenii sa le vada si sa le guste ca sa invete cum trebuie sa fie lucrurile, sa se intoarca la ei acasa si sa vrea si sa ceara aceleasi lucruri.
Ca unii romani plecati prin alte parti si-ar dori ca ele sa ramana incremenite in timp ca sa fie numai bune pentru hranit (bine si ieftin) nostalgiile la intorcerea la pensie , cum ar spune un ardelean in viata, ghinion 🙂
@andrei,
La Bellagio,cel mai scump hotel din Las Vegas, o noapte acuma este pe la Eu150.
La alte hoteluri din Vegas, gen Mirage, MGM Grand etc. este considerabil mai ieftin, pe la Eu70/ noapte sau mai putin.
Te asigur ca nici unul din hotelurile din Las Vegas nu este mai prejos de Grand Hotel Balvanyos, unde o noapte este minim Eu85/noapte !
Ghici unde se duce “ghinionistul pensionar Roman” plecat din tara?
La Vegas sau la Balvanyos?
De la “Google search” pomenire: ” In the last 72 hours, users have found Las Vegas hotels for this weekend for as low as $ 29 per night. Users have also found 3-star hotels from $ 100 and 4-star hotels from $ 147″.
Ghinionul este ca nu are sa se intoarca nimeni, definitiv, nici la pensie nici inainte de pensie. Toti iau in considerare tot ecosystemul, care include si sistemul sanitar, si sistemul educational si multe altele.
Cine se intoarce o face pentru citeva luni, 2-3-4 si vrea sa fie linistit si sa gaseasca locuri care isi merita banii comparativ cu alte locuri.
“andrei”, daca este precum spui si anume “Romania ca tara cheltuie o gramada de bani pe promovare, la fel si toate resorturile si statiunile si hotelurile si restaurantele” probabil ar fi mai inteligent sa cheltuie pe cost/pret si calitate care ar face promotia mult mai facila.
Sunt convins ca sunt o gramada de dezamagiti care ar spune ca nici Vegasul nu mai este ce era acum douazeci de ani, globalizarea si schimbarea in general sunt cam singurele constante pe care ne mai putem baza.
Chestia cu promovare prin cost/calitate suna putin idealist si chiar naiv ar spune cineva de la Coca Cola Co. sau McDonalds :), dar trecand peste asta, promovarea prin cost/calitate se bazeaza pe faptul ca implicit se duce vorba, oamenii vor povesti mai departe si promovarea se face indirect dar organic si natural, ori problema se infunda in niste clienti egoisti care vor sa tina tot ce e bun numai pentru ei. Si asa ne intoarcem fix la punctul de la care a plecat discutia.
M-ai facut sa zimbesc, “andrei”, pentru ca si eu sint unul din cei care spun ca Vegas-ul nu mai este ce era acuma 30 de ani….nici Parisul nu imi mai place… si in Honolulu mi se pare ca se construieste mult si inutil etc.:))
In contextul in care ma intereseaza economia comportamentala (i.e. behavioral economics), stiinta sistemelor complete adaptive, psihologia si alte domenii mai putin “mainstream” ma ingrijoreaza sa vad in Ardeal dezvoltari care se fac fara nici o visiune systemica (sau ecosystemica).
Pare un limbaj aiurea, dar iti dau citeva exemple ale unor consecinte: nordul UK care a ramas fara padurile “caledoniene”, orasele din China care s-au inundat de biciclete ecologice, autostrazi construite cind motoarele cu combustie sint pe cale de disparitie.
Mi se pare o atitudine mai dégrada ca in China decit in Occident.
Aia au turnat atit ciment ca umbra cu masti pe fata prin casa !!
Ardealul este o zona unica, mica, si foarte delicata.
Este deosebita nu prin ce are ci prin ce nu are ( “calea negativa” cum se spune …)
Nu are poluare mare, nu are lipsa de apa…. etc.
Sa ii aduci “imbunatatiri” scose din “partea dorsala”, numai pentru ca “asa este si afara”, denota lipsa de creier pentru care platesc, de multe ori, chiar si cei care vor sa faca un ban acolo.
Poate nu este vorba de “civilizatie”, cu toate ca 2/3 din cei care au raspuns la sondajul lui George cred ca este un decalaj.
Ce ar fi daca foarte multi din Bucuresteni, Oltenia etc. sint suficient de prosti sa nu isi puna problema ca nu stiu ceea ce nu stiu?
Ignoranta si prostia pot area consecinte foarte negative.
Adevarat ca debitul verbal este mare si exista idei precum “Oltenii sint isteti” (…existau de pe vremea “impuscatului”) sau “provinciali” versus “cei din capitala”.
Dar tot adevarat este ca a trebuit sa apara nimeni altul decit printul mostenitor al coroanei Marii Britani (personaj pe care orice Occidental il vede de multiple ori pe saptamina), sa afle si bucurestenii ca exista niste cetati in Ardeal!
A trebuit sa apara mai intii in National Geographic article precum “Transylvanian Hay” ca sa se scarpine ceva (…putini) bucuresteni in cap surprisi ca exista biodiversitate in Ardeal.
Enumerarea exemplelor poate continua destul de mult.
A fost inca bine, pentru ca majoritatea Bucurestenilor, Oltenilor etc. sint atit de auto-absorbiti incit nu a fost o explozie de curiozitate pentru ce i-a facut curiosi pe altii. Preferinta a fost sa se faca poze “Io La” prin Italia si Spania.
Pe prosti cel mai bine este sa ii eviti total.
Nu este mai bine pentru Ardeleni sa ii lase pe Bucuresteni, Olteni etc. sa isi “dezvolte” societatea lor pe modelul care le place, “a la Teleorman”, in timp ce Ardelenii ar incerca sa isi vada de treaba?
Numai ca apar si din astia, “trouble makers” si “loose canon” ca George al nostru care se duc la Balvanyos cu GPS-ul si traverseaza Covasna cu masina ca dupa aia sa serie “un articol lung despre surpriza de proportii pe care am avut-o”!!
Ai sters doua cuvinte, un articol hotarat si un substantiv propriu 🙂
Nu vreau sa redeschid povestea cu generalizarea pentru ca ai abordat-o intr-un alt post. Dar ca sa te citez aproximativ : “cand am zis toti, nu inseamna ca absolut toti”.
Eu vorbeam de imaginea de ansamblu, care arata mai bine in Ardeal decat in sud. Multi straini care viziteaza RO si fac business in RO imi spun acelasi lucru. Cel mai probabil e vorba ca in Ardeal s-a atins mai repede si mai usor acea masa critica a lui Schelling din sociodinamica, care duce la schimbare. Daca te uiti la harta votului din ultimii 30 de ani, exceptand ’90 si poate partial ’92, Ardealul a inclinat in ansamblu spre ceea ce era perceput drept civilizatia occidentala, desi nu era intotdeauna (spre deosebire de Oltenia si Moldova, unde pare a se atinge in curand acea masa critica la nivel de cultura politica). Asta nu inseamna ca in Asia sau aiurea nu sunt oameni civilizati, dar pt roman ideea de Occident inseamna de fapt ceea ce vede la Munchen, Milano sau Paris, inclusiv comportamentul in societate (cel mai bun exemplu este comportamentul romanului pe autobahn). Poate e istorie, poate geografie, poate influenta etnica sau religioasa, nu sunt de meserie ca sa emit certitudini. Desi Daniel David in “Psihologia poporului roman” zice ca ardelenismul/muntenismul/moldovensimul reprezinta doar o polarizare a atributelor psiho-culturale de personalitate, niste stereotipuri. Si inclin sa-l cred, pana la urma e vorba de om cu tot ceea ce implica (educatie, carti, mediul in care s-a format, rezistenta la influenta negativa a mediului in care traieste, modul in care extrapoleaza etc.).
Povestile astea le vezi si la alte natii: italieni (N vs S), spanioli (Catalunya vs Andalusia), chiar Austria (V vs E ) si USA (W Coast/E Coast vs Middle America).
Amu…ce inseamna mai necivilizati?
Daca e sa o luam ca si un comportament mai nepasator fata de cei din jur si mai centrat pe propria persoana, atunci da. Este o observatie si discutie ce o am constant chiar si cu cei mai buni prieteni “din sud”.
Exemplu: se da o strada linistita de sat ardelenesc, cu o casa recent achizitionata de o familie linistita si frumosa “din sud”. Casa face rapid nota discordanta prin muzica tare de petrecere si zarva musafirilor constanti de weekend. Petreceri si musafiri au si celelalte case, insa imperceptibile.
“In sud” ar fi normalitate, aici e devianta si neincadrare in peisajul ce se autocorecteaza constant de generatii.
I s-a urat cu binele ! Este o vorba prin Ardeal: “Cand nu are de lucru, sasul isi strica casa.” (ca sa-si faca alta si sa aiba de lucru…dar daca il prinde ploaia ?!)
Nu toti ardelenii sunt civilizati, asa cum nu toti bucurestenii sunt necivilizati. Poate stilul mai molcom al ardelenilor sa-i faca sa arate mai civilizati in comparatie cu un stil in general mai abrupt al bucurestenilor. In felul asta general picture arata mai bine in Ardeal. Zic si io, no !
Florine, din ce am scris eu, tu ai citit printre randuri ca “toti ardelenii, fara exceptie, sunt civilizati”, si “toti bucurestenii, tot fara exceptie, sunt niste nenorociti”? GB
PS: am sters un cuvant din mesajul tau de mai sus, dar care nu schimba cu nimic profunzimea spuselor tale pentru ceilalti cititori…